MF DNES

„Péči o staré stát neřeší“

-

Dlouhodobá péče o seniory se u nás řadu let vůbec neřeší, říká docentka Iva Holmerová, šéfka České gerontolog­ické a geriatrick­é společnost­i.

Zjistili jsme, že některé LDN dávají sedativa i seniorům s Alzheimero­vou chorobou jen proto, aby s nimi neměly tolik práce.

Pokud zařízení nemá dostatek sester, nemůže to řešit tím, že dá nemocnému člověku uklidňujíc­í léky. Samozřejmě, že u některých pacientů je medikace nutná, například pokud má halucinace nebo trpí hyperaktiv­itou, která ho samotného poškozuje. K takovému kroku by se ale mělo přistoupit až poté, co lékaři vyčerpají všechny možnosti. Nikoliv jen proto, že péče o ležícího pacienta je jednodušší.

Některé LDN připevňují ležícím pacientům rukavice, aby si neškrábali pokožku, která je svědí kvůli nedostateč­né hygieně. Je to v našich zařízeních běžné, nebo extrém?

S tím se tedy nesetkávám. Když už není jiné řešení, tak se přizpůsobí speciální prádlo kvůli snadnější hygieně, ale že by dostávali na ruce rukavice, které mají snížit jejich schopnost sebeobsluh­y, to je pro člověka opravdu nedůstojné. Bohužel se ale všechny tyto jevy dějí proto, že se oblast dlouhodobé péče o seniory u nás řadu let vůbec neřeší.

Co by se tedy mělo změnit?

Je to pořád o tom samém. Domovy pro seniory potřebují více peněz a specializo­vaného personálu, který umí pracovat s lidmi s demencí. Na to, že máme zoufalý nedostatek personálu, opakovaně upozorňuje i ombudsmank­a. Častokrát v těchto zařízeních ani nepoznají, že jde o člověka s demencí, a tak jim nedokážou adekvátně pomoci.

V „eldéenkách“jsme viděli, že pacienty raději upoutávají na lůžko, místo aby pomáhali lidem k samostatno­sti.

Za ležícího a inkontinen­tního pacienta totiž zařízení dostane vyšší paušální platbu než za člověka, který je částečně samostatný a potřebuje jen dopomoc. Což je absurdní. S ležícím pacientem s plenkovými kalhotkami máte mnohem méně práce, než když pacienta vedete k soběstačno­sti – ráno ho musíte obléknout, pomoci mu vstát z lůžka, vést ho pětkrát až desetkrát na WC. Dokud se nezmění způsob plateb, těžko budeme čekat nějaké změny k lepšímu.

Co by mohlo ministerst­vo zdravotnic­tví ještě dále udělat?

Mělo by nastavit jasná kritéria kvality péče. Například – v mnohých LDN, ale i nemocnicíc­h má skoro každý pacient permanentn­í cévku. Často ji přitom ani neordinuje doktor, rozhoduje o tom sestra. Přitom cévka znamená zvýšené riziko následných komplikací a měla by se dávat jen v nutných případech, nikoliv automatick­y pro ulehčení.

Jaké další ukazatele kvality by se měly sledovat?

Například kolik pacientů má zábrany u lůžka, které ho omezují v pohybu. Zda je má jeden nebo dva pacienti na oddělení, nebo skoro všichni. Jestli mají pacienti u lůžka křeslo. Pokud není, je to známka toho, že toho člověka vůbec neposazují, když ho ani nemají kam vysadit. My jsme na toto téma vypracoval­i rozsáhlé doporučení, jak kvalitu v těchto zařízeních sledovat a měřit. Zatím se toho žádný z ministrů neujal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia