MF DNES

O české tváři olympiády 2018 není pochyb Hry s Ester

Osobnější pohled na to, jaká je nová superstar českého sportu. Ester, dívka se dvěma zlatými.

-

Vím, že v obou sportech dělám dost chyb. Omlouvám se, trenéři. Pořád nejsem dokonalá. Žádné volno nebude. Sorry, pánové!

Zápisník Miroslav Němý reportér MF DNES

a otázka se v korejském mrazu přímo zhmotňoval­a a francouzsk­ý deník L’Equipe ji vložil do titulku: „Kdo jsi, Ester Ledecká?“Nebylo nic jednodušší­ho než se zeptat jí samotné.

„Takovej jeden cvok,“pronesla se zlatou medailí na krku.

Poté k ní přidala identickou kopii – za úplně jiný sport. Ano, byla to až bláznivá jízda, vždyť aspoň dvě zlaté na jedněch hrách před ní dobyli z krajanů pouze nejslavněj­ší dříč Emil Zátopek, gymnastick­á panovnice Věra Čáslavská, současný šéf olympijské mise Martin Doktor a její kamarádka Martina Sáblíková.

Právě skončená olympiáda byla extraktem z její povahy. Jaké tedy hry s Ester byly? Posloužily třeba jako předzvěst toho, co se dá čekat v letech příštích. Pro druhé zlato Mnoho bylo napsáno a vyřčeno o tom, že se vzdor zvyklostem zavřela do „bubliny“a svoje zvyky ze Světových pohárů si přenesla také na olympiádu. Tedy že komunikova­la výhradně po závodech a poté na velké tiskovce v poslední den her.

Poznámka číslo jedna: funguje to – a to tak, že náramně; co jiného říci po dvou zlatech.

Poznámka číslo dvě: Ledecká se za to sama od sebe českým píšícím novinářům několikrát omluvila. Chápe svět 21. století, chápe spletenec sportovců, médií i sociálních sítí, nejpodstat­nější pro ni ovšem je dělat si věci po svém. Protože po svém, to znamená špičkově.

Erichu, já nejsem smutná!

Pozorovat ji je někdy spletité i pro ty hodně blízké. Snowboardo­vý kouč Ledecké Erich Pramsohler, který kvůli zdravotním potížím musel tuto sezonu vynechat, kupříkladu sledoval sobotní snowboardo­vý závod a stejně jako my se divil.

Zatímco soupeřky téměř jančí z každého postupu, královna Ester zachovává ledovou tvář, skryta v neměnné grimase za svůj snowboard: „Když jsem se konečně dostala k tomu, abych mu zavolala, myslel si, že je se mnou něco špatně. Že jsem smutná. A já mu říkám: Vždycky jsi mě viděl přímo na místě, ne v televizi. Jsem pořád taková. Ve své bublině.“

Hry v Pchjongčch­angu rovněž ukázaly, že Ledecká je dívkou se šťastnou rukou na výběr těch, kteří jí sportovně pomáhají (rodiče, jejichž podíl je nezpochybn­itelný, nechme pro jednou stranou). Lyžařští trenéři Tomáš a Ondřej Bankové. Servisman a muž mnoha řemesel Petr Kouřil, o němž Ledecká tvrdí: „Klidná síla.“Tělo jí dává do kupy další dobrák, fyzioterap­eut Jakub Marek. Do toho dumavý snowboardo­vý kouč Reiter. Dobrá parta, navíc stmelená úspěchy. Ty jsou v podstatě „vedlejším produktem“jejich společného snažení, v němž je v hlavní roli děvče stojící buď na lyžích, nebo na snowboardu. Kočují s ní světem proto, že všichni věděli, let je nové sportovní hvězdě Ester Ledecké, dvojnásobn­é šampionce z her v Pchjongčch­angu. co v sobě skrývá. Ještě dřív, než nad Koreou vyvstala zlatá záře. „Miluju vás,“říkala všem rozšafně ve velkém sále pro tiskové konference. A ukazovala svoji další tvář.

Já a vzor? To radši vážně ne

V mimořádně disciplino­vané sportovkyn­i je stále totiž ztřeštěná, zdravě přidrzlá holka.

Když se jí jeden ze zahraniční­ch kolegů otázal, zda si uvědomuje, že náhle může být pro mnohé mladé vzorem, reakcí byl smích kombinovan­ý s lehkým zděšením. „Já? Ne, radši ne. Vážně.“„Proč ne?“„Nemyslím si, že jsem nějak dobrý příklad. Jsem moc praštěná.“

Vypočítává, kolik songů jakožto muzikantov­a ratolest zvládne na kytaru (dva: Here Comes the Sun a Blackbird).

Okamžitě se s gustem zapojí do fabulací na téma své dětské lásky, rockera Bryana Adamse: „Zvládl to úplně s klidem, jako jediný mi zatím nenapsal. Ale on mi vždycky pošle vzkaz tak, aby to nebylo nápadné pro ostatní a já si to tam najdu. Jiskra přeskočila už dávno, tohle náš vztah zase upevní.“

Bavilo by ji potkat se s plavkyní Katie Ledeckou, která jí gratuloval­a na Twitteru a navrhovala testy DNA: „Jasně, bylo by to fajn. Je to obrovská osobnost; kam já se na ni

 ??  ?? Ester Ledecká na snowboardu porazila ve finále Němku Jörgovou o 46 setin sekundy. Foto: Michal Růžička, MAFRA
Ester Ledecká na snowboardu porazila ve finále Němku Jörgovou o 46 setin sekundy. Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia