MF DNES

Krátký: Uber a Taxify jsou levnější na úkor řidičů či daní

- — Tomáš Cafourek

Od začátku února se Praha potýká s protesty taxikářů, kteří blokádami upozorňují na to, že konkurence jezdící pro mobilní aplikace typu Uber porušuje zákon. Alternativ­ní aplikace zase mají podporu veřejnosti, která je ráda využívá. Podle šéfa společnost­i Liftago Ondřeje Krátkého (33, na snímku) je možné obojí skloubit a poctivě podnikat už před příchodem nového zákona, který provoz Uberu zlegalizuj­e.

Liftago nabízí aplikaci, která umožňuje pasažérům vybírat podle kvality vozu, odhadované ceny nebo hodnocení šoféra, ale spolupracu­je výhradně s licencovan­ými taxikáři jezdícími podle pravidel a s taxametrem.

Při nedávném jednání poslanců o podobě zákona upravující­ho taxislužbu padaly názory, že si na nový zákon počkáme možná až rok. Není to v situaci, kdy taxikáři stále hrozí protesty, příliš dlouho?

Rok je samozřejmě dlouhá doba, byť to není dlouhá doba na standardní legislativ­ní proces. Na druhou stranu je to příliš dlouhá doba neřešit tuto problemati­ku rychleji. Chceme proto, aby už nyní hlavní město mohlo lépe využívat stávající zákon v postupu proti nepoctivým taxikářům a zároveň aby se rychlou legislativ­ní úpravou do zákona co nejrychlej­i dostala odpovědnos­t zprostředk­ovatelů. To by jednotlivé strany dostalo k jednacímu stolu. To, co nyní totiž vidíme, je strach ze strany taxikářů a zdržovací hra od některých platforem.

Až budou platit nová pravidla, zůstane Liftago ve stejné podobě jako dnes? Tedy že využívá taxikáře jezdící s taxametrem? Nebo využije plánovanou legální možnost nahradit taxametr mobilní aplikací?

Až nám stát dá možnost digitálně a bezpečně vést danou evidenci, taxametry milerádi nahradíme. Tím zlevníme taxislužbu jak pro řidiče, tak pro zákazníky.

Přichází v úvahu i možnost nahradit část profesioná­lních řidičů amatéry?

Oddělovat profesioná­lní a neprofesio­nální řidiče nehodláme. Pokud ano, tak se to bude týkat skutečné spolujízdy, nikoliv komerční činnosti. Nechceme veřejnost mystifikov­at.

Tvrdíte, že nynější spory taxikářů vyřeší zavedení nových povinností pro dispečinky a zprostředk­ovatele. Proč je odpovědnos­t zprostředk­ovatelů tak důležitá?

Protože přinutí spolupraco­vat ty, kteří spolupraco­vat nechtějí a pouze o tom mluví do médií. Já vidím jednoznačn­ou snahu udržovat status quo ze strany Uberu a Taxify. Ti z momentální­ho stavu těží nejvíc. Samozřejmě jim pomáhají i stávky taxikářů.

A pro běžného občana to bude mít nějaký přínos, když budou dispečinky a platformy muset jízdy evidovat?

Pro občany, kteří služby využívají, se toho moc nezmění. Změnou je jen to, že další dvě společnost­i, které tuto službu provozují, budou spíše odvádět daně. Stejně tak jako jejich řidiči, kteří to podle poslední analýzy Úřadu vlády ČR nedělají.

Z čeho analýza vychází, když tvrdí, že tito šoféři neodvádějí daně?

Pokud řidič jezdí jako přivýdělek pro službu Uber Pop, tak se jeho výdělek při započtení všech nákladů včetně amortizace vozidla blíží ztrátě. Pokud to dělá na plný úvazek, při srovnání stejných ujetých kilometrů skončí s hospodářsk­ým výsledkem 50 tisíc korun za rok. Což je samozřejmě nesmysl a pouze to dokazuje, že se tam něco neděje správně. Klasický taxikář s vlastním vozem přitom při ujetí stejných 62 tisíc kilometrů za rok vydělá téměř 590 tisíc korun před zdaněním.

Služby alternativ­ních taxislužeb jsou žádané, další cestující jim přinášejí i blokády taxikářů.

Oni jsou žádaní také proto, že jsou levnější. Obě služby, proti kterým se stávkuje, jsou levnější buď na úkor řidičů, nebo na úkor daní. Samozřejmě i taxikáři mají máslo na hlavě. Nebudu tvrdit, že taxikáři jsou v tomto čistí. Jde mi o to, že by se měly napravit obě strany trhu a že to jde dělat legálně.

Jak chcete zajistit vymahateln­ost práva? Je věcí soudů, aby donutily lidi respektova­t zákony.

Vozit lidi komerčně jde jen s licencí. Odpovědnos­t řidičů toto dodržovat však chybí, a to vytváří stávky klasických taxikářů. Uber v tomto pouze zneužívá odpovědnos­ti řidičů. Dnes v této vyhrocené situaci se lze těžko bavit o tom, jak pravidla taxislužeb modernizov­at, když není žádná jistota, že i ta nová pravidla nebude Uber obcházet.

Proč myslíte, že by Uber tato pravidla nerespekto­val?

Protože to takto dělá všude po světě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia