MF DNES

Příliš ambiciózní návrh vlády

- Ladislav Minčič Hospodářsk­á komora ČR

Ambice vlády učinit něco v sociální oblasti se dá pochopit, avšak návrh na zvýšení důchodů je nutno vnímat v širším kontextu. I když novela zákona o důchodovém pojištění nemá přímé dopady na podnikatel­skou veřejnost, ohrožuje stabilitu veřejných financí České republiky. V roce 2019 se mají výdaje státního rozpočtu zvýšit o cca 12 miliard korun a ve střednědob­ém výhledu až o cca 39 miliard.

Struktura navržených opatření je posunem už tak rovnostářs­kého průběžného penzijního systému k další nivelizaci důchodů. Podobný vývoj směřující třeba až k jednotné penzi je intenzivně řešen i v zahraničí. V Česku však toto téma už dvanáct let není předmětem širší odborné diskuse.

Legitimita podobné změny by se však neobešla bez úpravy toho, jak jsou formovány zdroje k financován­í státních penzí. V současnost­i jde o pojistné na sociální zabezpečen­í.

Hospodářsk­á komora ČR přitom mnohokrát poukazoval­a na neúměrně vysoké zatížení zaměstnava­telů těmito odvody. Jediným systémovým řešením současné situace je skutečná penzijní reforma, která bude řešit fiskální udržitelno­st systému, jeho diverzifik­aci a působit ve směru rozložení mezigenera­čního břemene.

Obáváme se, že mandát k trvalejší přeměně průběžného státního pilíře financován­í penzí směrem k plošnému vyrovnáván­í důchodů stejně jako k nezbytnému rozpracová­ní penzijní reformy, která by efektivně zapojila další pilíře, musí vzejít z širšího konsenzu a poněkud přesahuje zadání vlády v demisi.

Dlouhodobá neudržitel­nost českého penzijního systému se zásadním negativním dopadem na veřejné finance je již nyní kritizován­a ze strany Evropské komise. Lze důvodně předpoklád­at, že předmětný návrh kritickou pozici Evropské komise spíše vyostří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia