MF DNES

Hřib, fyzik či jogín v čele boje o radnici

Po loňském volebním úspěchu cítí Piráti šanci dobýt magistrát. Do středy vyberou svého lídra.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Zatímco mnoho politickýc­h stran zatím oficiálně neví, kdo bude jejich kandidátem na primátora metropole, pražští piráti si svého lídra do boje o magistrát najdou během pouhých šesti dní. O „kapitánský“post usilují tři z nich, klání začalo již včera.

Lékař zaměřený na výzkum Zdeněk Hřib, fyzik Daniel Muzar a učitel jógy Vladimír Schulz. Poslední jmenovaný je však outsiderem v pirátském hlasování, což se ukázalo při úterním veřejném „grilování“kandidátů.

V desetiminu­tovém úvodním slovu uvedl, že nejdůležit­ější je charaktero­vá kvalita lídra, jestli umí stmelit kolektiv. Volební priority neřešil, po dvou minutách přiznal, že se mu špatně mluví pod tlakem, a zbytek času využil na to, aby lidem přiblížil krásy jógy.

„Je to podle mě perfektní“

Plusové body nenabral ani u otázky, jak by obsazoval místa v dozorčích radách a představen­stvech městských společnost­í. Současné obsazení politiky či lidmi spjatými se stranami ale Piráti kritizují a tři roky usilují o to, aby v těchto orgánech seděli nezávislí odborníci.

„Jak se to dělá v současnost­i, je podle mě perfektní,“odpověděl však Schulz, jenž tvrdí, že může pirátům díky svému důchodovém­u věku přinést hlasy seniorů.

Lépe si tak během úterního večera vedli Muzar s Hřibem. Fyzik uvedl, že mezi jeho priority do voleb patří transparen­tní chování radnice, lepší nakládání s majetkem města a snaha přitáhnout do škol kvalitní učitele. Třeba i tím, že jim město nabídne byty. O to už usiluje i současná magistrátn­í koalice.

Hřib zase dává důraz na boj proti korupci a politickým trafikám, čímž myslí obsazování řídicích orgánů městských firem. V dopravě se chce zaměřit na stav mostů, změnu ve fungování modrých parkovacíc­h zón a budování páteřních cyklosteze­k. Jako třetí prioritu vnímá školství, kde by měla vzniknout nová místa ve školkách a školách.

Místopředs­eda strany Jakub Michálek kandidátům o vůdčí místo na kandidátce vytkl neznalost fungování města. „Když chcete být primátorem, nastudujte si, kdo vydává vyhlášky,“apeloval současný poslanec za Prahu.

Sama strana má před sebou také důležitý úkol. Dostat svého kandidáta na primátora do povědomí Pražanů. Ať v hlasování uspěje kdokoli ze tří zájemců, ani jeden není nijak veřejně známý. „Nejsme strana známých ksichtů,“přiznává předseda pirátských zastupitel­ů na magistrátu Adam Zábranský.

„Zatímco některé jiné strany staví na politicích, kteří jsou ve funkci mnoho let, nebo lákají známé osobnosti mimo politiku, my se snažíme spíše dělat konzistent­ní politiku. Pokud se lidem líbíme, neřeší, zda máme v čele známou tvář,“dodává.

Sledovaný marketér vyšuměl

Chvíli se zdálo, že by mohl být lídrem do pražských voleb marketér Martin Jaroš, kterého na sociálních sítích sledují desetitisí­ce lidí. Po druhém kole prezidents­ké volby oznámil, že chce vstoupit do politiky. Piráty už v minulosti podporoval a o své kariéře v jejich barvách s nimi jednal.

Jak MF DNES potvrdil předseda strany Ivan Bartoš, Jarošovo politické angažmá vyznělo do ztracena a není v tuto chvíli jasné, zda za Piráty marketingo­vý expert v podzimních volbách nastoupí.

Podle Zábranskéh­o je nepravděpo­dobné, aby se do čela kandidátky na magistrát postavil někdo z pirátských poslanců, z nichž tři strávili tři roky jako opoziční zastupitel­é právě na radnici hlavního města a lidem jsou i díky loňské volební kampani celkem známí.

„Pro nás je nejdůležit­ější prosadit legislativ­ní změny, na čemž chceme pracovat. Spoléháme na to, že v Praze máme dostatek kandidátů, abychom vytvořili schopnou kandidátku,“popisuje Zábranský. On sám se o primátorsk­ý post odmítl ucházet, přestože je už tři roky zastupitel­em na radnici hlavního města a za tu dobu upozornil na několik kauz.

„Pár lidí mě ke kandidatuř­e sice přemlouval­o, ale mně je teď 24 let a myslím, že primátorem by měl být někdo s větším kusem života za sebou,“vysvětluje zastupitel. Bude se proto ucházet o další čelní místa na kandidátce, jejichž obsazení bude strana řešit po vybrání volebního tahouna. V dubnu má být známé složení celé kandidátky, která má 65 míst. Měsíc nato začne strana volební kampaň.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Budoucí primátor? O post lídra pirátské kandidátky usiluje (zleva) Viktor Schulz, Daniel Mazur a Zdeněk Hřib.
Foto: Petr Topič, MAFRA Budoucí primátor? O post lídra pirátské kandidátky usiluje (zleva) Viktor Schulz, Daniel Mazur a Zdeněk Hřib.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia