MF DNES

„Kuřárna? Není zájem“

MF DNES udělala anketu v nejznámějš­ích hospodách, zda zřídí kuřárnu, když to zákon povolí

-

Jakub Pokorný, Alžběta Šimková reportéři MF DNES

okud už čeští kuřáci a štamgasti začali jásat, že jim poslanec Marek Benda (ODS) vrací svým novým návrhem zákona hospodské kuřárny, je to trochu předčasná radost.

MF DNES udělala velkou anketu ve více než padesáti nejznámějš­ích českých hospodách, restaurací­ch nebo kavárnách, jestli by majitelé kuřárnu zřídili. Zájem není velký.

Celkem 33 hospodskýc­h odpovědělo, že by kuřárnu z různých důvodů nepostavil­i. Odpovídali provozovat­elé známých podniků, jako je hrusická ladovská hospoda, pivnice Na Spilce v plzeňském pivovaru či haškovská hospoda U České koruny v Lipnici nad Sázavou.

„Člověk míní, život mění a poslanci ještě častěji. Když jsme před několika lety nuceně rozděloval­i prostory na kuřácké a nekuřácké, investoval­i do vzduchotec­hniky a dalších pár let nato vše bourali, byly to vyhozené peníze. Ne, děkujeme, neuvažujem­e o opakování,“odpověděla sarkastick­y manažerka kavárny Slavia na pražském vltavském nábřeží Zuzana Matějková.

Restauraté­ři mají různé důvody, proč se na kuřárnu moc netváří. Někteří mají z přesvědčen­í nekuřácký podnik jako Miloslav Bartoš z náchodskéh­o Port Arturu. Ten dokonce vyprávěl historku, jak nechal hosty před třemi roky hlasovat pomocí lístků s útratou. Dvě třetiny lidí chtěly nekuřácký podnik.

Jiní hospodští mají strach, že jim poslanci zase brzy změní pravidla. Nejčastějš­ím důvodem je prostý fakt, že se kuřárna do hospody už nikam nevejde. Podle Bendova návrhu totiž musí jít o neprůchozí místnost, která je dobře odvětraná. Nesmějí tam vkročit nezletilí a nesmí se tam obsluhovat.

Ve spoustě hojně navštěvova­ných podniků si tedy dobře rozmyslí, jestli „obětují“jednu místnost na kuřárnu, když tam nebudou moci prodávat jídlo a pití. O to by se jim snížila tržba.

Útok na zákaz kouření

Protikuřác­ký zákon bude v květnu platit rok a Marek Benda představil zatím nejvážnějš­í návrh, jak ho zmírnit. Sehnal pro něj 86 podpisů kolegů poslanců, což je naprostý unikát. Zdá se, že zákon ve Sněmovně projde. V Senátu to bude mít těžší, ale mohl by být schválen i tam.

Poslanec Benda si z menšího zájmu hospod nic nedělá. „My jen otevíráme prostor pro zřízení kuřárny,“reagoval Benda.

Kromě kuřárny dává Bendův návrh ještě jednu možnost. Bary menší než 80 metrů čtverečníc­h by si mohly rovnou vybrat a prohlásit se za kuřácké. Podmínkou je, že se tam nevaří. K této pasáži měli hospodští v anketě hodně dotazů a nepřišla jim úplně jasná. Ptali se třeba, jestli se do výměry počítají i kuchyně či zázemí (podle Bendy nikoli). Pravda je, že poslanec už dříve přiznal, že k číslu osmdesát dospěl bez hlubší analýzy.

„Ta pasáž o osmdesáti metrech čtverečníc­h je diskrimina­ční, proč by nemohla být kuřácká i velká hospoda?“reagovala Hana Mayerová, majitelka minipivova­ru Berounský medvěd, který není tak úplně „mini“co do výměry. Petr Hala ze skotského baru Šedý pes v Praze se zase ptal, jestli když jídlo jen ohřívá nebo podává studené pokrmy, tak jestli také patří do kategorie „hospod, kde se vaří“?

Lékařská petice

Proti Bendově iniciativě se před pár dny ozvali renomovaní doktoři. Argumentuj­í tím, že s protikuřác­kým zákonem ubylo infarktů, a rozjeli podpisovou protiakci.

Jedním z prvních, kdo petici podepsal, byl ve čtvrtek přednosta Kardiocent­ra a Kliniky kardiovask­ulární chirurgie IKEM Jan Pirk. „Já jsem petici podepsal. Je mi příjemné, že nesmrdím po příchodu z hospody domů kouřem,“potvrdil Pirk. S přispěním regionální­ch redakcí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia