MF DNES

Drahé očkování po termínu P

Pojišťovny neplatí opožděné vakcíny

-

Alena Beníšková redaktorka iDNES.cz

artner Dany Belánové trpí Bechtěrevo­vou nemocí, autoimunit­ním onemocnění­m, při kterém mu postupně tuhne páteř, až se nedokáže ohnout. Z toho důvodu podstoupil jejich rok a půl starý syn Richard imunologic­ké vyšetření, které prokázalo, že má pozitivní antigeny a hrozí, že se u něj může nějaké autoimunit­ní onemocnění rozvinout.

Jeho matka následně oslovila revmatolog­y a vakcinolog­y, zda je vhodné očkovat. A na základě jejich doporučení očkování odložila. „Řekli nám, že klasickou hexavakcín­u bychom měli vynechat, protože tím, že je proti šesti nemocem najednou, dochází k velkému stimulu imunity a vzhledem k pozitivním­u antigenu by se mu mohlo spustit autoimunit­ní onemocnění,“vysvětluje Belánová.

Vakcinolog jí tehdy poradil, aby vakcíny rozložili. „Naše pediatričk­a ale řekla, že pokud to chceme rozložit, tak musíme do Prahy, protože ona by nás očkovala pouze hexavakcín­ami, které má k dispozici. Protože jsem nebyla o očkování přesvědčen­a, dohodly jsme se, že to odložíme,“uvedla Belánová.

Nyní se však na synově osmnáctimě­síční kontrole dozvěděla, že od letošního ledna platí nová vyhláška a Richard má být naočkován pouze vakcínou Hexacima a zároveň si to musí uhradit sami, protože jim pojišťovna neuzná odklad ze zdravotníc­h důvodů.

„Pokud se očkování odloží pouze na přání rodičů, pak tento odklad na rozdíl od odkladu pro zdravotní potíže dítěte nemá oporu v zákoně a zdravotní pojišťovna očkování mimo stanovený termín v očkovacím průkaze uhradit z veřejných prostředků nemůže,“uvedla mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerst­va vnitra Hana Kadečková.

S tím však nesouhlasí právník specializu­jící se na zdravotnic­tví Ondřej Dostál. „Rozsah, ve kterém jsou pojišťovny povinny hradit péči, je dán výhradně zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Ten říká, že hrazenými službami jsou očkování a úhrada léčivých přípravků, které obsahují očkovací látky pro pravidelná očkování podle antigenníh­o složení očkovacích látek. Tyto látky jsou stanovené ministerst­vem zdravotnic­tví podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“uvedl.

Podle Dostála to znamená, že pojišťovna je povinna uhradit všechny očkovací látky, které mají složení uznané ministerst­vem. „Nikde není omezeno, že by se hradily jen v určitém časovém rozsahu,“odmítá právník vyjádření pojišťovny.

Změna pravidel

Od ledna se změnila vyhláška o očkování proti infekčním onemocnění­m, která zavedla horní lhůtu pro očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Děti musí dostat první vakcínu do 18. měsíce, druhá dávka je odsunutá na pátý až šestý rok. Hexavakcín­a se nově očkuje ve schématu 2+1, přičemž poslední dávku děti dostanou nejpozději v jednom roce.

Důvodová zpráva k novele vyhlášky původně zmiňovala možnost provedení očkování dětí i v pozdějším věku a také případy, kdy je očkování odloženo z popudu rodičů. Současné znění si však pojišťovny vyložily tak, že odložené očkování platit nemají.

Ministerst­vo o situaci s pojišťovna­mi jedná. „Myslím, že příští týden dojde k dohodě s pojišťovna­mi na nějakém mezikroku, aby se to hradilo, ale ne v plné míře, abychom stimuloval­i rodiče, aby chodili v intervalec­h, které jsou žádoucí,“uvedl náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula, který je zároveň předsedou České vakcinolog­ické společnost­i. Prymula tedy navrhuje, aby v případě „svévolného“posunu uhradila pojišťovna jen část vakcíny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia