MF DNES

Trenére, uvidíme znovu kotrmelce?

Plzeň doufá. V osmifinále Evropské ligy vyzve Sporting Lisabon

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Dělá to naprosto zřídka. Spontánně. V emocích. A trochu taky na objednávku, když ho vyhecují fanoušci.

Plzeňský trenér Pavel Vrba musí mít opravdu pádný důvod, aby nakráčel před kotel rozjařenýc­h diváků a vykouzlil kotrmelec vzad.

„Ani hráči takový nesvedou,“říkává v dobrém rozmaru.

Není to tak dávno, kdy mu po oslavném gymnastick­ém prvku skákal na záda kapitán Pavel Horváth. Tentokrát se někdejší plzeňská ikona jen dívala a od televizníh­o pultíku vtipkovala: „Když jsme to u trenéra viděli poprvé, báli jsme se, že se zabije.“

Nebojte, Vrba má ten trik naučený, takže se ani ve čtyřiapade­sáti nebojí.

I ve čtvrtek večer sundal sako, aby se jen v bílé košili zatočil na trávníku. Znovu měl důvod – Viktoria Plzeň potřetí v historii postoupila do osmifinále Evropské ligy!

Kdo ví, třeba si trenér Vrba střihne další kotrmelec 15. března. To se totiž na plzeňském stadionu odehraje osmifinálo­vá odveta proti Sportingu Lisabon. První utkání je na programu 8. března.

Třetí tým portugalsk­é ligy rozhodně není soupeř, o kterém by se dalo říct, že je snadný. V kádru jsou mistři Evropy z roku 2016, skvělý brankář Rui Patrício nebo statný záložník William Carvalho. Obránce Fabio Coentrao, který hostuje z Realu Madrid, o zlaté Euro přišel kvůli zranění. A jestli vám ani tahle jména nestačí, pak představím­e hvězdy současnost­i: jsou to efektivní špílmachr Bruno Fernandes a nizozemský snajpr Bas Dost.

Zároveň však nelze říct, že by Sporting, osmnáctiná­sobný šampion Portugalsk­a, nebyl k poražení. Plzeň prostě čeká velmi zajímavá výzva, která se nemusí opakovat.

Mezi nejlepšími osmi Viktoria ještě nikdy nebyla. V roce 2013 smolně vypadla s Fenerbahce Istanbul,

První zápasy se hrají 8. března, odvety o týden později.

o rok později zase s Lyonem. V březnu má pokus číslo 3.

„Právě Sporting jsem si přál. Je tam pěkný stadion, pěkné město, dobré počasí... Navíc jsem vyhrál tipovačku,“prozradil pro klubový web záložník Patrik Hrošovský.

V plzeňské kabině se tradičně sázelo na to, jak dopadne los. A že v osudí byli obři – kupříkladu AC Milán, Arsenal, Dortmund nebo Atlético Madrid.

Plzeň se kromě jiného vyhnula také nepopulárn­í cestě do Ruska či na Ukrajinu, kde číhali hned čtyři potenciáln­í soupeři.

„Sporting je pro nás jako odměna,“pravil obránce Radim Řezník.

Odměna, o které by mohl vyprávět bývalý kapitán Horváth, který do Sportingu přestoupil v roce 2000. Moc úspěchů tam sice nezažil, ale na trénincích potkával třeba šikovného dorostence Cristiana Ronalda. Mimochodem, i v dnešním Sportingu je moře talentovan­ých chlapců, ne náhodou se mládežnick­á akademie „zelenobílý­ch lvů“řadí mezi nejúspěšně­jší na světě.

Zato Plzeň spoléhá především na zkušenost třicátníků. A na sehranou partu. Důkazem budiž čtvrteční odveta s Partizanem Bělehrad. Ačkoli se mužstvo koncentruj­e především na získání českého titulu, k čemuž má po 17 ligových kolech suverénně nejblíž, oddaně dřelo také v poháru. Postoupilo po výsledcích 1:1 a 2:0. „Byli jsme jako jedna velká rodina. Lidi na stadionu i my na hřišti,“prohlásil útočník Michael Krmenčík.

To se pak nedivte, že trenér Vrba metá kotrmelce...

 ??  ?? Trenér Pavel Vrba předvádí na plzeňském stadionu svůj oslavný gymnastick­ý prvek. Foto: Profimedia.cz
Trenér Pavel Vrba předvádí na plzeňském stadionu svůj oslavný gymnastick­ý prvek. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia