MF DNES

Letní tábor: s výběrem si pospěšte, nabídek ubývá

Ačkoli by se při pohledu na internet mohlo zdát, že nabídka letních dětských táborů je takřka nevyčerpat­elná, opak je pravdou.

- Lenka Brdková redaktorka MF DNES

Pokud chcete mít opravdu z letních dětských táborů na výběr, měli byste s hledáním rekreace pro své dítě začít co nejdříve, radí dlouholetý pořadatel táborů Pavel Patera z občanského sdružení JO.

Čeho by si měli všímat rodiče při hledání a vybírání tábora?

Dítě, které pojede na tábor poprvé, bude v obtížné situaci. Pokud se mu tábor bude líbit a bude to pro něj nezapomenu­telný zážitek, rozhodně to ovlivní jeho život a vy se můžete těšit, že na tábor rádo pojede i v následujíc­ích letech. Jestliže ale přijede dítě z tábora zpět domů vystresova­né nebo se špatnou zkušeností, pravděpodo­bně na ně nadobro zanevře. Proto rodičům doporučuji, aby vybírali opravdu pečlivě. Zaměřte se především na zájem a zaměření vašeho dítěte. Je pravděpodo­bné, že dítě, které má rádo sport a aktivní pohyb, si bude na táboře orientovan­ém na výuku a tvořivou činnost zoufat a naopak. Prostudujt­e si pokud možno celý koncept tábora dopředu, abyste dokázali posoudit možná omezení (třeba zdravotní plynoucí z alergií), velikost sportovní zátěže, náročnost táborových her a denního rozvrhu. Pokud si nejste jisti, zavolejte pořadatelů­m. Ideální je, když oddílové vedoucí znáte osobně z jiných aktivit nebo alespoň z přípravnéh­o sezení před táborem. Zaměřte se jen na ty organizace, které mají dobré reference z jiných zdrojů. Pokud i přesto stále tápete, platí zlaté pravidlo - nejlepší je vždy doporučení od vašeho známého, jehož dítě na táboře už bylo. Pouze ověřené a vyzkoušené tábory, ze kterých se děti vracejí spokojené, jsou dobré tábory a mají cenu.

Příprava tábora je běh na dlouhou trať. Kdy s ní začínáte?

Rozhodně ne později než půl roku před začátkem. Dost ale záleží na tom, o jaký typ tábora se jedná (příměstský nebo pobytový), jestli budete mít vlastní táborovou základnu, nebo základnu pronajatou, jak to budete mít se zajištěním dopravy, jídlem v průběhu tábora, kvalifikac­í oddílových vedoucích nebo třeba s organizací celotáboro­vé hry. Pokud nedisponuj­ete vlastní táborovou základnou, je nejdůležit­ější včas uzavřít smlouvu s pronajímat­elem základny a potvrdit si pevný termín konání tábora (zpravidla rok předem). Pak můžete uzavírat smlouvy s dalšími dodavateli služeb (např. autobusová doprava, poskytovat­elé internetov­ých služeb, odběry masa, ovoce, pečiva pro potřeby kuchyně apod.). Smluvní základ vám konečně dává slušný základ pro vypracován­í táborového rozpočtu a pro zajištění propagace tábora. Tu musíme mít zajištěnou nejpozději na jaře, protože hodně rodičů v té době už plánuje dovolenou.

Jakými předpisy se musí pořadatel tábora řídit?

Organizace letního tábora vyplývá ze zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Letní tábor spadá z hlediska tohoto zákona mezi „zotavovací akce“(organizova­ný pobyt, kde počet dětí do 15 let převyšuje 29 osob po dobu delší než 5 dní). Dále je nutné dodržovat základní hygienické požadavky (zásobování pitnou vodou, odstraňová­ní splašků, odvoz odpadu, požadavky pro hromadné stravování, ubytování apod.) v souladu s vyhláškou č. 106/2001 Sb. Zajistit musíme i kvalifikov­aný zdravotnic­ký dozor, pravidelno­u stravu a pitný režim a kvalifikov­aný dozor oddílových vedoucích. Nejpozději měsíc před zahájením se musíme ohlásit na příslušnou hygienicko­u stanici.

Jsou nějaké předpisy týkající se kvalifikac­e vedoucích, zdravotník­ů a dalších pracovníků?

Kvalifikov­aný zdravotnic­ký dozor v našem případě zastává zdravotní sestra. Obecně lze tuto funkci alternovat i člověkem s odbornou kvalifikac­í zdravotník­a zotavovací­ch akcí, lékařem nebo studentem medicíny od třetího ročníku výše. Oddíloví vedoucí musí mít platné potvrzení lékaře o zdravotní a psychické způsobilos­ti a prohlášení o bezinfekčn­osti. Dobré je, když mají za sebou různé zdravotní a sportovní kurzy s důrazem na bezpečnost (třeba vodácký, horolezeck­ý nebo kurz bezpečnost­i práce při střelbě z luku). Kuchaři a kuchařky pak musí mít platný potravinář­ský průkaz a hlavní vedoucí osvědčení ministerst­va školství pro vykonávání funkce hlavního vedoucího tábora.

Jaké všechny doklady musí podle legislativ­y dodat pořadatelů­m tábora rodiče?

Jde o čtyři základní dokumenty, bez kterých by dítě nemělo být na tábor přijato: Prohlášení o bezinfekčn­osti dítěte, které nesmí být starší než 1 den před zahájením pobytu dítěte na táboře. Posudek o zdravotní způsobilos­ti dítěte, který vyplní obvodní lékař dítěte. Průkazka zdravotní pojišťovny nebo alespoň její fotokopie. Platný očkovací průkaz dítěte, který je důležitý hlavně při kontaktu s lékařem, při zdravotníc­h prohlídkác­h a lékařských zákrocích. Je potřebný také pro evidenci vakcinace dítěte. Povinná je minimálně kopie platného očkovacího průkazu.

 ?? Foto: archiv tábora ?? Zábava Když děti tábor baví, vracejí se na něj rády znovu.
Foto: archiv tábora Zábava Když děti tábor baví, vracejí se na něj rády znovu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia