MF DNES

USA: z učitele dobrým střelcem

Mezi americkými učiteli i rodiči žáků se šíří panika. Po útoku na školu v Parklandu, kde bylo zastřeleno 17 lidí, totiž prezident Donald Trump navrhl, aby byli pedagogové ve třídách ozbrojeni.

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Bouřlivé diskuse kolem ozbrojován­í učitelů se odehrávají i na sociálních sítích. Učitelé se navzájem dohadují a napětí vyvolané otázkou, zda by měli být ve třídách ozbrojeni, či nikoli, vrcholí. Někteří dokonce tvrdí, že ze školství odejdou. Tedy pokud se budou muset učit střílet.

„Dovedeš si to vůbec představit? To jako každý učitel bude mít u sebe pistoli za pasem, jako policajti? Vždyť to je tak nebezpečné, zbraně přece do školy nepatří, učitel je vzorem pro žáky,“vykřikuje rozčileně pětačtyřic­etiletá Heather Lannonová, učitelka chemie na základní škole v Chicagu. Je už prý na ledacos zvyklá, Chicago je nejnebezpe­čnějším městem v USA, kde se na ulicích střílí téměř každý den, ale tohle? „Prodej střelných zbraní by se měl úplně zakázat,“vidí jediné řešení Heather. Zároveň podotýká, že tohle by v americkém Kongresu asi nikdy neprošlo.

K jejímu názoru se přiklání i Anthony Yodice, učitel americké historie na základní škole ve městě Davidson v Severní Karolíně. „Byl jsem nadšený, když prezident Trump oznámil, že navýší věk těch, kteří si mohou zbraně koupit, z osmnácti let na 21 let. Říkal jsem si, že konečně je tím prezidente­m, kterého potřebujem­e. Byl jsem ale zklamaný, když přišel s tím, že by se měli vyzbrojit sami pedagogové,“říká Anthony. Jako učitel historie pak dodává, že v Kongresu úplný zákaz prodeje nemůže nikdy projít a hlavně se to nepokusí ani nikdo prosadit.

Výhrůžné nápisy

Strach z ozbrojenýc­h útoků nemají jenom školy, ale i veškerá zařízení, kde se odpoledne scházejí děti k dalším mimoškolní­m aktivitám. Jako příklad uvádím kostely, které fungují v USA často jako české klasické družiny. Někde mohou být v takových zařízeních až stovky dětí do pozdního večera.

Randy Price je pravicově založený pastor, který je zároveň sbormistre­m dětského pěveckého sboru. V jeho kostele Williamson Methodist ve městě Mooresvill­e je ozbrojená ochranka.

„Máme asi šest bodyguardů, kteří jsou na různých místech po celém kampusu. Jsou připravení kdykoliv zasáhnout, tak by to mělo být i ve státních školách,“říká Randy. Podle něj nejjistějš­ím zabezpečen­ím by skutečně mohlo být ozbrojení učitelů. „Je důležité, aby prošli speciálním výcvikem, a hlavně by nemuseli mít zbraň třeba úplně všichni, stačilo by jen napsat výhrůžné cedule, že je pedagogick­ý sbor ve škole ozbrojen,“dodává Randy s tím, že by si to případný útočník dobře rozmyslel.

Reagují i místní policejní stanice, mají pocit, že by se měli učit střílet i rodiče. Včera večer mi například přišel hromadný e-mail, adresovaný rodinám z místního satelitu u města Charlotte. Výzva zní zcela jasně: „14. dubna proběhne na střelnici u policejní haly ve městě Huntersvil­le bezplatný výcvik, jak použít v sebeobraně zbraň.“Platit se nemusí, ale registrace každého, kdo se zúčastní, je nutná, zní v dodatku.

Učitel se zbraní vyjde levněji

Učitelé se sice o existenci zbraní ve školách hlasitě dohadují, ale některé školy už mají ozbrojené učitele přes šest let. Toto opatření přijaly po strašlivém masakru na škole Sandy Hook, ve státě Connecticu­t, kde šílenec Adam Lanza v roce 2012 zastřelil 20 dětí a šest dospělých. Ředitelé škol se tak rozhodli v tichosti a bez diskusí.

Byly za tím ekonomické důvody. Jeden člen ozbrojené ochranky může přijít až na 60 tisíc dolarů ročně, vytrénován­í 13 členů sboru přijde jednorázov­ě na 68 tisíc dolarů. Přesně podle toho se například zařídily školy ve státě Arkansas v okrese Clarksvill­e, severozápa­dně od hlavního města Little Rock. Podobná zařízení, kde mají učitelé zbraň, jsou ale i v Kalifornii nebo Texasu. Jedná se mimo jiné i o školy, které jsou vzdálené od nejbližší policejní stanice více než půl hodiny. Ředitelé mají pocit, že si v případě útoku musí pomoci sami.

„Zatímco v Kongresu budou diskutovat, jak použít či nepoužít zbraň, může dojít k dalšímu neštěstí,“strachuje se učitelka hudby Barbara Rudolphová z New Yorku. Dodává, že protestní demonstrac­e mladých lidí, kteří vyžadují maximální omezení prodeje, moc nevyřeší. Rozhodně jde o nejvíce intenzivní reakce po masovém útoku za poslední roky. Jestli se nakonec něco vyřeší, nebo ne, ukáže jen čas. Ten, kdo zbrojí učitele už dnes a na vlastní pěst, jednoduše už čekat nechce.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Vyzbrojte mě knihami! Snímek z kampaně amerických učitelů #ArmMeWith (Vyzbrojte mě) zachycuje učitelku z Iowy. Na sociální sítě vyvěsila svou fotku s nápisem: „Vyzbrojte mě knihami, protože 6leté děti se potřebují učit číst, a nikoli být vystrašené ve třídě. Připojte se k tomuto hnutí“.
Foto: Reuters Vyzbrojte mě knihami! Snímek z kampaně amerických učitelů #ArmMeWith (Vyzbrojte mě) zachycuje učitelku z Iowy. Na sociální sítě vyvěsila svou fotku s nápisem: „Vyzbrojte mě knihami, protože 6leté děti se potřebují učit číst, a nikoli být vystrašené ve třídě. Připojte se k tomuto hnutí“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia