MF DNES

Více dětí a spokojené mámy

Česko stále pokulhává v podpoře rodin s dětmi. I proto mají méně potomků, než by mít chtěly. Nikdo totiž ženám po mateřské příliš nepomáhá. A to je třeba změnit.

-

Ve středu jsme na vládě řešili novelu školského zákona od Václava Klause mladšího z ODS. Tu, která chce rušit nárok na místo ve školce pro dvouleté děti, když o to rodiče budou stát.

Před jednáním jsem si nechal vytáhnout čísla k tomu, jak jsme na tom jako Česká republika s podporou rodin, a byl jsem docela v šoku. Lidé chtějí mít dvě nebo tři děti, ale porodnost je přitom 1,6 dítěte na ženu. To znamená, že jsme to doteď dělali špatně a lidé u nás mají méně dětí, než by chtěli.

Když si dnes totiž chcete pořídit dítě, tak to znamená, že si na něj musíte našetřit. Máte spoustu výdajů s výbavou, mateřská i rodičovská jsou nízké. A po třech letech péče o dítě mnoho matek končí na úřadu práce, protože neseženou školku nebo školka zavírá ve čtyři a ony do pěti pracují. Stát jim pak musí vyplácet dávky a nikdo je nezaměstná. Ty ženy si poté dobře rozmyslí, jestli budou mít další děti.

Od začátku říkám, že je třeba udělat opravdovou důchodovou reformu, ale když lidi nebudou mít děti, tak to k ničemu nebude. Nedávno vyšla v Německu ekonomická studie Proč evropské ženy nechtějí mít více dětí, která analyzuje situaci v devatenáct­i zemích. Věděli jste, že to bývají hlavně ženy, které rozhodnou, že další dítě do rodiny nepřibude. A proč? Protože jim nikdo nepomáhá.

Proto chci začít konečně prosazovat rodinnou politiku, která bude fungovat, ne to, co se tu dělalo třicet let. Podle dobré rodinné politiky se totiž pozná vyspělý stát. Nejlépe jsou na tom skandinávs­ké země, Francie, ale třeba i Maďarsko. My jsme na jedenáctém místě na světě, co se týče výdajů státu na rodiny. To není špatné, ale peníze nejdou tam, kde by jich bylo potřeba. Věděli jste třeba, že v roce 2030 bude čtvrtina našeho obyvatelst­va starší 65 let? Hodně stárneme, a proto bychom měli být rádi za každé další dítě.

Teď dáváme v Česku hodně peněz do daňových slev, v tom jsme dokonce první na světě. Dvě stě korun na dítě navíc potěší, ale stát to stojí miliardy. Navíc, kdo z vás uvažuje způsobem – máme teď o pár stovek víc, tak si pořídíme dalšího caparta? Tak to nefunguje. Místo toho můžeme ty miliardy investovat do lepších školek a družin, kde bude dobře dětem i učitelkám.

Matky, které chtějí pracovat, si nebudou muset vybírat, jestli děti, nebo práce, když budou chtít, stát jim pomůže a zvládnou oboje. To zvedne porodnost a rodiče i děti budou spokojeněj­ší. Třeba se také sníží rozvodovos­t, která je u nás vysoká. Proto jsem včera zastavil ten nesmysl od Václava Klause mladšího na vládě. Jestli jsou naše školky podfinanco­vané, tak je přece nebudeme rušit, ale musíme je finančně podpořit a hlavně snížit byrokracii.

Nejde však jen o školky. V našem prorodinné­m balíčku, který připravuje ministryně práce, je toho daleko víc. Zavedeme také novomanžel­ské půjčky a startovací byty pro rodiny s dětmi, aby lidé měli potomky dříve. Dnes mají ženy první dítě ve 30 letech a druhé, i když ho chtějí, často nestihnou.

Zjednoduší­me systém podpory rodin, protože teď je v daních a dávkách bordel, a nevyznají se v tom ani úředníci na ministerst­vu. Někdo chce být doma půl roku a někdo čtyři, tak ať si může vybrat, co mu vyhovuje, a my to nastavíme tak, aby to bylo spravedliv­é. Zlepšíme fungování družin, budou otevřeny déle a zavedeme tam základní kroužky zdarma, od sportu přes hudbu, výtvarku, programová­ní až třeba po šachy.

Proč si myslíte, že jsme před 20 lety vyhráli hokejové zlato v Naganu? Protože jsme v minulosti díky dostupným kroužkům našli nejlepší talenty a vychovali si je. Dnes stojí základní kroužky pro dítě průměrně 10 tisíc ročně, mnoho rodin si to nemůže dovolit a pak i ti nejtalento­vanější jen sedí před televizí či u počítače. Velký problém představuj­í obědy ve školách, na které nemá čím dál více lidí. Děti pak mají hlad, nesoustřed­í se a domů nosí špatné známky. To je šílené. V Maďarsku zavedli obědy zdarma a děti si hned polepšily v mezinárodn­ím žebříčku školních výsledků.

Překvapilo mě, že u nás je víc vysokoškol­aček než vysokoškol­áků – teď tvoří 60 procent ročníku. Když ty dívky investují do vzdělání, tak ho chtějí využívat. Ročně jich přibývá skoro 50 tisíc. V Česku máme asi 300 tisíc matek, které uvažují, že by možná na pár hodin týdně pracovaly, ale protože nejsou školky a jesle, tak to nejde a naše ekonomika na tom ztrácí.

Dnes si zaměstnava­telé pořád stěžují, že nemohou najít lidi. Proto chci, aby v našem prorodinné­m balíčku bylo i sdílené pracovní místo, což je super věc. Jde o jedno místo, ale můžou se na něm střídat třeba maminka s dítětem a důchodce nebo dvě maminky a důchodce, který chce také dál pracovat. A zaměstnava­telé s tím nemají další náklady. Nechci lidi do ničeho nutit, sami přece vědí nejlíp, jak si to chtějí doma uspořádat. Stát by však měl zajistit, aby k tomu měli dobré podmínky.

Od začátku říkám, že je potřeba víc investovat. A investice do rodinné politiky jsou investice do naší budoucnost­i. Aby se tu lidem dobře žilo a měli hodně dětí, to je totiž nejlepší důchodová reforma. Dobrá rodinná politika nám taky pomůže udržet v Česku nejtalento­vanější lidi, protože budou mít motivaci zůstat a neodcházet do zahraničí za lepším. Ve vyspělé Evropě tyhle věci normálně fungují a je potřeba, aby se to konečně dostalo i k nám.

Po třech letech péče o dítě mnoho matek končí na úřadu práce, protože neseženou školku.

 ?? Andrej Babiš premiér v demisi ??
Andrej Babiš premiér v demisi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia