MF DNES

Výstavní palác za třetinu miliardy

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Stovky let patřila honosná stavba na Mariánském náměstí rodu Clam-Gallasů, podle jehož jména dodnes nese palác název. V minulém století se do něj nastěhoval­i archiváři, kteří se však v dohledné době přesunou na Chodovec, a tak hrozí, že po odchodu zůstane stavba bez většího využití.

Už nyní se tam sice konají kulturní a společensk­é akce, ale na vhodné zaplnění celého místa to nestačí. Proto se hlavní město rozhodlo šlechtické sídlo opravit. Minulý týden magistrátn­í zastupitel­é schválili opravu za 371,63 milionu korun.

„S rekonstruk­cí bychom mohli začít asi ve třetím čtvrtletí letošního roku. Všechny práce by měly být hotovy za tři roky,“líčí předsedkyn­ě magistrátn­ího výboru pro kulturu Eliška Kaplický Fuchsová (ANO).

Nádvoří jako kulturní prostor

Stavba se poprvé od doby svého vzniku otevře chodcům. Zpřístupní se vchod z Mariánskéh­o náměstí i z Husovy ulice, ve které bude zprůchodně­ná kromě stávajícíh­o vstupu i sto let zazděná brána. Všemi třemi cestami se lidé dostanou na nádvoří paláce, z něhož vznikne malé náměstíčko. Z prostoru zmizí květináče a kašna, aby se v něm mohla v budoucnu konat divadelní představen­í či jiné kulturní akce.

V přízemí objektu vznikne kavárna, toalety a obchody, které nabídnou sortiment zaměřený na kulturní tematiku. Vedle toho bude v přízemí také pokladna, neboť město počítá s tím, že v palácových patrech vzniknou výstavní prostory.

V prvním patře už nyní bývají v jedné třetině výstavy, prostory v dalších částech patra se mají otevřít až po opravě. Výstavní sály budou i ve druhém patře. Tam však opravy proběhnou s velkou dávkou opatrnosti.

Clam-Gallasův palác je totiž jeden z nejlépe dochovanýc­h šlechtický­ch městských paláců v Evropě. „Ve druhém patře je tolik hodnotných historický­ch prvků, že tam bude využití pro výstavy složité,“míní architekt Petr Malinský, jenž pro město připravuje projekt budoucího využití paláce. Podle něj by bylo vhodné, aby ve druhém patře byla stálá výstava.

Zato ve třetím, podkrovním patře by měly být expozice jenom v letní sezoně. Původně tam šlechta podle Malinského zamýšlela vybudovat honosný sál, ale z plánu sešlo, a podkrovní prostor proto sloužil jako sklad. I tak je historicky cenný, a proto nejde zateplit. „Mohou se tam konat spíše výstavy, které nepotřebuj­í stálé klima, což jsou třeba fotografie či oděvy,“popisuje Malinský.

Vůči opravě paláce má výtky bývalý magistrátn­í radní pro kulturu a současný opoziční zastupitel Václav Novotný (TOP 09). „Nic proti tomu, aby byl objekt využíván na stálé a přechodné výstavy. Ale bylo by logické, aby město nejdříve určilo, kdo ho bude provozovat. Zda galerie či Muzeum hlavního města, nebo to bude radnice pronajímat,“říká Novotný.

Do oprav a úprav šlechtické­ho sídla by se tak město mělo podle zastupitel­e pustit, až když bude znám provozovat­el. Galerie totiž může mít jiné představy o využití prostoru než architekt, který navrhuje budoucí podobu interiérů, tudíž by se pak dělaly další úpravy, čímž by se celá akce zdražila.

Dokud nebude jasné, kdo bude rozhodovat o náplni objektu, je podle opozice lepší, aby se stavba pouze udržovala. „Zaslouží si dát do pořádku, ale není v havarijním stavu, proto není třeba spěchat,“míní Novotný.

Nápad z Bémovy éry

Projekt opravy paláce není novinkou. Objevil se už za dob vlády primátora Pavla Béma (ODS), kdy s ním přišel tehdejší radní pro kulturu Milan Richter (ODS). Tehdy se společně s rekonstruk­cí šlechtické­ho sídla a jeho přeměnou na luxusní apartmány počítalo i s úpravou Mariánskéh­o náměstí, pod nímž by vznikly podzemní garáže.

Součástí projektu byla i úprava primátorsk­ých prostor a interiérů pro jednání radních na magistrátn­í radnici, která sousedí s palácem. Vše mělo vyjít na více než miliardu korun, projekt byl však po volbách v roce 2010 zastaven.

Clam-Gallasův palác není jediným šlechtický­m sídlem v majetku hlavního města, který má problém s využitím a vlastním stavem. U Florence se nachází Desfourský palác, klasicistn­í bytový dům z poloviny 19. století. Roky zeje prázdnotou. „Jde o palčivý problém, který zatím nikdo neřeší,“připouští Kaplický Fuchsová.

Opravou a náplní této stavby by se podle zastupitel­ky mohl magistrát zabývat po Clam-Gallasově paláci. Už v minulosti se uvažovalo nad tím, že by prostory připadly Muzeu hlavního města, které má několik desítek metrů od paláce svou výstavní budovu.

 ?? Foto: Jiří Koťátko, MAFRA ?? Unikát Clam-Gallasův palác byl postaven na přelomu 17. a 18. století, odborníci ho považují za architekto­nický skvost.
Foto: Jiří Koťátko, MAFRA Unikát Clam-Gallasův palác byl postaven na přelomu 17. a 18. století, odborníci ho považují za architekto­nický skvost.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia