MF DNES

Fórum čtenářů iDNES.cz Stanice metra v Letňanech se po deseti letech rozpadá

- — Petr Procházka — Václav Krčmář — Kryštof Laník — Tomáš Vykoukal — Miroslav Kašpar — Karel Novotný

To ne. A dokonce se ani dvakrát týdně nevymlouva­jí na ženské problémy, tak jako moje žákyně. Já samozřejmě respektuji všechny neduhy s tím spojené, ale někdy mám pocit, že to holky přehánějí. Na tyhle připomínky ale jako muž samozřejmě nemám nárok.

Takže to respektuje­te?

Za deset let od slavnostní­ho otevření stanice metra C Letňany se vstup do podzemky podstatně změnil. Naleštěné stěny vystřídaly opadané kachličky, které opodál zarůstají trávou. Podle kritiků je na vině i nedostateč­ná údržba, čtenáři iDNES.cz ale za problémy vidí tehdejší šlendrián. (et)

Efekt sněhové koule

Architekta zajímá umělecká hodnota, na zbytek kašle. Investora pro změnu cena a tlačí na ty nejlevnějš­í materiály, které ještě lze použít. Ten, co to provádí, chce opět hlavně vydělat, a tak mzdy jeho dělníků jsou nízké a ti pracují podle toho. Stavební dozor je u většiny staveb formalita. Staví se kdykoliv bez ohledu na počasí. V zimě v horku a to vše se odrazí na kvalitě provedené stavby. Údržba, to je už jen taková třešnička na dortu. Objeví Když vám řeknu, že si nemůžeme zahrát ani přehazovan­ou, protože velká část dětí ani nepřehodí devět metrů, natož pak síť, možná mi nebudete V tělocviku samozřejmě nejde být úplně objektivní, ale sem tam nějaká ta dvojka také přistane. Když si pak přijde rodič stěžovat, že tím dítěti kazím vysvědčení, mám na jazyku odpověď, ať jej klidně nechá přezkoušet, že pak bude rád i za trojku.

Být mladým učitelem v dívčím kolektivu je asi trochu riskantní. Dokážu si představit, že si rodič stěžuje i kvůli jiným věcem než známkám. Stalo se vám to?

Pokud narážíte na nařčení z nějakého sexuálního obtěžování, tak mně naštěstí ne. Mám ale kolegu, který si s takovou záležitost­í zažil krušné časy. My tomu všemu musíme předcházet tím, že před hodinou vysvětlím, co všechno budeme dělat a co může případně nastat. Například že při cviku na hrazdě jim mohu dávat dopomoc za stehna či na bedrech. se drobná závada a nikomu se nechce papírovat s reklamací, čeká se, až je toho víc. Najednou je toho tolik, že už se na to kašle a hledá se další firma, která to opraví, napakuje se na tom podobně jako spousta dalších. Přitom kdyby šlo o jejich barák, dohlíželi by na to jinak. Navrženo jako těžce udržovatel­né monstrum. Realizován­o nekvalifik­ovanou silou s cílem maximalizo­vat zisk. Systematic­ky neudržován­o. Výsledkem se můžeme kochat každý den.

Jde to i bez údržby

Jaká údržba? U nás na baráku jsou venkovní obklady včetně omítky v nezměněném stavu třináct let, a žádná údržba se nedělá. V rámci vlastního zájmu. To samé platí o bezpečnost­i. Lepší je všemu předcházet než se potom ztratit v tom byrokratic­kém kolotoči. Do knihy úrazů musíme zapisovat každý škrábanec, každou naraženinu. To je na tom všem asi nejhorší. A pořád se ptát, jestli jsou všichni Může mi prosím někdo vysvětlit, jak to, že podezdívky a fasádní prvky z tvarovanéh­o betonu na domech z první republiky i z doby raného socialismu i po desítkách let dodnes drží? Jako bývalého stavaře mě to dost udivuje. Bezúdržbov­ost, tedy záruka staveb, se udávala v rozmezí 20 až 30 let, a to se nám před lety o moderních materiálec­h a technologi­ích mohlo jen zdát. Poučení pro všechny veřejné stavby. Nejdříve účelnost, provozně spolehlivé stavby, a ne soutěžit v exhibování architektů. Ano, stanice to byla hezká, určitě se dostala na stránky odborných ročenek, ale proč za veřejné prostředky?

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Dlaždice spadly Keramické obložení výtahu a vstupů do metra nevydrželo ani deset let, většina se válí kolem stanice.
Foto: František Vlček, MAFRA Dlaždice spadly Keramické obložení výtahu a vstupů do metra nevydrželo ani deset let, většina se válí kolem stanice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia