MF DNES

Boj o bronz Češi dnes hrají o medaili s Kanadou

Reprezenta­ce znovu střelecky selhala v zápase, ve kterém jde o medaile. Zbaví se nuly alespoň dnes, kdy hraje proti Kanadě (od 13.10) o olympijský bronz?

- Robert Sára reportér MF DNES v Kangnungu

Je to jen náhoda? Je to prokletí? Nebo prostě smutná realita, že českému hokeji chybí kanonýr, který by uměl rozhodnout klíčový zápas? Nejspíš to třetí. Po včerejší semifinálo­vé prohře s ruským výběrem se prodlužuje děsivě vypadající bilance, kdy reprezenta­ce v zápasech o medaili (semifinále či o bronz) nedala gól už pět utkání v řadě!

A zahrnuje světové šampionáty v Minsku 2014 a Praze 2015. „Ale tady je jiné mužstvo, jiná situace. Nevím, jestli je to prokletí, nebo ne. Nazývejte si to, jak chcete,“řekl kouč Josef Jandač. Po porážce byl viditelně rozladěný, naštvaný a ve svém hodnocení několikrát zopakoval: „Nemám klukům co vytknout. Kromě toho, že nedáváme góly.“

Nemusíte být zrovna nositel Nobelovy ceny, aby vám bylo jasné, že nestřílet góly je – nejen v hokeji – zásadní problém. S nadsázkou by měl hokejový svaz nechat ve stylu Divokého západu oblepit zimáky plakáty se vzkazem: Hledá se střelec!

Proč tu ale – obzvlášť v klíčových zápasech – tak dlouho chybí?

„Je to v psychice, když se hraje o všechno. Najednou nemáme odvahu se pouštět do rizikových věcí, nejsme schopni dotáhnout útočné akce,“míní bývalý reprezenta­ční kouč Vladimír Vůjtek. „Možná v rozhodujíc­ích zápasech víc klademe důraz na to, abychom nedostali gól, místo abychom se věnovali útoku. Tím hráče moc svazujeme.“

A s touto teorií souhlasí i další někdejší šéf národního týmu Alois Hadamczik: „Možná jsme zatažení a moc upnutí na to, že musíme hodně bránit.“

Ne, bylo by nefér zase Jandačovi vyčítat, že hráče nepustil do bezhlavého útočení. Proti Rusům by to byla zřejmě sebevražda. Navíc v play-off je většinou defenziva postavena nad útok a český tým považuje obranné pojetí za svou devízu.

Vůjtek však lituje: „Dřív se mi hokej líbil víc, góly k tomu sportu patří. Je zvláštní, že jich ve fotbale padá víc než v hokeji.“

Zároveň je zarážející a na druhou stranu také symbolické, jak si na olympijské­m turnaji vedou nejlepší střelci, které český hokej v Evropě má. Martin Růžička, jenž sice dorazil až na poslední chvíli jako náhrada za zraněného Milana Gulaše, měl coby snajpr z Třince sázet góly. Zatím je na nule. Včera „zazdil“velké šance v přesilovce, přitom po jedné ráně už zvedal radostně ruce nad hlavu. Ta ovšem vůbec netrefila branku.

„To si budu v hlavě dlouho přehrávat,“litoval.

Dominik Kubalík se sice dvakrát trefil v základní skupině, ale v play-off byl dosud bez šance.

A Tomáš Mertl, 30gólový střelec z extraligy, je po ztrátě parťáka Gulaše nevýrazným stínem s bodovou bilancí 0+0.

Mezinárodn­í scéna je drsným testem. Obránci si vás těsněji hlídají, brankáři jsou pohyblivěj­ší, na ránu je zase o pár desetin sekundy méně času. Rázem je těžší si najít střeleckou pozici. K tomu je – když pomineme epizodní Růžičkovu roli na MS 2010 – pro zmíněné trio tohle první velký turnaj. Je to i test psychiky. Navíc reprezenta­ci teď chybí i rozdílový hráč – všimli jste si včera Pavla Dacjuka, velké hokejové postavy, při prvním ruském gólu? Na modré získal puk, pak s hlavou nahoře hledal volného spoluhráče, až jej nádherným křížným pasem naservírov­al Gusevovi. A když po 27 vteřinách přišla další ruská trefa, bylo téměř rozhodnuto.

„Vzápětí jsme měli přesilovky, které byly dobře sehrané. Ta síla proti nám se najednou bála. Bušili jsme do nich. Ale neproměňuj­eme šance. To je to, co nás na turnaji trápí,“uvedl Jandač.

Ano, i po včerejšku platí, že defenziva týmu na olympiádě funguje, ale v útoku je to bída. Pomineme-li dvě branky Švýcarům do prázdné, trefili se Češi ze hry osmkrát v pěti zápasech. To je mizerné číslo, zvlášť když je v tom i duel s Koreou. Mužstvo góly nutně potřebuje aspoň dnes, kdy ho od 13.10 čeká utkání o bronz proti Kanadě. O zlato se střetnou Rusové se senzací turnaje Německem, které ve druhém semifinále zdolalo Kanadu 4:3.

„Zlatý medailový sen se nám rozplynul, ale pokusíme se udělat alespoň bronz. I to je obrovská motivace. Přijeli jsme sem pro medaili, teď se nám zavřela jedna cesta, tak musíme jít druhou,“prohlásil kouč Jandač. I tentokrát však platí, že někdo musí dát góly.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Rusům nedali gól Po prohře 0:3 v semifinále se Češi utkají s Kanadou, kterou senzačně porazili Němci.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Rusům nedali gól Po prohře 0:3 v semifinále se Češi utkají s Kanadou, kterou senzačně porazili Němci.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Brankář Pavel Francouz se ohlíží za střelou ruského útočníka Vladislava Gavrikova, který skóroval pouhých 27 sekund po první trefě Nikity Guseva.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Brankář Pavel Francouz se ohlíží za střelou ruského útočníka Vladislava Gavrikova, který skóroval pouhých 27 sekund po první trefě Nikity Guseva.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia