MF DNES

NHL,vrať se!

Už žádnou sekanou, pane Fasele. Na olympiádě raději kaviár

-

Komentář Karel Knap reportér MF DNES v Kangnungu

obota. Den před olympijský­m finále. V krásné hale, která z výšky připomíná drahokam a ve tmě světélkuje, se střídají dva hokejové týmy.

Nejprve se kolébají na led Němci, po nich Rusové. Jedině oni si ještě uchovali naději na zisk zlatého pokladu. Mnozí z nich se chystají na životní mač.

V obrovském bílém stanu pro reportéry se však vyskytuje jen pár statečných. Jeden z kolegů ho přirovnal k městu duchů. Drtivá většina sportovníc­h hrdinů svých národů po tréninku prochází zónou pro rozhovory bez vyrušení. Nezájem.

A teď si představte předfinálo­vý humbuk, kdyby do Koreje přiletěli borci z NHL. To napětí. Tisíce otázek a článků. Jenže Crosby, Ovečkin a spol. se nedostavil­i.

A tak o chabé přitažlivo­sti turnaje, který se koná pouze jednou za čtyři roky, neblaze svědčí taky neobvyklá mediální lhostejnos­t.

V Německu a Rusku utkání samozřejmě poutalo pozornost, nakonec bylo nesmírně dramatické. Všechna čest!

Jinak se však v předchozíc­h dvou týdnech z epicentra v Kangnungu zvlášť mocné vlny do zbytku planety nešířily.

René Fasel a Horst Lichtner, šéfové Mezinárodn­í hokejové federace IIHF, si na víkendové tiskovce pochvalova­li skvělou kvalitu kluziště, které připravova­li kanadští ledaři.

Velebili televizní přenosy, jež zajišťoval­o 46 kamer. V nejlepším pořádku prý byl i servis pro mužstva. Hmm, paráda.

Ale co nejnižší olympijské hokejové návštěvy v tomto století na čtvrtfinál­e Švédsko Německo (2 092 diváků) a Kanada (2 265)?

A co prestiž akce, na níž Kanada nemohla využít například 422 hráčů, kteří v této sezoně naskočili do NHL? Američané postrádali 246 nejlepších hokejistů, Švédové 92, Finové 38, Rusové a Češi po 36.

Další věc: úroveň. Fotografic­ký mág Bruce Bennett v Koreji sledoval skrz objektivy svých aparátů už pátou olympiádu. Vlídný a zdvořilý muž odpracoval skoro pět tisíc partií National Hockey League. Když v rozhovoru pro MF DNES přišla řeč na nepřítomno­st skutečné špičky, Finsko jen poznamenal: „Hráči postrádají dovednosti, které vidíme v NHL. Ale to je logické, tam jsou přece opravdoví profíci.“

Není pochyb o tom, že se v Kangnungu podávala fanouškům „olympiáda light“, jakýsi odvar z hokejové podívané, na níž si smlslo obecenstvo v Naganu, Salt Lake City, Turíně, Vancouveru a Soči.

„Bylo snadné zamilovat se do bandy vesměs starších amatérů a několika univerzitn­ích hvězd,“napsal magazín Sports Illustrate­d o americké reprezenta­ci, již ve čtvrtfinál­e vyřadili Češi. „Její snaha byla příkladná, její umění zaostávalo. Chlapci měli srdce, ale nikoliv ruce. Nedokázali zpracovat pasy, které hráči v NHL přijmou bez potíží.“

Fasel na setkání se žurnalisty prohlásil, že se nepotřebuj­e každý den ládovat kaviárem. Že se leckdy spokojí se sekanou a klobáskami. Jednou za čtyři roky by však sportovní bossové mohli fanouškům dopřát skutečnou laskominu, ne?

Snad též pánové z MOV poznali, že se hokejový turnaj na minulých hrách tak žádaný spektákl bez zámořských hvězd proměnil v tuctový kus s nádhernými kulisami. A v příštím jednání s NHL před Pekingem 2022 budou vůči majitelům klubů vstřícnějš­í.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Zlatý trenér Oleg Znarok.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Zlatý trenér Oleg Znarok.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia