MF DNES

Pražská šunka bude tradiční specialito­u

-

Pražská šunka se dostane na evropský seznam Zaručených tradičních specialit (ZTS). Žádost se u Evropské komise projednáva­la přibližně šest let. Podle výkonného ředitele Českého svazu zpracovate­lů masa Jana Katiny však nejde o absolutní výhru, protože bude platit pětileté přechodné období, v němž se bude moci Pražská šunka vyrábět i bez označení a v horší kvalitě.

O možnost mít šunku na seznamu usilovali čeští výrobci od roku 2012. Výrobek označený žlutomodrý­m logem bude muset vždy splňovat přesnou recepturu a technologi­i výroby. Označení můžou získat pouze výrobky, které jsou na domácím trhu používány alespoň třicet let.

„Naším cílem je zajištění kvalitních potravin. U Pražské šunky jde navíc o zachování tradiční metody výroby a receptury, které si uzenáři předávají desetiletí. Výrobci budou moci využít evropské logo, z nějž zákazník jednoduše zjistí, že si kupuje výjimečnou potravinu,“uvedl ministr zemědělstv­í v demisi Jiří Milek (za ANO).

Nová specialita bude zapsána v úředním věstníku v březnu. Podle Katiny za přechodným obdobím stojí hlavně Slovensko, které chtělo nižší výrobní standardy s vysokým nástřikem vody a možnost přídavku drůbežího masa.

Za Pražskou šunku se od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějš­ích masných produktů, který má původ v Praze. Pro výrobu šunky nejvyšší jakosti se v republice využívá vepřová kýta, kde je původní oválný tvar zachován použitím tzv. pražského řezu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia