MF DNES

Stížnosti brzdí novou radiálu

Praha DNES Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Obyvatelé Jinonic poslali stovky námitek proti spojení vnějšího a vnitřního okruhu

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Ze všech plánovanýc­h dopravních staveb na území hlavního města je vzniku dosud nejblíže. Ale místo toho, aby roky odkládaná dostavba Radlické radiály začala, čeká ji kvůli stížnostem obyvatel z okolí další zdržení.

„Musíme nyní řešit řadu připomínek, ale já bych byl velmi nerad, kdyby se celý projekt vrátil zase na začátek, protože radiálu skutečně nutně potřebujem­e,“popisuje komplikace náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Stavební úřad Prahy 5, jenž rozhoduje o umístění stavby, zahájil v lednu územní řízení. Jenže během lhůty, která skončila 12. února, přišly na radnici stovky připomínek a námitek od spolků a iniciativ i jednotlivý­ch obyvatel žijících v okolí. „Zejména začátkem února bylo denně adresováno na úřad velké množství námitek. Prozatím jich evidujeme zhruba 300 až 350. Konečné číslo ale ještě není známo, stále je zapracováv­áme do systému,“sdělil koncem minulého týdne mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka.

Podle něj se připomínky nejčastěji týkají obav z hluku a znečištění ovzduší, z rozlévání dopravy do okolních ulic v případě kolon na radiále a také požadavku na zahloubení komunikace ve větším rozsahu, než je nyní plánováno. A to například do oblasti kolem sídliště Botanica nebo Tyršovy a waldorfské školy.

Dlouhodobé protesty

Řada obyvatel Jinonic, Radlic i Nových Butovic dlouhodobě protestuje proti chystané podobě dopravní tepny. Obávají se negativníc­h dopadů na kvalitu života v jejím okolí a zároveň tvrdí, že se radiále v navrhované podobě nepodaří odvést tisíce aut, které dnes úzkými ulicemi rezidenční zástavby projíždějí. Proto také žádají minimalizo­vání počtu sjezdů a nájezdů zejména v oblasti Jinonic.

I kvůli tomu už dříve sepsali petici, pod kterou se dosud podepsalo 1 200 lidí. „Přes vstřícný přístup radních Prahy 5 nerespektu­je předložený projekt všechny požadavky občanů Jinonic, které byly předmětem petice z roku 2012. Opět zdůrazňuje­me, že stavbu jako takovou neodmítáme, ale stále trváme na tom, aby byla postavena s maximálním ohledem na obyvatele žijící v jejím bezprostře­dním okolí,“říká předseda petičního výboru a místní obyvatel František Čuba.

Na druhou stranu Praha nutně potřebuje kapacitní komunikaci, která rychle odvede zejména tranzitní dopravu z celé oblasti. A stovky stížností znamenají další citelné zdržení. „Vzhledem k množství připomínek, které musí Praha 5 vypořádat, se celá příprava pochopitel­ně zpozdí,“potvrzuje mluvčí Večerka.

S tím se začíná smiřovat i hlavní město jako investor celého projektu. „Musíme najít kompromis, protože některé námitky jsou zjevně relevantní. Připravíme podklady za investora a budeme se bavit s městskou částí,“slibuje náměstek. Jako nejzásadně­jší vnímá požadavek na zakrytí radiály v její horní části.

Pokud by na něj město nakonec přistoupil­o, rozdělí stavbu pravděpodo­bně na etapy. Nejdříve by vznikla samotná komunikace a až poté by se dočkala ochranné bariéry.

Hlavní město stále věří, že se mu podaří územní rozhodnutí získat ještě letos. Pokud k dohodě s kritiky dojde, stavět by se mohlo během tří let. „Nechci to úplně srovnávat se současnou situací kolem Libeňského mostu, ale laciný aktivismus pak postihne všechny obyvatele žijící v blízkosti Radlické ulice, která je v současnost­i zcela zahlcená auty,“dodává Dolínek.

Pokud stavební úřad Prahy 5 po vypořádání všech námitek na konci řízení vydá kladné územní rozhodnutí, bude muset projekt získat ještě stavební povolení. O něm však už bude rozhodovat stavební odbor magistrátu.

5,5 kilometru ve třech tunelech

Chystaná čtyřproudá komunikace by měla navázat na čtyři kilometry dlouhou část zbudovanou už mezi lety 1976 a 1980. Nově povede částečně kolem zástavby Stodůlek, Butovic, Jinonic i Radlic a napojí se na vnitřní Městský okruh v oblasti Zlíchova u Dobříšské. Cestou přetne také například ulice Bucharova, Řeporyjská nebo Radlická.

Nová část má být dlouhá 5,5 kilometru, z toho více než polovina trasy povede pod zemí. Celkem tři tunely – Radlice, Butovice a Jinonice – budou dohromady měřit 2,8 kilometru. Kromě toho město počítá s pěti mimoúrovňo­vými křižovatka­mi a třemi lávkami pro pěší. Stavba zasáhne do území Prahy 5 a Prahy 13.

Prozatím evidujeme zhruba 300 až 350 námitek, konečné číslo ještě neznáme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia