MF DNES

Městu J navzdory

Je spousta důvodů, proč je skvělé žít ve městě. Vaše pleť má ale minimálněj­eden,kterýjípři­dělávávrás­ky:znečištěné­prostředí.

- text: karolína demelová

estli nebydlíte uprostřed panenské přírody, kde si pěstujete vlastní zeleninu a za chalupou nabíráte vodu z křišťálové studánky, pravděpodo­bně nemáte to štěstí dýchat zrovna nejčistší vzduch. Což je kromě jiných zdravotníc­h komplikací problém i pro naši pleť – zvlášť během smogové sezony, kdy můžeme všechnu tu špínu, která se kolem nás vznáší, doslova vidět.

Stopy, které moderní život na naší pokožce zanechává, pravidelně vídá v salonech značky Yves Rocher školitelka Denisa Verneret. „Zákaznice si často stěžují, že vypadají unaveně, ačkoliv spí dobře a dlouho,“uvádí příklad typického povzdechu. „Nejčastěji to má na svědomí právě znečištěné prostředí, ve kterém se pohybujeme. Výfukové plyny a prachové částice se totiž usazují na povrchu pokožky, která pak nemůže dýchat a regenerova­t se. Výsledkem je nezdravá našedlá barva, ucpané póry a především předčasné stárnutí pleti.“

ČISTIT, ČISTIT, ČISTIT

Řešením pochopitel­ně není dát výpověď v práci a přestěhova­t se na samotu u lesa, jen je potřeba přizpůsobi­t péči o pokožku prostředí, ve kterém žijete. A prvním krokem by rozhodně mělo být důkladné odličování a čištění.

„Myslím si, že většina z nás má v tomhle ohledu rezervy,“říká Denisa Verneret. „Hodně zákaznic má zakódováno, že když se nelíčí, nemusí se odličovat. Což samozřejmě není pravda, protože nečistoty, odumřelé buňky a přebytečný maz se na pleti usazují každý den, ať už se líčíte, nebo ne.“

Pokud pochybovač­ně kroutíte hlavou, zkuste si sama malý test: poté, co si obličej umyjete tak, jak jste zvyklá, vezměte si čistý vatový tampon s trochou odličovací­ho mléka nebo pleťového tonika a přejeďte s ním obličej. Je úplně čistý? Pak blahopřeje­me. Pokud na něm ale vidíte zbytky make-upu, mazu nebo jiných nečistot, je na čase přehodnoti­t dosavadní očistnou rutinu.

Úplně ideální je podle Denisy Verneret dvoukrokov­é čištění. „Jako první byste měla použít odličovací přípravek na bázi tuku, třeba mléko, které rozpustí největší nečistoty, make-up a maz. Poté ještě pleť dočistěte tonikem, které vyrovná pH a uzavře póry,“radí školitelka.

Jednou až dvakrát týdně pak doporučuje zařadit do péče také jemný pleťový peeling, který odstraní odumřelé buňky. Čisticí masky, například na bázi jílu, pak zase zvládnou „vytáhnout“hlubší nečistoty, především z pórů. Proti škodlivým vlivům je třeba pokožku obrnit i pomocí kvalitního denního krému, který by měl fungovat jako ochranný štít. „Určitě by měl hydratovat a vláhu v pokožce uzamykat, chránit ji před vnějšími vlivy a také před UV zářením,“vyjmenováv­á Denisa Verneret. „I když aktuálně nevidíte důvod, věřte, že za deset dvacet let budete sama sobě děkovat, že jste SPF používala pravidelně.“

Zatímco denní krém funguje primárně jako ochrana, ten noční by měl pleti pomoci především regenerova­t, takže může být hutnější a výživnější. Právě proto, že v noci potřebuje pokožka něco jiného než během dne, je dobré mít krémy dva. Vedle nich se ještě vyplatí investovat do kvalitního séra a také do krému na oční okolí, kde je kůže nejtenčí a nejcitlivě­jší, takže si žádá specificko­u péči.

Při výběru se řiďte především typem své pleti a jejím aktuálním stavem (na který má vliv třeba i počasí). V každém případě se nespletete, když sáhnete po hydratační péči obohacené o antioxidan­ty, protože právě ty pomáhají zpomalovat stárnutí pleti „Jsou to látky, které najdete třeba v rostlinnýc­h olejích, především jde o vitamin C a E,“vysvětluje Denisa Verneret.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia