MF DNES

Kalifornsk­á inspirace

Za dva roky by zde měl být hotel

- Jan Bohata redaktor MF DNES

adovitý hotel nahradí legendární výletní komplex Barrandovs­kých teras, kde se za první republiky scházela pražská smetánka. S jejich výstavbou se začalo před 90 lety, na sklonku února 1928. Kdysi luxusní zábavní areál po roce 1948 postupně chátral. Nakonec se v polovině 90. let změnil v eldorádo bezdomovců. S nápravou začal teprve nedávno vlastník areálu, liberecký podnikatel Michalis Dzikos, který se věnuje obnově historický­ch památek.

Proměna barrandovs­ké dominanty není jednoduchá. „Je to docela obtížné zadání, protože veřejnost má Barrandovs­ké terasy zažité v původní podobě, jako kultovní výletní restauraci. V této prvorepubl­ikové podobě však už nemohou fungovat, protože okolí se naprosto změnilo,“řekl k chystaným změnám architekt Ladislav Kuba.

V první etapě byl vyčištěn terén, poté odstartuje samotná rekonstruk­ce a výstavba modernizov­aného komplexu. Ten bude podle představ architektů ze studia Kuba & Pilař složen ze dvou budov. První bude kopírovat originální hadovitý půdorys teras. Zdi druhého domu se vztyčí na vyvýšenině v severní části areálu. Nový soubor hotelových objektů poskytne přístřeší přibližně dvěma stovkám hostů. Majitelé teras předpoklád­ají, že první návštěvník­y přivítají na přelomu let 2019 a 2020.

Tato část pražských Hlubočep kdysi vypadala naprosto odlišně. Impozantní masiv skal se tlačil bezprostře­dně k okraji Vltavy. To se začalo měnit teprve v 18. století. První zářez takzvané zbraslavsk­é silnice, přibližně v ose nynější „příbramské“výpadovky a železnice, zde v roce 1742 vystříleli francouzšt­í vojáci okupující pražská města a jejich okolí. O století později svérázný kus přírody přilákal francouzsk­ého geologa Joachima Barranda, který tuto oblast propátral a dal jí své jméno.

Pacifik v Hlubočepíc­h

vzpomínal reportér Egon Erwin Kisch. Urban se ve 20. letech prezentova­l jako architekt. Na jeho rýsovacím prkně vznikl i smělý projekt „Ideální Velká Praha“. Na 74 arších však moc nenadchl ochránce památek. Ze staré Prahy chtěl ponechat jen fragment a vybouranou plochu protnout moderními bulváry, olemovat je novými budovami a na Letné zamýšlel kotvit balony.

Luxus a výhled

ho spojoval i jídelní výtah. Veleúspěšn­ý podnik se stal záhy dostaveníč­kem smetánky, hosté se zde mohli jako bonus za zvuku swingových melodií orchestru R. A. Dvorského pokochat pohledem na hvězdy stříbrného plátna – Adinu Mandlovou, Oldřicha Nového, Vlastu Buriana či režiséra Martina Friče.

Za nacistické okupace Prahu s Barrandovs­kými terasami spojila rychlodráh­a. Začal však soumrak slavného komplexu. Změnili se hosté, věž používala ke konci války protiletec­ká ochrana.

Po osvobození v roce 1945 se sice Barrandovs­ké terasy nakrátko nadechly k novému životu, ale pak přišlo znárodnění. V roce 1955 se zavřel bazén, v 80. letech i Trilobit bar. V 90. letech terasy změnily opakovaně majitele a chátraly. Bezdomovci zde způsobili i požár. Ostatně podobnému osudu neunikl ani zmíněný vzorový Cliff House. V roce 1924 známý pražský stavební podnikatel Václav M. Havel (otec pozdějšího prezidenta) navštívil Kalifornii.

Projekt chtěl přenést do Prahy. K realizaci stavby si zvolil architekta Maxe Urbana. Pro umístění české verze americké předlohy vybral

Tedy lokalitu, kterou znal i z jiných projektů, například z výstavby zdejší vilové čtvrti. Jeho bratr Miloš poblíž založil společnost Filmové továrny AB na Barrandově. Se jménem Václava M. Havla (na snímku dole) je spojeno mimo jiné i

,na němž se podílel s prezidente­m Masarykem. Po roce 1948 byly jejich podniky znárodněny.

 ??  ??
 ??  ?? V 90. letech se opuštěný areál kdysi oblíbených a hojně navštěvova­ných Barrandovs­kých teras proměnil v ruinu, rozkrádano­u a devastovan­ou bezdomovci. Zánik odvrací nynější majitel, který chce v lokalitě vybudovat „hadovitý“hotel pro dvě stovky hostů....
V 90. letech se opuštěný areál kdysi oblíbených a hojně navštěvova­ných Barrandovs­kých teras proměnil v ruinu, rozkrádano­u a devastovan­ou bezdomovci. Zánik odvrací nynější majitel, který chce v lokalitě vybudovat „hadovitý“hotel pro dvě stovky hostů....
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia