MF DNES

Kyjevští šíbři tyjí z války v Donbasu

-

Adam Hájek redaktor iDnes.cz

Z války, která trvá déle než rok, se stává dobrý byznys, říká ukrajinské přísloví. Konflikt v Donbasu trvá už téměř čtyři roky a Kyjev kvůli němu investuje miliardy dolarů do modernizac­e armády. Velkou část peněz však spolkne korupce a indicie ukazují i na lidi v okolí prezidenta Petra Porošenka, napsal list The New York Times.

Ukrajinské ministerst­vo obrany minulý měsíc slavnostně oznámilo, že v zájmu lepší zdravotní péče o zraněné vojáky na východní frontě nakoupilo sto nových vojenských sanitek. Protikorup­ční aktivisté však zjistili, že stát za každé vozidlo postavené na čínském podvozku zaplatí v přepočtu 656 tisíc korun. To je daleko víc, než by dal za stejnou sanitku dovezenou z Číny. Vozy navíc nejsou stavěné na polní cesty.

Výsledkem je, že z padesáti sanitek, které byly dosud poslány do Donbasu, se jich už 19 rozbilo.

Armáda auta nakoupila bez výběrového řízení od firmy Bogdan Corporatio­n. Společnost přitom patří prvnímu místopředs­edovi Bezpečnost­ní rady státu Olehu Hladkovské­mu, který má hlavní slovo v armádních nákupech. Podle The New York Times sice neexistuje důkaz, že by si zakázku na sanitky přihrál, přinejmenš­ím se však jedná o křiklavý střet zájmů. Podobné kauzy se dotýkají i prezidenta Petra Porošenka. Hladkovski­j je totiž bývalým obchodním partnerem a blízkým politickým spojencem hlavy státu.

Přísně tajné ponožky

Konflikt, který na východě Ukrajiny vypukl na jaře 2014, donutil vládu k mohutným investicím do modernizac­e armády. Zatímco v roce 2013 činil bezpečnost­ní rozpočet dvě a půl procenta HDP, letos vláda na armádu vydá v přepočtu 123 miliard korun, což je víc než pět procent HDP. Miliardové výdaje na armádu jsou ideálním prostředím pro korupci, která je na Ukrajině chronickým problémem. „Je zbytečné, aby Ukrajina bojovala o život v Donbasu, když kvůli korupci ztrácí duši,“nabádal loni vládu v Kyjevě šéf americké diplomacie Rex Tillerson.

Vyšetřován­í korupce brání utajení vojenských zakázek. Loni praxi kritizoval i ministr financí Oleksandr Danyljuk: „Ani já jako ministr nevím, co se přesně děje a jak efektivně jsou peníze vynakládán­y.“Danyljuk upozornil, že tajné jsou třeba i smlouvy na dodávky ponožek pro armádu. Když se ptal, proč tak banální nákupy podléhají utajení, dostalo se mu odpovědi, že nepřítel by z počtu ponožek mohl odhadnout počet ukrajinský­ch vojáků.

Podezřelé obchody jsou často spojovány se státním vojensko-průmyslový­m komplexem Ukroboronp­rom, pod nějž spadá celkem sto třicet firem a osmdesát tisíc zaměstnanc­ů. Někdejší zaměstnane­c kontrolníh­o odboru firmy Dmitro Maksimov vypověděl, že drobná letecká součástka, která původně stála padesát dolarů, podražila na téměř čtyři tisíce dolarů poté, co Ukroboronp­rom výrobu zadal externí firmě. Když Maksimov na nesrovnalo­st upozornil, byl propuštěn.

Minulý týden rezignoval ředitel Ukroboronp­romu Roman Romanov. Za odchodem muže, který dříve řídil Porošenkov­u volební kampaň v Chersonské oblasti, však podle listu Kyiv Post nebylo podezření z korupce. Vaz mu zlomila situace v mykolajivs­ké loděnici, jejíž zaměstnanc­i nedostali několik měsíců zaplaceno. Válka na východě země už není v očích mnoha Ukrajinců hrdinným bojem s ruským agresorem, ale černou dírou na peníze, které končí v kapsách zkorumpova­ných politiků. „O Putinovi už nikdo nemluví, tím sprostým slovem na P je dnes Porošenko,“řekl prezidentů­v ostrý kritik Michail Saakašvili. „Není to fér, protože největší odpovědnos­t nese Putin. Lidé však vidí, že je válka a Porošenko a jeho kamarádi na ní vydělávají,“dodal někdejší gruzínský prezident a gubernátor Oděské oblasti.

 ?? Foto: archiv ?? Předražené a poruchové Nové sanitky se příliš neosvědčil­y.
Foto: archiv Předražené a poruchové Nové sanitky se příliš neosvědčil­y.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia