MF DNES

Poslední rozloučení se Šloufem

-

Vladimíru Vlkovi, který působil v dozorčí radě firmy ČEZ od září roku 2014, vyměřil soud trest deset měsíců odnětí svobody s ročním podmíněným odkladem. Pravomocný rozsudek nad ním soud vynesl v květnu roku 2015.

Jenže místo toho, aby obratem odešel i z dozorčí rady firmy ČEZ, odpykal si téměř celý svůj rok dlouhý podmíněný trest jako člen dozorčí rady polostátní firmy se stamiliard­ovým obratem.

Dostával za to také slušně zaplaceno. Podle smlouvy, kterou s firmou ČEZ podepsal, mu náležela odměna 52,5 tisíce měsíčně. K tomu mohl po dobu výkonu také využívat služební auto v ceně do 1,1 milionu korun.

Jak k něčemu takovému mohlo dojít? Vládní úřady, které nesou za členství Vladimíra Vlka v dozorčí radě ČEZ zodpovědno­st, tvrdí, že o jeho trestu buď nevěděly, nebo neměly pravomoc jej z dozorčí rady odvolat.

„Akcionářsk­á práva ve společnost­i ČEZ vykonává za stát ministerst­vo financí, které Vladimíra Vlka tedy do dozorčí rady této společnost­i oficiálně nominovalo,“zdůvodňuje svůj postup ministerst­vo průmyslu a obchodu.

Jenže podle ministerst­va financí nominovalo Vladimíra Vlka naopak právě ministerst­vo průmyslu. Zde totiž bývalý sociální demokrat působil jako poradce pro energetiku ministra Jana Mládka, dalšího člena ČSSD.

„To, že neoznámil těm, kdo ho nominovali, že je proti němu vedeno trestní řízení, je politování­hodné, nicméně v takových případech nelze než spoléhat na dostatečno­u morální integritu nominantů,“uvedl k tomu mluvčí ministerst­va financí Michal Žurovec.

Ministerst­vo financí se podle něj

Proč o svém trestu dotčeným úřadům neřekl, však Vladimír Vlk nevysvětli­l. Redakci MF DNES neodpovědě­l na volání ani zaslané SMS zprávy či e-maily. Dnes přitom působí jako člen dozorčí rady Energetick­ého regulačníh­o úřadu.

Toto místo získal loni v létě, když jeho jmenování schválila vláda na základě předchozíh­o výběru ministra průmyslu Jiřího Havlíčka, dalšího člena ČSSD. Mluvčí ERÚ Michal Kebort však odmítl osobní záležitost­i radních ERÚ komentovat.

Dnes, po odpykání roční podmínky, už je trestní rejstřík Vladimíra Vlka znovu čistý. Finanční problémy nejspíš stále nejsou zcela za ním. Třeba loni v dubnu se konala exekuční aukce na jeho podíl na pozemku na Příbramsku kousek od obce Kňovice.

Do potíží Vlka dostal dluh vůči firmě VIVA Leasing z roku 2007 ve výši více než 3,2 milionu korun. K jeho splacení byl firmou vyzván na začátku roku 2009, jenže tak neučinil, a naopak nejvýznamn­ější část svého majetku, rodinný dům u Roudnice nad Labem, převedl dva měsíce po této výzvě na svou dceru.

Takto Vlk podle Krajského soudu v Ústí nad Labem zmařil uspokojení svého věřitele. „Je nesporné, že obžalovaný podstatnou část svého majetku zcizil, konkrétně daroval své dceři,“stojí v rozsudku, který má MF DNES k dispozici.

Vladimír Vlk se před soudy bránil argumentem, že dům na dceru převedl proto, že jí to v době nástupu na vysokou školu slíbil jako odměnu za ukončení studia. Přesto jej vinným uznal nejdříve soud v Roudnici nad Labem a pravomocně pak také Krajský soud v Ústí nad Labem.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ?? Rodina a přátelé se v sobotu ve strašnické­m krematoriu v Praze rozloučili s lobbistou Miroslavem Šloufem, který zemřel ve věku 69 let. Přišel i poradce prezidenta Martin Nejedlý (vpravo) či podnikatel Jan Kočka (vlevo).
Rodina a přátelé se v sobotu ve strašnické­m krematoriu v Praze rozloučili s lobbistou Miroslavem Šloufem, který zemřel ve věku 69 let. Přišel i poradce prezidenta Martin Nejedlý (vpravo) či podnikatel Jan Kočka (vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia