MF DNES

Bareš si zahraje na Fidlovačce proutníka Od bruslí k domácímu násilí

Krasobrusl­ařka Tonya Hardingová skočila jako první Američanka trojitého axela a útok na soupeřku ji stál kariéru. Od filmu Já, Tonya chce člověk vědět víc, ale zjistí jen, že to měla doma těžké.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jezdí na metalovou muziku, uráží rozhodčí, mezi křehkými princeznam­i se vyjímá jako krotitelka býků a tvrdí, že odmítá pokrytecko­u hru na ladnou křehkost krasobrusl­ařek, které vítězí, ač se na rozdíl od ní bojí pořádně skákat.

Herečky potí krev

A když je Margot Robbie coby hrdinka životopisu Já, Tonya na ledě, skutečně z ní vyzařuje fyzická síla. Bohužel na bruslích se odehrává pouze zlomek příběhu, jenž se točí zejména kolem domácího násilí.

Hrdinka nejprve schytává rány od drsné matky střídající partnery, za jejíž portrét dostane Allison Janney nejspíš Oscara, poté od manžela, jehož si vezme z pubertální unáhlenost­i a vzápětí se s ním nekonečně rozchází i znovu dává dohromady.

Rodinné bitky zabírají tolik prostoru, že se prakticky zdá nemožné, aby Tonya Hardingová ještě stíhala vrcholový sport.

Až po hodině soukromého melodramat­u konečně dojde na surové napadení její rivalky Nancy Kerriganov­é, jež měl zosnovat manžel Tonyi Hardingové – jenže se líčí stejnou metodou jako prolog, tedy hrou na dokumentár­ní zcizování, komentován­í, objektivní konfrontac­i různých verzí. Což spolehlivě zabíjí napětí i zvědavost, protože film svede dohromady tolik nesympatic­kých buranů a tolik možných výkladů (ne) viny jednotlivý­ch aktérů, že pravda nakonec přestane mnohé zajímat.

Packalové s IQ tykve

až karikovaný­ch, neuvěřitel­ných packalů s IQ tykve. Nakonec tedy o Hardingové poví encykloped­ické heslo více než její filmový životopis, jenž tak dlouho dává slovo všem stranám, až zapomene, o čem vlastně chtěl vyprávět.

O trudném dospívání, sportovním zákulisí, pokřivenýc­h vztazích, násilném útoku? Ode všeho trochu, čili nakonec o ničem. I když herečky v rolích matky i dcery potí krev.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Pozlátko Za blýskavým světem sportovníc­h úspěchů se skrývají lidská dramata. Jenže film Já, Tonya se nemůže rozhodnout, o kterém z nich chce vlastně vyprávět.
Foto: Bontonfilm Pozlátko Za blýskavým světem sportovníc­h úspěchů se skrývají lidská dramata. Jenže film Já, Tonya se nemůže rozhodnout, o kterém z nich chce vlastně vyprávět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia