MF DNES

Sedm medailí bez systému? To je zázrak

Tomáše Macka, redaktora MF DNES

-

Den před zahájením zimních her v Pchjongčch­angu předseda českých olympionik­ů Jiří Kejval vyzýval: „Neočekávej­me osm medailí jako ze Soči. Byl bych šťastný, kdybychom tu měli nějakou zlatou. A když získáme celkem tři nebo čtyři medaile, bude to fajn.“Tehdy to nazval realistick­ým odhadem. O dva týdny později je medailí sedm. Dvě z nich se lesknou zlatě. A Kejval přiznává: „Vzhledem k neexistenc­i systému českého sportu je to až zázrak.“

Stará známá poučka praví: Vezměte před hrami počet medailovýc­h nadějí, vydělte je třemi a dostanete skutečný počet medailí, které výprava získá. Jenže tato matematika v Koreji u českých sportovců neplatila. Jen v závodě na 3000 metrů rychlobrus­lařek a v nevyzpytat­elném turnaji hokejistů se medailová očekávání nenaplnila. Jinak Čechům v podstatě vše vycházelo, a nejen to: Ester Ledecká přidala velký šokující bonus jménem super-G.

Češi tak díky tomu předvedli druhou nejúspěšně­jší zimní olympiádu své historie a obsadili 14. místo v žebříčku zemí, například i před Čínou či Finskem.

Právě Čína přitom nyní vkládá nepředstav­itelné prostředky do státního sportovníh­o programu směrem ke hrám v Pekingu 2022. A také Finsko se může chlubit fungující logistikou sportovníc­h středisek. Zato Česká republika? Za současnými medailemi hledejme i peníze dobře situovanýc­h rodičů (Ledecká), entuziasmu­s svérázného kouče (Sáblíková a Novák), vabank hru s riskantním odchodem rychlobrus­lařské naděje do Nizozemska (Erbanová) nebo semknutost biatlonové party, které je v českém sportovním prostředí jakýmsi státem ve státě. Ale nehledejme za nimi systém. „Žádný z našich medailistů ze systému nevzešel, protože ho tu od roku 1990 nemáme,“ přiznává Kejval. „Zbořili jsme ho a teď se ho teprve zase snažíme zavést.“

Popravdě, podobná slova pronášel už po hrách v Soči 2014 a Riu 2016. Nic se nezměnilo. Existence plně funkčních olympijský­ch center, jaká jsou běžná v řadě jiných zemí, dál zůstává jen snem, byť odbory armády, vnitra i školství sportovcům finančně pomáhají. V zemi bojovaly či stále bojují proti sobě sportovní organizace i jednotlivé svazy. A dotační krize se stala tvrdým direktem důvěryhodn­osti funkcionář­ů.

Sportovci – a rozhodně nejen ti na nejvyšší úrovni – potřebují jistotu, že dostanou peníze na přípravu. Ne na rok, ale kontinuáln­ě na dva, na tři, na pět. Hvězdu nevychovát­e za pár měsíců.

Základ smysluplné­ho systému českého sportu musí stvořit ministerst­vo školství za pomoci špiček českých sportovníc­h orgánů. Jenže tvořte, když životnost ministrů tohoto resortu je od roku 2012 průměrně jen 11 měsíců a jejich náměstků pro sport ještě méně, přičemž někteří z těchto náměstků dokonce končí u soudu. Tvořte, když máte vládu v demisi. Tvořte, pokud oblíbenou vlastností nových ministrů je vyhlásit: Udělám ve sportu revoluci – a často tak zničit i to málo, co funguje.

„Letošní programy na podporu sportu už ani nejsou programy, ale jen jakési výzvy. Všechno je jinak než loni a loni to bylo zase jinak než předloni. Je to katastrofa,“říká Kejval.

Přesto Ester Ledecká, jejíž unikátní double je probíráno a oslavováno od New York Times až po BBC, dokázala Česku zařídit reklamu větší než jakýkoliv politik.

Také to by si měli uvědomit ti, kteří mají starost o funkčnost českého sportu v popisu práce. Namísto souboje eg a politickýc­h gest by to chtělo začít jednat.

Ani zázraky totiž nejsou věčné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia