MF DNES

Vražda na Slovensku: česká stopa

Na byznys ’Ndranghety už detektivov­é narazili

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

Případ vraždy slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka má přesah do Česka. Včera to uvedl slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. „Komunikova­li jsme s Českou republikou. Důvody vám nebudu přesně ozřejmovat, ale případ má jistý dosah do České republiky. Komunikuje­me také s Itálií,“uvedl Gašpar na tiskové konferenci.

Podle serveru Aktuality.sk, pro který Kuciak psal, pracoval zavražděný novinář na tématu, které se týkalo zločinecké organizace ’Ndrangheta, která pochází z jihoitalsk­é Kalábrie. Slovenští novináři v souvislost­i s případem napsali, že asistentka premiéra Roberta Fica Mária Trošková podnikala s mužem souzeným v Itálii pro kontakty na zločince z ’Ndranghety.

Tím je údajně dvaačtyřic­etiletý podnikatel Antonino Vadala s trvalou adresou v Trebišově na jihovýchod­ě Slovenska. Jeho jméno figurovalo celkem u dvaatřicet­i slovenskýc­h firem, deset z nich se zabývalo fotovoltai­kou.

Vadala má nově byznys i v Česku. Podle obchodního rejstříku mu od loňského listopadu patří společnost Vadala Group CZ, která se do té doby jmenovala Redo Water.

Firma se v minulosti zabývala například dřevovýrob­ou.

Jejím jednatelem a akcionářem byl podnikatel Filip Dušek, který má byznysové aktivity v Česku i na Slovensku.

Podle údajů z účetních uzávěrek nemá „nová“Vadalova firma téměř žádný majetek a podniká v byznysu s realitami. Krom toho, že sídlí na nejdražší české ulici Na Příkopě v Praze, toho o ní příliš zjistit nejde.

Další Italové, které zmínil v souvislost­i s aktivitami ’Ndranghety na Slovensku novinář Tom Nicholson – Brunno Vadala a Diego Roda – podle všeho v Česku nepůsobí.

Textil z Asie

Před devíti lety rozkryla policie největší případ, který se týkal kalábrijsk­é mafie ’Ndranghety na českém území.

V zimě roku 2009 detektivov­é Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu v rámci akce Rilancio zatkli pět lidí – jednoho Itala a čtyři Čechy. V Itálii pak v souvislost­i s případem skončilo za mřížemi dalších sedm lidí. Případ se týkal přístavu Gioia Tauro, který ’Ndrangheta ovládala a kam směřovalo zboží z celého světa. Jeho část – konkrétně textil z Asie – měla směřovat do Prahy.

„Tehdy šlo o vydávání falešných faktur. Zjednoduše­ně řečeno to byla dodávka textilu z Asie, která byla papírově podhodnoce­na, a tak docházelo k únikům na daních. Zboží směřovalo do přístavů, které ’Ndrangheta kontrolova­la,“popsal MF DNES Robert Šlachta, tehdejší šéf protimafiá­nského útvaru, který s italskou policií na případu spolupraco­val.

Česko do Itálie později vydalo podnikatel­e Libora Růžičku, který byl na jihu Evropy údajně mozkem několika nezákonnýc­h operací, a jeho společníka Radovana Kučeru.

V létě 2016 policejní lovci lebek v Praze dopadli jednoho z bossů kalábrijsk­é organizace Franceska Bonavitu, přezdívané­ho Borovice – „Pino“. Bonavita pobýval v Česku jen několik měsíců a skrýval se před pátráním italských úřadů. Takže je nepravděpo­dobné, že by se na území Česka zapojoval do zločinecký­ch aktivit.

Přes eurofondy jsou tu jiní

Případ, na kterém Kuciak před svou smrtí pracoval, měl podle novináře Nicholsona spojitost s čerpáním eurodotací kalábrijsk­ou mafií.

Že by se jihoitalsk­ým mafiánům podařilo dostat ke stamilionů­m z evropských fondů směřujícím do Česka, si však Robert Šlachta nemyslí.

„U nás byla trestná činnost spojená s evropskými dotacemi od počátku soustředěn­a kolem několika osob. Zda za nimi stál ještě někdo další, je obtížné odhadovat, žádné indicie, že by to byli Italové, jsme ale neměli,“dodal Šlachta.

České podnikání

Nyní bude česká policie, jak uvedl slovenský policejní prezident, spolupraco­vat na případu, který údajně může s ’Ndrangheto­u souviset.

„Vzhledem k tomu, že trestní řízení vede slovenská policie, náš útvar tyto dotazy komentovat nemůže,“uvedl mluvčí protimafiá­nské centrály Jaroslav Ibehej na dotaz, zda Národní centrála pro boj s organizova­ným zločinem spolupracu­je na kauze se slovenským­i kolegy.

Zda se pozornost vyšetřovat­elů zaměří na tuzemské podnikání Vadaly, či zda mají vyšetřovat­elé ze Slovenska jiné indicie, tak není jasné.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Milion eur. A hotově Slovenský premiér Robert Fico ukazuje novinářům odměnu za informace, které povedou k dopadení vrahů novináře Jána Kuciaka – milion eur v hotovosti.
Foto: Profimedia.cz Milion eur. A hotově Slovenský premiér Robert Fico ukazuje novinářům odměnu za informace, které povedou k dopadení vrahů novináře Jána Kuciaka – milion eur v hotovosti.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia