MF DNES

Andělské naděje zazpívají svým fanouškům před sálem zdarma

- — Václav Hnátek

V Británii i ve Spojených státech už mají hlavní hudební ceny rozdané, u nás jejich sezona brzy vyvrcholí. Už 8. března odmění kritici album roku cenou Apollo, Česká hudební akademie pak rozdá Anděly 20. března.

Nový laureát ceny Apollo si sošku Maxima Velčovskéh­o a Jana Jaroše i šek na šedesát tisíc korun od Ochranného svazu autorského převezme v pražském Paláci Akropolis. Letos o ni bojují Cold Cold Nights, J.A.R., Kalle, Kapitán Demo, Role, Wild Tides a Fiordmoss, absolutníh­o vítěze vybírá úzká porota hudebních novinářů.

Kromě poslední jmenované kapely zbylých šest interpretů živě vystoupí, každý zahraje dvě písně. Ceremoniál moderuje Luděk Staněk a večer bude otevřený i veřejnosti, vstupenky jsou k dispozici prostředni­ctvím smsticket.

Naopak ceremoniál Andělů bude uzavřený pouze pro hudebníky a akademiky, dění z pražského Fora Karlín však bude přenášet ČT 1. Navíc fanoušci nepřijdou úplně zkrátka ani tady, před sálem totiž pořadatelé přichystaj­í druhé pódium, kde vystoupí někteří z nominovaný­ch. Vstup bude zdarma.

Naživo tu zahrají Mydy Rabycad, kteří mají šanci stát se objevem či kapelou roku, Kapitán Demo, který je v naději v kategoriíc­h sólový interpret a videoklip roku, písničkář Pokáč nominovaný za desku Vlasy či Wild Tides, kteří deskou Sbohem & Šáteček zaujali žánrovou porotu v kategorii alternativ­a. Program na takzvané 2nd Stage doplní dvojice VR/Nobody, která loni vydala zajímavou česky zpívanou desku Proud, a se singly z aktuální desky Nirvana se představí zástupci vitální liberecké rapové scény Paulie Garand a Kenny Rough.

Ceny Anděl letos procházejí změnami. Tou nejviditel­nější je sloučení žánrových okruhů do pouhých čtyř kategorií a jejich zakomponov­ání do hlavního večera. Méně zjevné, avšak zásadní je doplnění akademie, jež o vítězích rozhoduje, o členy Síně slávy a hudebníky, kteří již dříve získali Anděla v hlavních kategoriíc­h. Akademici-muzikanti samozřejmě hlasují jen v kategoriíc­h, kde sami nominovaní nejsou.

Favority Andělů za rok 2017 jsou kapely Mirai a J.A.R., které za své zdařilé nahrávky Konnichiwa a Eskalace dobra mají po čtyřech nominacích. O jednu méně získal David Stypka s kapelou Bandjeez za album Neboj.

 ?? Foto: archiv ?? Na cenu Anděl je nominována i kapela Mydy Rabycad.
Foto: archiv Na cenu Anděl je nominována i kapela Mydy Rabycad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia