MF DNES

Kolaps tramvají

-

Sjetá a následně prasklá kolejnice zabránila včera tisícům Pražanů dostat se včas tam, kam potřeboval­i. V půl druhé odpoledne totiž kvůli poruše na křižovatce ulic Spálená a Lazarská zkolaboval­a tramvajová doprava v metropoli. Lidé se nemohli z centra dostat do Braníku, na Vinohrady, I. P. Pavlova nebo do Modřan. Tramvaje stály ve frontě za sebou prakticky v celém širším centru města.

Podle pracovníka Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP), který problém řešil na místě, hrozilo původně, že by mohlo dojít k nehodě. „Závady si všiml správce tratě při běžné kontrole,“uvedl. „Část koleje, takzvaná opornice, která drží kolo tramvaje ve směru jízdy, byla tak sjetá, že hrozilo vykolejení vozu,“vysvětlil důvod náhlého přerušení provozu. Za následné prasknutí kolejnice a následné protažení oprav už mohla zima.

Řidiči pomáhali cestujícím

Dopravní podnik nám o tom měl podat informaci,“dodal a rozhodl se, že nakonec půjdou na Národní třídu a počkají tam na dvojku. „Stáli jsme v koloně, už když jsme sem přijížděli,“dodala ještě vnučka Sára Michalová.

Kolaps ztížil cestu i lidem jedoucím do Modřan. „Komplikuje mi to situaci. Buď půjdu na metro, anebo na Palackého náměstí, ale to je dálka,“uvedla Michaela Horová, která se nakonec rozhodla vydat se ke smíchovské­mu nádraží, odkud jezdí do Modřan autobusy.

Vše bylo o to horší, že kvůli užším ulicím v centru nebylo možné zavést náhradní autobusovo­u dopravu, což je jinak v podobných krizových případech obvyklé. „Informace o uzavírce jsme hlásili aspoň v tramvajích a v metru. Na místech byli k pomoci také naši dispečeři,“

lidé se však ráno o závadě nedozvěděl­i a čekali na tramvaje. Náhradní autobusy byly přecpané. Odpoledne se provoz začal postupně obnovovat, k návratu do původního stavu došlo až v dalších dnech. Nejezdily ani vlaky. ● V listopadu 2016

 ?? Foto: Ropid ?? Kolona Tramvaje stály na mnoha místech v řadě za sebou. Například ve Vodičkově před Lazarskou.
Foto: Ropid Kolona Tramvaje stály na mnoha místech v řadě za sebou. Například ve Vodičkově před Lazarskou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia