MF DNES

Garáže u Prašného mostu otevřou v dubnu

- — Roman Šafhauser

Cestující na zastávkách nevěděli, co se stalo. Museli se tak spolehnout pouze na řidiče tramvají, kteří jim z kabin hlásili, že nemohou jet přes Karlovo náměstí. Výluka se týkala devíti linek. Všechny tramvaje jedoucí z Lazarské přes Karlovo náměstí se odkláněly přes Národní třídu. Ne všichni cestující však řidiče slyšeli, a tak dál bezradně postávali a čekali na svůj spoj.

„Potřebujem­e do Braníku. Nevíme, jak se tam dostat,“řekl Jiří Krátký, který v Lazarské čekal se svou vnučkou. „Viděl jsem, že to svařovali.

Místo se muselo uzavřít, což způsobilo kolony na magistrále. ● Před šesti lety někdo ukradl poklopy ze dvou kanálů na Palackého mostě. tramvaje nabíraly desítky minut zpoždění.

Podzemní parkoviště u tunelového komplexu Blanka u Prašného mostu, které vzniklo při stavbě samotného tunelu, se po dvou a půl letech otevře veřejnosti.

„Městská část by chtěla začít v únoru, ale ono to není tak jednoduché. Já bych byl rád, když se všechno podaří, aby v dubnu už to parkování začalo běžet. Chytnout hlavní sezonu Pražského hradu je pro nás velmi důležité,“řekl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Podle něho se podařilo podat minulý týden žádost o kolaudaci, příští týden by mohlo proběhnout kolaudační řízení.

Podobný režim jako v garážích na Letné

Parkoviště stojí u křižovatky ulic Svatovítsk­á a Milady Horákové v Praze 6. Provozovat ho bude šestá městská část prostředni­ctvím své firmy SNEO. Zatím ale není jasné, kolik bude cena za jednotlivá stání.

Režim bude podobný jako v garážích u Blanky na Letné, které otevřely loni v září. „Jedno parkovací patro bude pro rezidenty za výhodných podmínek, další bude pro dlouhodobé nájmy a horní patro by mělo sloužit pro návštěvník­y,“dodal Dolínek. Míst ale bude podle náměstka asi o polovinu méně než na Letné, přesné číslo zatím neuvedl. Podle informací MF DNES by mělo jít asi o 350 stání.

Horní patro pro veřejnost budou pravděpodo­bně využívat hlavně návštěvníc­i Pražského hradu. Dosavadní parkoviště v ulici U Prašného mostu nemá dostatečno­u kapacitu.

V souvislost­i s otevřením garáží by se měl od 1. února otevřít také blízký park, který byl doposud skrytý za zábranami a byl rekonstruo­ván.

Parkoviště vzniklo při stavbě tunelu Blanka a Praha jejich zprovozněn­í odkládala. Loni v září bylo otevřeno parkoviště na Letné, ale po dvou měsících se celé patro pro rezidenty z Prahy 7 s 315 místy rozebralo. Za každý měsíc platí řidiči 800 korun.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Zároveň s Blankou Garáže na Letné (na snímku) i u Prašného mostu měly být otevřeny zároveň s tunelovým komplexem Blanka. Místo toho zůstávaly dlouho prázdné.
Foto: Michal Šula, MAFRA Zároveň s Blankou Garáže na Letné (na snímku) i u Prašného mostu měly být otevřeny zároveň s tunelovým komplexem Blanka. Místo toho zůstávaly dlouho prázdné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia