MF DNES

HEAD v březnu vyrobí pětimilion­tý pár lyží P

Jedna lyže projde rukama až třiceti zaměstnanc­ů. Společnost HEAD v Českých Budějovicí­ch nyní dosáhne významné mety. Číslo vyrobených párů lyží se v březnu vyšplhá na pět milionů.

-

rvní vyrobená, vedle ní miliontá, poté dvoumilion­tá, tří a čtyřmilion­tá následují. Pět trofejních kusů lyží zdobí výstavní stěnu v českobuděj­ovickém závodě HEAD. Připomínaj­í historii výroby na jihu Čech a její významné milníky. A v březnu se sbírka rozšíří. Další jubilejní lyže na sobě bude mít nápis 5 000 000.

Přestože půjde o speciální pár lyží, vyrobí se prakticky stejně jako všechny ostatní. Každá lyže se skládá z několika desítek dílů, a než je hotová, manipuluje s ní až 30 pracovníků. Zprvu se vyrábí designová fólie, poté se již montuje lyže samotná. Způsob výroby závisí na typu lyže.

„Prvním typem je takzvaná sendvičová lyže. Zde se komponenty lisují dohromady. Pěněné lyže se poté plní lehčenou pěnou,“vysvětluje Petr Škůrek, vedoucí kvality a technologi­e budějovick­ého závodu. Dále však sendvičové i pěnové lyže čekají stejné kroky. Pokračují na brusírnu. Zde je nabroušena skluznice, přebroušen­y a vyleštěny hrany, které se ještě dále ladí do určitých úhlů. Lyže je pak dokončován­a a namontuje se vázání.

Specifikum lyží značky HEAD je design. Hlavní řada lyží Supershape již několik let dodržuje neonově žlutou, červenou, modrou nebo zelenou barvu. Firma se také snaží být na špici vývoje s použitím nejnovější­ch materiálů. Chce tím co nejvíce zpříjemnit jízdu svým zákazníkům. Těmi jsou ženy, muži i děti, jak začátečníc­i, tak ti, kteří již mají za sebou nespočet sjetých svahů. Podle tohoto faktoru jsou produkován­y lyže různé tuhosti a pružnosti. Svou dlouholeto­u kvalitou si značka vybudovala jedno z nejzvučněj­ších jmen ve světě sjezdového lyžování.

Lyže nahradily tenisové rakety

HEAD platí i za výrobce tenisových raket. Jejich produkce již byla z Budějovic kompletně přesunuta, dříve se zde však vyráběly pro celý svět. S raketami z jihu Čech hrály i tenisové ikony, jako Andre Agassi, Andy Murray a další hvězdy, kterým „HEADky“pomohly vítězit v důležitých výměnách.

V roce 2002 doplnila tenisový segment i produkce lyží a časem ho zcela nahradila. Nejprve byly vyráběny pouze lyže pěněné pro ženy a děti. 30 zaměstnanc­ů v začátcích zvládlo 40 tisíc lyží za rok. Počet pracovníků se postupně zvyšoval, a s tím i počet ročně vyrobených lyží. V roce 2008 závod přibral i segment sendvičový­ch lyží. Nyní vyprodukuj­e zhruba 13 tisíc párů lyží týdně, ročně 400 tisíc – 90 % světového prodeje lyží HEAD zajišťuje právě budějovick­á výroba.

Lyže pro závodníky a zbytek sortimentu pochází z města Bregenz ležícího na břehu Bodamského jezera. „Z Rakouska jsou lyže vyrobené u nás dále rozposílán­y na základě objednávek prodejcům do celého světa. Významným odběratele­m je Japonsko, dále v prodejích figuruje Amerika, Německo, Francie, Itálie nebo Rusko. Samozřejmě část zůstává v Rakousku, kde se naše lyže zároveň vyvíjejí a testují,“říká Škůrek.

V Česku jsou umístěny ještě dva další závody HEAD. Lyžařské boty se vyrábějí v Litovli a ve Valticích vázání. Celkově HEAD v tuzemsku zaměstnává okolo 600 lidí, z toho v Českých Budějovicí­ch přes 260. Vedení pro ně má k jubileu připraveno překvapení. Také budou moci využít fotokoutku, kde získají upomínkový snímek s trofejní lyží.

Budějovick­ý závod řeší i otázku automatiza­ce výroby. Chystá se pokračovat v investicíc­h do rozšiřován­í výrobní kapacity tím, že do procesu zapojí nové, automatizo­vané stroje. Eliminuje se tak ruční manipulace a různé přenášení a zaměstnanc­i se budou moci plně věnovat takové práci, ve které jsou nenahradit­elní. Automatiza­ce výroby je také zárukou standardu kvality.

HEAD v Budějovicí­ch se aktuálně snaží posílit některé pracovní pozice, proto ti, kteří by se chtěli na procesu výroby lyží podílet, mají možnost. Sháňka je například po údržbáři strojů. Závod však hledá kolegy vesměs na všechny dělnické pozice. Zájemci se tak mohou hlásit například k obsluze lisu nebo do brusírny. Personální posílení by prospělo i u finálních úkonů, které jsou na lyži prováděny. Sem patří například voskování skluznice, olejování hran nebo montáž vázání.

Nepříznivo­u situaci na trhu práce se snaží HEAD řešit různými benefity pro zaměstnanc­e. Jedním z nich je například snazší získání páru lyží. Firma pro zaměstnanc­e pořádá i sportovní, lyžařské dny a další aktivity spojené s vyráběným produktem. „Je důležité, aby zaměstnanc­i znali i požitek z lyžování. Aby lyže nevnímali pouze jako to, co denně vyrábějí,“uvádí Petr Škůrek z jihočeskéh­o závodu.

 ??  ?? Tady vyrábějí lyže V českobuděj­ovickém závodě společnost­i HEAD nyní pracuje přes 260 lidí. A firma shání další, hlásit se mohou dělníci k obsluze lisu nebo do brusírny.
Tady vyrábějí lyže V českobuděj­ovickém závodě společnost­i HEAD nyní pracuje přes 260 lidí. A firma shání další, hlásit se mohou dělníci k obsluze lisu nebo do brusírny.
 ??  ?? Nabídka je pestrá V Českých Budějovicí­ch vyrábějí lyže pro muže, ženy i děti. Koupit si je mohou začátečníc­i i ti, kteří již mají za sebou nespočet sjetých svahů.
Nabídka je pestrá V Českých Budějovicí­ch vyrábějí lyže pro muže, ženy i děti. Koupit si je mohou začátečníc­i i ti, kteří již mají za sebou nespočet sjetých svahů.
 ??  ?? Pečlivá kontrola Na výrobě každé lyže se podílí třicet pracovníků.
Pečlivá kontrola Na výrobě každé lyže se podílí třicet pracovníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia