MF DNES

Tak si promluvme o marketingu

- Martin Filip editor MF DNES

Cech pražských taxikářů se v únoru 2018 intenzivně věnoval aktivitám na podporu své značky. Je mu třeba přiznat, že je profesní skupinou, která na budování svého pozitivníh­o image pracuje dlouhodobě.

Známá je například cenovou politikou zaměřenou na zvýhodnění domácích zákazníků oproti zahraniční­m návštěvník­ům Prahy, využíváním moderních technologi­í – například takzvaného turba napojeného na taxametr – a v neposlední řadě si popularitu získává svým specifický­m dress codem. Jeho hlavními atributy jsou tepláky a zlatý řetěz.

Z únorové masivní kampaně však všem specialist­ům na marketing spadla čelist. Bez ohledu na příslušnos­t k taxikářský­m asociacím a dispečinků­m se členové cechu dokázali dohodnout na jednotné, masivní a opakované přehlídce vozového parku. A rozhodně při tom nešetřili časem a (ušlými) penězi. Po tři dny si mohli lidé prohlížet vozy taxi vždy nejprve na strahovské­m parkovišti a pak přímo v ulicích Prahy.

Strahovské expo, které zdaleka nemusí být poslední, zaujalo úctyhodnou nabídkou přibližně sedmi stovek vozů a opětováno bylo upřímným zájmem médií. Vrcholem se ovšem staly spanilé jízdy Prahou, při kterých taxikáři ukázali, že nezapomína­jí ani na ty Pražany a návštěvník­y metropole, kteří se kvůli svému pracovnímu vytížení na Strahov nedostanou.

Pomalá jízda například po magistrále či po komunikací­ch na pravém břehu Vltavy umožnila tisícům a díky médiím milionům potenciáln­ích zákazníků v klidu vybírat z nepřeberné­ho množství automobilů a v případě zájmu si beze spěchu opsat telefonní číslo na dispečink z jejich karoserií.

Nejaktivně­jší zástupci cechu dokázali i v těchto podmínkách ještě poskytovat rozhovory. Například mluvčí Sdružení českých taxikářů, přestože musel na magistrále zastavit a komunikova­t s policií, stihl ve stejný moment od srdce říci redaktorům iDNES.cz, kam mají jít pro další informace. V označených místech se podle všeho aktuálně nachází ústředí pražského taxibyznys­u.

Hluboko zahanbeni únorovou kampaní zůstali řidiči konkurenčn­ích společnost­í Uber a Taxify, kteří se během třídenní propracova­né kampaně taxikářů nezmohli na nic jiného než vykrást jinou úspěšnou marketingo­vou kampaň. S heslem Nekecáme, makáme zbaběle vozili zákazníky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia