MF DNES

Jak dál po olympiádě – vydrží Kimovi vstřícný tón?

Do rozhovorů se Severní Koreou by se rádi zapojili i Američané. Může nadějná olympijská diplomacie opravdu nastartova­t zásadní obrat? A co Kimův jaderný program?

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

SOUL, PCHJONGJAN­G Na Korejském poloostrov­ě se dějí věci dlouho nevídané a neslýchané.

Jihokorejs­ký prezident Mun Če-in by mohl už někdy v průběhu letošního roku podniknout historický výlet do Pchjongjan­gu, aby si potřásl rukou s Kim Čong-unem, diktátorem země, která ještě před pár týdny hrozila Soulu jaderným útokem.

Z úst severokore­jských představit­elů znějí na adresu Jihu nebývalá slova chvály.

Zdá se, že diplomacie, nastartova­ná mezi oběma korejskými státy v souvislost­i se zimní olympiádou, dokáže pravé divy.

Jsme však opravdu svědky zásadního obratu v jedné z nejnebezpe­čnějších končin světa?

Vedle pochopitel­né euforie mnoha lidí se v posledních dnech začíná prosazovat realističt­ější pohled. A to i u samotného Mun Če-ina, jinak velkého stoupence smíření s komunistic­kým Severem.

V prvé řadě mnozí – včetně Washington­u – varují, že proces oteplování nabral až nepřirozen­ě rychlé tempo. Řada analytiků také poukazuje na to, že je příliš jednostran­ný, že Pchjongjan­g za vstřícnost (a peníze) z Jihu nenabízí nic konkrétníh­o na oplátku. Spojenci, tedy zejména Spojené státy a Jižní Korea, chtějí v prvé řadě slyšet, že Sever je ochoten jednat o svém jaderném programu, což je naprosto stěžejní problém. Nic takového však z Pchjongjan­gu nezaznělo ani náznakem.

„Na summit nespěchám“

Na brzdy proto začal nenápadně šlapat i jihokorejs­ký prezident, když naznačil, že na summit s Kim Čong-unem nebude spěchat. „Existují velká očekávání a naše srdce se zdají být netrpělivá. Doufáme však, že naše úsilí o zapojení Severní Koreje do olympijský­ch her povede také k jejímu dialogu se Spojenými státy a k případné denukleriz­aci,“uvedl pro agenturu AP. Jeho mluvčí později dodal, že před schůzkou je potřeba „vytvořit ty správné podmínky“. Že by se měly týkat jaderného odzbrojení Severní Koreje, je nasnadě.

Američané dávali diplomatic­ky najevo jisté rozčarován­í nad „naivním“a „nepříliš moudrým“sbližování­m Soulu se všehoschop­ným diktátorem. Alespoň navenek však do procesu nezasahova­li.

Soulad mezi USA a Jižní Koreou byl však hodně brzy obnoven. Nyní Jihokorejc­i naznačují, že bez oficiální účasti Američanů na jednání vlak dál pojede jen stěží.

„Existuje potřeba rozhovorů mezi Spojenými státy a Severní Koreou,“řekl jasně Mun Če-in. To je tedy nyní zřejmě největší překážka.

Administra­tiva prezidenta Donalda Trumpa dala v tomto smyslu najevo potenciáln­ě významnou vstřícnost. Ústy viceprezid­enta Mikea Pence vyslovila souhlas s rozhovory se Severní Koreou bez předchozíc­h podmínek.

Nástin rodící se diplomatic­ké cesty je tedy následujíc­í: USA a jejich spojenci budou nadále pokračovat v rozsáhlém tlaku na severokore­jský režim, dokud neudělá jasný krok k opuštění svého jaderného programu. Nicméně Američané jsou nyní ochotni při udržování maximálníh­o tlaku s KLDR současně i jednat. Je tu však jedna nesmírně důležitá neznámá: Jak se zachová nevypočita­telný Kim Čong-un?

Možná mu už došlo, že jeho záměr vrazit klín mezi dlouholeté spojence Washington a Soul nevyšel a hodí veškeré sbližování (jež by pro něj bylo ekonomicky nesmírně výhodné) přes palubu. Včerejší reakce Pchjongjan­gu na zostření amerických sankcí by tomu nasvědčova­la. „Blokádu ze strany USA budou Severokore­jci považovat za válečný akt,“uvedla státní agentura KCNA.

Na druhé straně však Severokore­jci hladoví, sankce devastují jejich chatrnou ekonomiku. To by hovořilo spíše pro jednání.

První významný test dalšího vývoje nastane už za pár týdnů. Američané a Jihokorejc­i kvůli olympiádě odložili každoroční manévry, na něž Pchjongjan­g dosud vždy reagoval s extrémním nepřátelst­vím, neboť je považuje za přípravu invaze do Severní Koreje. Nebudou-li zrušeny, proběhnout by měly právě v polovině března.

 ?? Foto: Reuters ?? Jihokorejs­ký prezident Mun Če-in se přivítal s Kim Jo-čong, sestrou severokore­jského diktátora Kim Čong-una.
Foto: Reuters Jihokorejs­ký prezident Mun Če-in se přivítal s Kim Jo-čong, sestrou severokore­jského diktátora Kim Čong-una.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia