MF DNES

Příště hrát líp? Aha...

Případ Sparta. Proč nepomohla ani zimní pauza a další nákupy?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Devátý zápas venku, sedmá ztráta.

Jediný gól vstřelí osmnáctile­tý zelenáč, který ještě na podzim hrál za dorost. Jako první tradičně musí střídat Ben Chaim, posila za 76 milionů.

S kapitánsko­u páskou dohrává nevýrazný krajní obránce Zahustel. Tak vypadá Sparta – vzor 2018. Všechna čest benjamínko­vi Drchalovi, že skóroval hned při své ligové premiéře. Dřív takový počin dokázali v samostatné české lize jen dva mlíčňáci, ostravští odchovanci Čáp s Rumanem.

Talentovan­ý mladíček Drchal zařídil remízu 1:1 na Slovácku, ale bavme se o daleko důležitějš­í zprávě z mrazivé soboty. Ve Spartě, která do nových hráčů znovu investoval­a ranec peněz, se prakticky nic nezměnilo. Herně ani výsledkově.

Možná namítnete, že dva jarní zápasy sotva ukážou, jak na tom mužstvo je, jenže my mluvíme o devíti měsících, ve kterých trenér Andrea Stramaccio­ni často používá výpověď: „My jsme Sparta, podle toho musí vypadat i výkony.“

Řekl to i v sobotu navečer, když komentoval další ztrátu.

Kromě jiného taky zaznělo, že Sparta měla zápas pod kontrolou, jenže tady se sluší dodat, že kontrolova­la jen některé pasáže. Více času se mužstvo trápilo při složité a nefunkční rozehrávce. Téměř neexistova­la hra po křídlech nebo náběhy za obranu. Izraelec Ben Chaim se znovu proměnil ve vlastní stín, Václav Kadlec byl na křídle ztracený. Však Stramaccio­ni opět oba zkritizova­l: „Je potřeba, aby ukázali víc, jistě to od nich očekávají i fanoušci. Musí být lídry, brát zodpovědno­st na sebe.“

Hru se pokoušel dirigovat nováček Guélor Kanga, drobný Gabonec. Jenže to taky nemůže fungovat hned, když si místo českých výrazů musí vystačit jen s gesty. Agresivita? Nevýrazná. Nadšení? Nic moc. Zlepšení? Nula. Tvář? Žádná. Problémy? Neustálé. To se pak nedivte, že slovácký útočník Tomáš Zajíc utrousí: „Sparťani? To jsou protihráči jako všichni ostatní. Akorát tihle stojí sto milionů.“

No právě. Trenér Stramaccio­ni si od letního příchodu může koupit, na koho si ukáže (což taky houfně dělá), ale užitek z toho není. Jen rozpaky. Tím spíš, když pak do základní sestavy posune dva nezkušené místní kluky.

Jiří Kulhánek, záložník, ročník 1996.

Václav Drchal, útočník, ročník 1999. Jak se v tom má člověk vyznat? Kam vlastně Sparta kráčí? Ustrašené Slovácko si přitom v prvním poločase koledovalo, mohlo dostat příděl. Od 53. minuty prohrávalo. Jenže ani toho sparťané nevyužili. Naopak se ve zbytku utkání museli třást, aby neodjeli s nulou.

„Přestali jsme hrát, nenabízeli se, nechtěli jsme balony, jen jsme je odkopávali,“popisoval Ondřej Zahustel. Tak jak z toho ven? „Příště hrát líp,“odpověděl by trenér Stramaccio­ni.

Nezaslouži­la by ta otázka úplně jinou reakci?

 ??  ?? Sparta dostává vyrovnávac­í branku, za Slovácko skóruje Tomáš Zajíc. Foto: Luděk Ovesný, MAFRA
Sparta dostává vyrovnávac­í branku, za Slovácko skóruje Tomáš Zajíc. Foto: Luděk Ovesný, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia