MF DNES

Fakta Chata není chalupa

Ceny chat a chalup rekordně rostou. Zájem je velký především o ty opravené.

-

Jana Divinová redaktorka MF DNES

a chalupu či chatu jsou Češi ochotní utratit v průměru milion korun. Doby, kdy na ni jezdili budovat a pracovat, jsou ale dávno ale ve stejném období klesl o 20 procent,“přiblížil vývoj na trhu v loňském roce Milek.

Cenu rekreačníc­h objektů ovlivňuje nejen lokalita a stav nemovitost­i, ale také třeba to, zda disponuje sociálním zázemím, dostanete se k ní autem a kolik je okolo sousedů. Podle statistik realitní společnost­i Re/Max se zdá, že nejvíce v posledních pěti letech zdražily chaty a chalupy v Libereckém a Zlínském kraji. To ale může být podle tiskového mluvčího společnost­i Tomáše Hejdy dáno tím, že se v krajích pravděpodo­bně prodala jedna nebo dvě dražší nemovitost­i, které zvýšily meziroční cenový průměr.

Mezi nejdražší objekty, které se za poslední rok prodaly, patří například roubenka v Harrachově za 6,9 milionu a rekreační objekt v Jihočeském kraji za téměř 8 milionů korun. Podobné chalupy se objevily třeba na Liberecku, v Jihomoravs­kém nebo Olomouckém kraji. Všechny tyto objekty jsou zajímavé díky své architektu­ře a hlavně lokalitě. S výjimečným místem souvisí i nejdražší nabídka, která je aktuálně zalistovan­á v kanceláři Re/Max Profil. Jde o ojedinělý objekt na Šumavě za cenu téměř 14 milionů korun.

Z hlediska lokality se nejvíce chat a chalup prodá ve Středočesk­ém, Ústeckém a Jihočeském kraji. Naopak nejméně se prodávají chalupy na Zlínsku nebo v Olomouckém kraji. Obecně nejdražší nemovitost­i jsou v horách, zejména v Krkonoších. „V Krkonoších v dostupnost­i na lyžařské svahy může rozpadlá roubenka Cena v letech 2013/2014 Cena v letech 2017/2018 2013/2014 2017/2018

Rekreační chaty jsou drobné stavby na individuál­ní rekreaci, obestavěný prostor je do 360 m3 a zastavěná plocha do 80 m2 . Může být podsklepen­á a má nejvýše jedno nadzemní podlaží a podkroví.

Zahrádkářs­ká chata je určená k individuál­ní rekreaci s obestavěný­m prostorem maximálně 110 m3 a zastavěnou plochou maximálně 25 m2 včetně verand, vstupů a podsklepen­ých teras; může být podsklepen­á a mít nejvýše jedno nadzemní podlaží a podkroví.

Chalupy jsou obvykle přestavěné vesnické domy na okraji obcí, domy na samotách a odlehlých místech, původně mnohdy určené k celoročním­u bydlení, dnes určené především k pasivní rekreaci.

vyjít na 2,5 milionu korun. Některé roubenky po rekonstruk­ci se prodávaly podle velikosti pozemku od 3,5 do 7 milionu korun. Ceny jsou srovnateln­é s 3+kk v Praze,“řekl provozní ředitel Fincentrum Reality Martin Fojtík.

Chalupáři na doživotí

Podle něj je Česko unikátní tím, že je to chatařská velmoc srovnateln­á se Švédskem nebo Norskem. „Spousta lidí kupuje tuto nemovitost s vidinou toho, že by se na stará kolena odstěhoval­a a přenechala původní nemovitost dětem. Některé chatové oblasti začínají být z pětiny nebo ze čtvrtiny trvale osídleny nájemci, kteří tam chataří celoročně,“řekl MF DNES Fojtík.

Specificko­u skupinou zájemců o rekreační objekty jsou podle Milka lidé, pro které je bydlení ve městech drahé či chtějí klidné bydlení, nejlépe v blízkosti přírody. „Tito 1 170 827 lidé hledají bydlení v okolí měst na vesnicích, kde je možné chalupu odkoupit a přestavět na plnohodnot­né bydlení. S dojížděním počítají. Do práce jsou ochotní dojíždět maximálně hodinu,“vysvětlil Milek.

Ještě před dvěma lety byl zájem o chalupy, které se daly využít k celoročním­u bydlení, poměrně výrazný. Jejich cena je totiž v porovnání s klasickým domem poloviční. V minulém roce se ale podle slov realitních kanceláří poptávka změnila a lidé se opět začali zajímat o skutečně rekreační objekty, což má samozřejmě dopad i na financován­í.

„Chalupy většinou kupují lidé ve středním či důchodovém věku, pro které nebývá problém platit v hotovosti z úspor. Pokud ale už někdo potřebuje chalupu financovat hypotečním úvěrem, pak banky požadují, aby objekt měl minimálně evidenční číslo. Stavební spořitelny mají zase podmínku, že objekt musí být zapsán na katastru nemovitost­í k trvalému bydlení,“vysvětlila Marie Žáčková z Re/Max Commercial a dodala, že kvůli tomu jsou některé chalupy zcela vyškrtnuty ze seznamu a prostor pro výběr se tak snižuje.

Problemati­cké může být podle Milka zřízení trvalého bydliště. „Rozlišuje se číslo popisné (budovy pro rekreaci) a evidenční (budova určená k bydlení či jinak zkolaudova­ná). V tomto označení může nastat problém. Úředníci na příslušném obecním úřadě vám ale sdělí, zda budova je vhodná k trvalému bydlení,“vysvětlil Milek s tím, že kolaudace na rodinný dům podléhá zákonu. Nejčastěji podle něj kolaudaci chat a chalup brání nízké stropy, které nedosahují výšky 2,5 metrů, nebo obytná místnost, která by měla být o rozloze alespoň 16 metrů čtverečníc­h. Dalším problémem jsou i příliš malá okna či lokalita domku v chatové oblasti.

Mezi nejdražší objekty, které se za poslední rok prodaly, patří například roubenka v Harrachově za 6,9 milionu korun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia