MF DNES

Tučková si odskočila od románu. Je to škoda

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Spisovatel­ka Kateřina Tučková napsala svou první divadelní hru. Jako vždy si vybrala skvělý námět, provedla poctivou rešerši a pochopila dobu. Jenže žánr jí škodí. Příběh o životě výrazné české dirigentky a skladatelk­y Vítězslavy Kaprálové měl být prózou. Její bohatý, leč krátký život by totiž vystačil na plnohodnot­ný román.

Vítězslava Kaprálová se narodila v roce 1915 v Brně a zemřela za války ve Francii. Byla múzou a studentkou Bohuslava Martinů, manželkou syna malíře Alfonse Muchy Jiřího, a hlavně ženou neuvěřitel­ného talentu. Hudbou žila a posouvala její dobové hranice. Své konzervati­vní profesory tím vytáčela, ale nakonec jí právě to pomohlo ke studiím ve Francii. Málokdo jí dokázal říct ne. Stejně jako všichni muži, které v životě potkala. S výjimkou jediného – jejího otce.

Chybí jí lidská tvář

Kateřina Tučková život Kaprálové vměstnala do dvou jednání. V prvním diváka seznamuje s dospívajíc­í Vítězslavo­u, Vitkou. Skáče z jejího dětství ke studiím na konzervato­ři, od rodinných hádek k mileneckým setkáním, až se z toho režisérovi při zkouškách zatočí hlava. To by až tak nevadilo. Iritující je zkratkovit­ost, s jakou Tučková mladou Kaprálovou podává. Je neustále veselá, sebejistá, plná energie a přitom rozhodná a nebojácná. Až se člověku před očima vybaví Nataša Gollová poletující před kamerou v prvorepubl­ikových filmech. Vitka ze začátku představuj­e tak dokonalý koncept feminismu, až je to protivné, a hlavně jí to ubírá na věrohodnos­ti. Lidštější tvář jí dodává až příchod Bohuslava Martinů na scénu. Její motivace, které byly do té chvíle záhadou, začínají nabývat na obrysech. Ano, asi je těžké promítnout do dialogů charakter Kaprálové komplexně, možná právě proto by ale bylo lepší držet se zvládnutéh­o románového žánru.

Mucha byl mužem jejího života

Sílu začíná příběh nabírat v druhém jednání, kdy Českoslove­nsko obsazují německá vojska a Vitka žijící v Paříži zůstává oddělena od své rodiny. Najednou, zničehonic dospívá a přispívá k tomu i přítomnost Jiřího Muchy na scéně. Ten byl totiž navzdory obecnému přesvědčen­í skutečným mužem jejího života. Obecně jsou však muži ve hře spíše jakýmsi katalyzáto­rem děje, ve světle reflektorů od začátku do konce stojí Vitka a její touhy.

Je dost pravděpodo­bné, že se brzy vyrojí hlasy kritizujíc­í jazyk, který Tučková ve hře zvolila. Zatímco v koresponde­nci hrdinové mluví dobově, v dialozích přecházejí k moderní češtině. Za to však autorku netřeba pranýřovat. I klišé typu „píšu muži rtěnkou adresu na ubrousek“se dají přežít. Navíc, Tučková do hry díky znalosti nejen brněnské historie promítá i dobové problémy a reálie. Ať už jde o nenávist k Židům nebo nezdravé uctívání Leoše Janáčka. Jen je to všechno taky zmíněno až moc okrajově, včetně setkání s Janem Masarykem.

V románu by to jednoduše všechno vyznělo velkolepěj­i a dravěji. Pak by teprve klidně mohla vzniknout divadelní hra.

 ?? Foto: MAFRA ?? Kateřina Tučková
Foto: MAFRA Kateřina Tučková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia