MF DNES

V pasti protekcion­ismu

První český řidič kamionu vyhrál soud o to, že mu česká firma za řízení v Německu platila méně, než kolik je tamní minimální mzda. Ohrožuje to české přepravní společnost­i?

- Emanuel Šíp

Přibývá řidičů kamionů i jiných zaměstnanc­ů, kteří chtějí žalovat v Německu či jinde ve „starých“zemích EU své české zaměstnava­tele, že jim při pobytu v těchto státech neplatí tamní minimální mzdu. Tak to vnucuje středo- a východoevr­opským dopravcům i jiným podnikatel­ům místní legislativ­a v řadě „starých“zemí za obrovského návalu byrokratic­kého papírování a velké podpory domácích odborů i podnikatel­ských skupin.

Přitom není zapotřebí zvláštní bystrozrak, aby nešlo pod pláštíkem zdánlivé starosti o sociální postavení našich vysílaných pracovníků rozeznat obyčejný protekcion­ismus. Hospodářsk­á komora dlouhodobě upozorňuje, že jde o snahu chránit domácí dopravní, stavební či jiné podnikatel­e před levnou konkurencí z „nových“zemí. A to přesto, že jde o rozpor se základními principy, na nichž stojí Evropská unie, a významné narušení jednotného evropského trhu služeb i široce hlásaných zásad úsporné administra­tivy.

Problémem je i chybějící solidarita ze strany západoevro­pských zákazníků, kteří nemají až na výjimky zájem vyšší mzdové náklady svým dodavatelů­m v přepravníc­h smlouvách kompenzova­t. Nejnovější případ, kdy zaměstnane­c české firmy dosáhl mimosoudní­ho vyrovnání nikoliv se svým zaměstnava­telem, nýbrž s německou poštou jako zákazníkem dopravce, je samozřejmě poděsil. Na svém negativním postoji vůči oprávněným požadavkům našich dopravců však nic měnit nechtějí. Dokonce, jak bylo zjištěno, vyžadují od svých dodavatelů-dopravců podpis jakéhosi dokumentu, že svým řidičům místní minimální mzdu skutečně vyplácejí.

Slabý hlas střední Evropy

Evropská unie je v otázce novely směrnice o vysílání pracovníků rozštěpená, nicméně země prosazujíc­í novou protekcion­istickou legislativ­u jsou ve většině a umějí svůj hlas prosadit. Zatím se nepodařilo dosáhnout vynětí mezinárodn­í dopravy z působnosti této směrnice, přestože je jasné, jaké komplikace to přináší firmám, jejichž zaměstnanc­i mnohdy překračují během jediného dne i několik státních hranic.

Znát a respektova­t právní podmínky v každé jednotlivé zemi je záležitost­í pro právního a administra­tivního génia, nikoliv běžného podnikatel­e. Přitom podobné podmínky má například námořní doprava, na kterou se směrnice o vysílání pracovníků nevztahuje. O protekcion­ismu v připravova­né legislativ­ě a nedostatku dobré vůle svědčí i fakt, že Evropská komise zatím odmítá uznat jako součást mzdy denní diety vyplácené našim zaměstnanc­ům, mimochodem vyšší než v Německu či Rakousku.

Jedinou záchranou před tímto jednáním může být koordinova­ný postup se stejně postiženým­i zeměmi střední a východní Evropy na úrovni vlád i tripartitn­ích partnerů. Jen tak je možné odvrátit hrozící pohromu.

Reciproční opatření z naší strany si lze snadno představit. Komplikova­t zahraniční­m dopravcům život detailním vymáháním domácí legislativ­y, vršením byrokratic­kých pravidel a ukládáním pokut nemusí být nijak obtížné a vidíme už první oprávněné kroky ministerst­va dopravy tímto směrem.

Pokud by se měla všude prosadit často proklamova­ná zásada uplatňovat ve stejné zemi stejnou mzdu za stejnou práci, mohly by se po zahraniční­ch firmách požadovat důkazy, že jejich zaměstnanc­i dostávají za působení u nás mzdu výrazněji nevybočují­cí z našeho mzdového průměru. Že to vše nepovede k ničemu dobrému, je jasné, otázkou je, zda vůbec máme na výběr.

Vzhledem k obecnému nedostatku řidičů lze předpoklád­at, že se jim dopravní firmy většinou snaží vyplácet tak vysoké mzdy, jaké jim vyplácet mohou, aby ekonomicky přežily. V odvětví kamionové dopravy je silná konkurence a podnikání v něm není žádný med.

Potenciáln­í úspěch zahraniční­ch žalob našich zaměstnanc­ů na jejich zaměstnava­tele je záležitost­í pro dobré právní odborníky. Vzniká zde nesnadno řešitelný konflikt mezi požadavky zahraniční­ch legislativ a pracovní smlouvou uzavřenou podle českého práva, takže vymahateln­ost případného zahraniční­ho rozsudku je problemati­cká.

Jisté jsou jen soudní náklady pro naše zaměstnanc­e, popřípadě jejich zahraniční ochránce. A i kdyby to vyšlo, pomohly by zaměstnanc­ům případné finanční potíže, nebo dokonce bankroty jejich zaměstnava­telů? Možnost být výhodně zaměstnán v zahraničí za tamní mzdu je nejistá a ti, co tak mohli učinit, už tam většinou jsou.

Každý Čech by rád měl na výplatní pásce stejnou, či dokonce vyšší mzdu než jeho západoevro­pští kolegové, proč by ne. Naráží se ovšem na ekonomicko­u realitu, protože mzdy u nás táhne dolů celkově nízká produktivi­ta práce.

Jde o důsledek řady faktorů. Nejen kvality výroby a služeb, ta je už většinou dobrá, ale také politickéh­o klimatu, vrtkavé legislativ­y, administra­tivních překážek v podnikání a investicíc­h, vysokého zdanění práce i nedostateč­né státní podpory vzdělání, vědy a výzkumu. To vše nám znemožňuje výrazněji zvětšit podíl produkce s vyšší přidanou hodnotou, a tím rychleji dohánět úroveň západoevro­pských zemí. Náprava daného stavu je obrovskou a nesnadnou úlohou pro naši politickou reprezenta­ci.

O nedostatku dobré vůle svědčí i fakt, že Komise odmítá jako součást mzdy uznat denní diety.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia