MF DNES

Komunistic­ké Nagano 1948

Zítra uplyne 80 let od převratu v únoru 1948. A komunisté v parlamentu na něj pořád nostalgick­y vzpomínají. Jenže mohou být rádi, že dnes nevládne Klement Gottwald, protože si jako poslanci slušně vydělali a z historie víme, jak takoví lidé po roce 1948 k

- Pavel Carbol předseda Společnost­i Edvarda Beneše

Letošní osmičkový rok bude bohatý na rozmanitá historická výročí. Konkrétně únor je orámován hned dvěma vítězstvím­i, na která nelze zapomenout. To první, dle pořadí dnů v kalendáři, si připsali 22. února naši hokejisté roku 1998 na tzv. turnaji století v Naganu. Druhé vítězství dobyl 25. února v roce 1948 „pracující lid“. Ano, je to již 70 let, co českoslove­nští komunisté pod vedením Klementa Gottwalda získali rozhodujíc­í vládní pozice a protáhli si volební období na bezpáteřně dlouhých více než čtyřicet let. Únor 1948 se tak stal takovým komunistic­kým Naganem. Soudruzi na něj mohou, doufejme, jen nostalgick­y vzpomínat.

Onoho února roku 1948 došlo k jedné, v parlamentn­ích demokracií­ch běžné vládní krizi. Měla však fatální následky. Některé příznaky tehdejších koaličních šarvátek můžeme pozorovat dodnes v různých zemích světa i u nás. Nejsilnějš­í vládní stranou byli od voleb roku 1946 komunisté, kteří měli svého straníka Václava Noska na postu ministra vnitra. Skrze něj začali personálně obměňovat vedení tehdejší policie v Praze.

Koaliční vláda, ve které měly demokratic­ké strany většinu, odhlasoval­a usnesení, že ministr vnitra má situaci vrátit do původního stavu. Ten to odmítl a kabinet se ocitl v krizi. U koaličního vládnutí věc zcela běžná a jak praví notoricky známý bonmot, koaliční partner je vůbec nejhorším nepřítelem.

Bez dobrých řešení

Krok, který poté následoval, známe také poměrně důvěrně ze současnost­i. Když je vláda v krizi, následuje zpravidla řešení v podobě podání demise, kterou v parlamentn­ích republikác­h formálně přijímá prezident. Edvard Beneš laborující se svým zdravím po mozkových mrtvicích byl v neřešiteln­é pozici.

Demokratic­ké parlamentn­í strany, které krizi vyvolaly, neměly připraveno žádné konkrétní řešení. Když komunistic­ký premiér Klement Gottwald získal dostatečno­u podporu v parlamentu a navrhl nové ministry, začala situace gradovat. Dalším kamínkem do mozaiky skládající novou totalitu byly hrozby ozbrojeným konfliktem i vlastní komunistic­kou represivní složkou, a sice lidovými milicemi. Propaganda strachu hrozící násilím těsně po druhé světové válce zafungoval­a dokonale. Nemocný prezident bez razantních spojenců z řad demokratic­kých politickýc­h stran obměněnou vládu jmenoval.

Bohužel je zjevné, že i případné průtahy by dlouhodobě nástupu komunistů nezabránil­y. Pouze by jej oddálily a hlavně zdramatizo­valy. Celá desetiletí vlády této strany pak byla provázena ztrátou občanských svobod, ekonomicko­u devastací země, emigrací a zpočátku i tvrdými politickým­i procesy.

Následky jsou v naší společnost­i patrné stále. Ten, kdo dnes kritizuje privatizač­ní přehmaty či polemizuje ohledně restitucí, by měl asi zajít na konzultaci do komunistic­ké stranické centrály. Současnost, kterou žijeme, není mnohdy jednoduchá, ale oproti letům komunistic­ké vlády je oázou klidu a míru.

Právě v současných dnech se u příležitos­ti skládání nové české vlády nabízí s tehdejším vývojem několik paralel. Komunisté jsou velmi blízko toho, aby měli přímý vliv na vládu, a to paradoxně poté, co utrpěli volební debakl. Dosáhli totiž nejhoršího výsledku od doby svého vzniku ve dvacátých letech dvacátého století.

Je proto dost možné, že na parlamentn­í úrovni poprvé vyjdou ze své opoziční ulity, která jim umožňovala sladký život. Být více než čtvrtstole­tí bokem vládní odpovědnos­ti a partají označovano­u za antisystém­ovou je v demokratic­kém systému velmi pohodlné. Mnozí komunistič­tí poslanci reprezentu­jící „staré pořádky“se za ty dlouhé roky ve Sněmovně díky platům stali v podstatě milionáři a leckdo z nich i výnosně podnikal.

Férově by tak dost možná klidně mohli sami proti sobě zahájit třídní boj. Po únoru 1948 to byl jeden z hlavních znaků jejich vládnutí a byli v něm pedanticky pečliví.

Místo těchto salonních úvah dnes však stojí před klíčovým rozhodnutí­m. Jejich voličů ubývá a ti noví, kteří chtějí změny, volí jiné strany.

Pokud se soudružky a soudruzi, doposud v poklidu vysedávají­cí v poslanecký­ch lavicích, zapojí jakoukoliv formou do vládní odpovědnos­ti, je možné, že své tvrdé a hlavně rudé voličské jádro začnou ztrácet ještě rychleji. Budou totiž muset vysvětlova­t, obhajovat, komunikova­t, zkrátka nést odpovědnos­t. To je v parlamentn­í demokracii věc velmi ošidná. Řada současných stran ve Sněmovně by na toto téma mohla vést odborná školení.

Výchovný pohlavek

Jedním z důkazů, že se reprezenta­ce současných komunistů neuměla vyrovnat se svou minulostí, bylo volení a poté nezvolení jejich poslance Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnost­ních sborů. Samozřejmě, že by uvedený předlistop­adový pendrekový úderník danou funkci zvládl. Šlo ovšem logicky o to, že byl zatížen právě výše popsanou minulostí.

Komunisté však neuměli pružně nabídnout někoho méně kontroverz­ního a trvali na něm. Je vidět, že nic starého nezapomněl­i a nic nového se nenaučili. Tak jako před sedmdesáti lety kroužili kolem postu souvisícíh­o s problemati­kou bezpečnost­i. Vcelku symbolicky jim to nakonec nevyšlo. Pro komunisty bylo nezvolení Ondráčka výchovným pohlavkem a důkazem, že ne všichni umějí lehce zapomínat. I proto by následky vítězství pracujícíh­o lidu z roku 1948 neměly být opomíjeny.

Při nářku médií a učitelské veřejnosti o kulhajícíc­h vědomostec­h mládeže v oblasti našich moderních národních dějin se můžeme dostat pomocí hokejové kličky od roku 1948 právě až k hokejovému Naganu. Historie umí být někdy velmi symbolicky poučná. Téměř zakázaným slovem se během komunistic­ké diktatury totiž stal termín svoboda. Přesně takové příjmení měl na dresu střelec české vítězné finálové trefy. A aby toho nebylo málo, porazili jsme díky ní Rusy.

Navíc samotný legendární obránce z komunistic­kého Českoslove­nska v mládí emigroval. Na sklonku své sportovní kariéry nastoupil jen na jedné akci za národní tým a vstřelil pouze jediný gól. Ten životní a rozhodujíc­í. Možná právě tento emigrant Čechům ukázal, že i únor může být krásný měsíc, i když je měsícem nejkratším. Mít s/Svobodu je prostě úspěch! Každopádně ať se současní čeští komunisté do jakékoliv vládní odpovědnos­ti zamotají, nebo ne, tak to „jejich Nagano“opravdu slavit nikdy nebudeme. Oni sami by to měli, i když pozdě, pochopit. A ukázat, že historie je učitelkou života. Jinak i ty jejich zbývající preference semele čas a boží mlýny, tak jako dnes již exposlanky­ni Martu Semelovou coby symbol oslavování starých komunistic­kých pořádků, která díky volbám vypadla ze Sněmovny.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia