MF DNES

V Praze protestují Kurdové

-

Ministerst­vo dopravy obdrželo kompletní žádost o obnovení stavebního povolení, ve čtvrtek pak poslední podklady od silničářů. „Stát musí určitě majitele odškodnit a dálnici dodělat. Stavební úřad na ministerst­vu dopravy je v současnost­i již připraven a brzy na základě podané žádosti ŘSD obnoví stavební řízení, aby mohl být úsek dostavěn,“uvedl pro MF DNES ministr dopravy Daniel Ťok.

Ředitelstv­í věří, že soud stavbu dálnice nezastaví předběžným opatřením do doby, než dojde k definitivn­ímu vyřešení sporu. Silničáři argumentuj­í tím, že podmínky soudů ze všech rozsudků splnili. Tedy snažili se s majiteli domluvit na novém příjezdu, a když to nevyšlo,

Ministerst­vo mění strategii. Pustí se znovu do stavby dálnice a pak teprve bude na soudech, aby vypočítaly, kolik má stát majitelům motocentra vyplatit jako odškodné.

Kurdské organizace v řadě zemí protestují proti zadržení kurdského politika Sáliha Muslima v České republice. V Dánsku, Norsku, Kanadě nebo Británii Kurdové svolali demonstrac­e. Ministerst­vo zahraničí proto doporučilo velvyslane­ctvím požádat o zvýšení ochrany. „Na našich ambasádách jsou hlášeny různé demonstrac­e a protestní akce kurdských organizací, které protestují proti zadržení dotyčného muže v Praze,“řekla mluvčí ministerst­va Michaela Lagronová. „Apelovali jsme na naše ambasády, aby požádaly místní úřady o zpřísnění ochrany,“dodala.

Kurdové se na ambasády obracejí také telefonick­y. Tvrdí, že muž, který je v Turecku považován za teroristu, je hrdina v boji proti Islámskému státu. „Vyjadřují zklamání nad tím, že byl zadržen,“uvedla Lagronová. Protestní akce se včera odehrála

Celá kauza vznikla kvůli chybám úřadů. Táborský stavební úřad totiž motocentru­m v roce 2000 zkolaudova­l jako stavbu trvalou, namísto dočasné, která by se vznikem dálnice zanikla. Vedoucí stavebního úřadu v Táboře Jitka Doležalová už dříve uznala, že stavba nikdy neměla být trvalá. „Na pozemky bylo pouze právo dočasného sjezdu na komunikaci. Při povolování stavby motocentra si toho však stavební úřad ani katastr nemovitost­í ani další instituce nevšimly,“uvedla. také v Praze. Turecká strana se na Česko obrátila v neděli. „Obdrželi jsme nótu, v níž nám byl oznámen záměr požádat o vydání Sáliha Muslima,“řekla Lagronová. Zdůraznila, že rozhodnutí o vazbě je na českých soudech. Extradiční žádost je rovněž záležitost­í soudů a ministerst­va spravedlno­sti. Muslima zatkla policie o víkendu na základě zatykače vydaného Interpolem na žádost turecké vlády. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia