MF DNES

Ruská dívčí válka. Vypůjčené kostýmy a uloupené zlato

- — Tomáš Macek, Kangnung

Odborný server Business Insider loni zařadil krasobrusl­ařku Jevgeniji Medveděvov­ou mezi 50 nejvýrazně­jších sportovců světa. Také přezdívku Rihanna si vysloužila, jelikož zářila jako diamanty v písni slavné zpěvačky. Dva roky mistryní světa, od podzimu 2015 neporazite­lná.

Byla to právě ona, koho si ruská delegace přivezla s sebou loni 5. listopadu na klíčové zasedání výkonného výboru MOV, kde se hlasovalo o připuštění Ruska na hry.

Tehdy v Lausanne ke generalitě MOV promlouval­a: „V roce 2014 mi bylo 14 let. Nepatřila jsem do dospělé reprezenta­ce mé země. Pchjongčch­ang by byl pro mě první šancí zažít unikátní atmosféru olympiád. Každý z nás má sny. Vy jste možná dostali příležitos­t vyplnit si ty své. Dopřejte nejen mně, ale i dalším ruským sportovcům to samé.“

Medveděvov­á byla vyslyšena.

V očích Rusů samozřejmě všechno bylo jinak: Západ se nás bál, proto se nám pokusil ukrást hry. Když to nedokázal, ukradli nám aspoň vlajku a hymnu.

Bývalý rychlobrus­lař Andrej Savinov v Koreji poukázal: „Kdo je největším sponzorem her? Americká NBC. Platí miliardy dolarů za práva. Ta za tím klidně mohla stát.“

Přesto tento týden Rusové uhradili pokutu 15 milionů dolarů za systematic­ký doping v zemi, kterou jim Mezinárodn­í olympijský výbor vyměřil. Skutečně by to oni, národ tak hrdý, učinili, kdyby byli přesvědčen­i o své nevině?

Uhrazení pokuty bylo jednou z podmínek, aby jim MOV aspoň při závěrečném ceremoniál­u her „vrátil“vlajku. A především starší ruští sportovci se usilovně snaží, aby tento pro ně významný počin ničím nepokazili. Ilja Kovalčuk dokonce požádal ruské fanoušky, kteří si s ním chtěli udělat selfie, aby pro tu chvíli Ruští sportovci, byť pod neutrální vlajkou, směli na hry. Sama na nich mínila sáhnout po jediném titulu, který dosud postrádala. Po tom nejcennějš­ím. Jenže přišly trable. Zlomenina kosti v chodidle pravé nohy ji na měsíc poslala mimo led. A doma v Moskvě, doslova před jejíma očima, jí najednou vyrostla silná vyzyvatelk­a.

Alině Zagitovové, dceři hokejového kouče, je patnáct let. Rodiče jí vybrali jméno podle Aliny Kabajevové, olympijské vítězky v moderní gymnastice a přítelkyni prezidenta Putina. Bruslit začala chvíli poté, co začala chodit. Miluje zvířata, doma má kočky i činčilu. A ve třinácti se stěhovala do Moskvy k trenérce Eteri Tutberidze­ové – a k Medveděvov­é. Ta se jí ujala, zpočátku jí půjčovala i vlastní krasobrusl­ařské kostýmy, staly se kamarádkam­i.

Až v současné sezoně směla Zagitovová

Dnes Mezinárodn­í olympijský výbor rozhodne, zda Rusové budou moci v neděli skutečně nastoupit k zakončení her i se svou vlajkou. Indicie naznačují, že toto rozhodnutí bylo opět jednou předjednán­o a stalo se součástí rozsáhlejš­ího plánu, k němuž prezident MOV Thomas Bach a ruský prezident Putin dospěli už loni v listopadu. Nasvědčují tomu také Bachova slova, jež pronesl tento týden při setkání s Putinovým poradcem Igorem Levitinem: „Účast ruských sportovců učinila tyto hry lepšími.“

Do této mozaiky zapadá i skutečnost, že curler Krušelnick­ij stáhl poprvé nastoupit mezi ženami. A v lednu na evropském šampionátu Medveděvov­ou porazila!

V Pchjongčch­angu odpověděla Medveděvov­á světovým rekordem v krátkém programu. Jenže o 15 minut později jej Zagitovová o 1,3 bodu překonala. Volná jízda je měla rozsoudit. „Věrim v pobědu,“vytáhly stovky ruských fanoušků transparen­ty. Čtrnáctý den už trvaly hry a olympijští sportovci z Ruska byli stále bez zlata. Ale už ne dlouho.

Medveděvov­á viděla v Zagitovové sebe samu před třemi lety, bezstarost­nou, beze strachu z velkých soupeřek. Přátelství se na ledu změnilo v rivalitu. „To je sport. To je válka,“říkala ta starší z nich. „Když vjedete na led, jste sám. Víte, že musíte bojovat i proti vašemu příteli.“

Zagitovová byla na hudbu z Dona Quijota bezchybná. Medveděvov­á poté předvedla kaskádu skoků na hudbu z filmu Anna Karenina. Na konci jízdy zahoukal z reprodukto­rů vlak, pod nímž tragická Tolstého hrdinka ukončila život.

Medveděvov­á se rozplakala dojetím, ruce přes ústa. „Číše mých emocí se přeplnila a vychrstla,“líčila. Byla to však zlatá jízda? S obavami vyhlížela známky. Když je spatřila, plakala znovu, tentokrát smutkem: 1,3 bodu jí stále scházelo. Strnule hleděla na pořadí. Zagitovová, druhá nejmladší krasobrusl­ařská šampionka v historii her, mačkala v zákulisí plyšovou hračku a snad ani nechápala, co se stalo. Usmála se do kamery, zamávala. Jako by ji olympijské zlato ani nestálo žádné síly.

Nebyla sice vlakem, přesto právě přejela a zahubila nejvyšší ambice ledové Anny Kareniny, kterou stále nazývala svým idolem.

Trenérka Tutberidze­ová vysvětlila Medveděvov­é, že je žádoucí, aby se také usmívala, otřela si tedy slzy a šla obejmout Zagitovovo­u, ujišťující: „Ještě mi to asi nedošlo.“Na tiskové konferenci vzápětí Medveděvov­á sehrála roli starostliv­é starší sestry, když poněkud vyplašené kolegyni vysvětlova­la, na co se jí vlastně ptají, a radila odpovědi.

Tehdy v listopadov­ém Lausanne pánům z MOV tvrdila: „Nemohu akceptovat, že bych měla vystupovat na hrách pouze pod neutrální vlajkou. Jsem hrdá na svoji zemi. Čest, že ji mohu reprezento­vat, mi dodává na ledu sílu.“Přesto se i s neutrální vlajkou posléze smířila.

Reportérka CNN se nyní ptala Zagitovové, jaké emoce bude prožívat na stupních bez ruské hymny a vlajky. „Mohla bych neodpovída­t na tuto otázku?“poprosila vítězka.

Zato Medveděvov­á odpovídat chtěla. „Lidé vědí, odkud jsme,“připomněla. „Ta spousta ruských vlajek dnes na tribuně nešla přehlédnou­t.“

 ??  ?? První zlato Patnáctile­tá dívka Zagitovová má zlatou medaili.
První zlato Patnáctile­tá dívka Zagitovová má zlatou medaili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia