MF DNES

Pekárna Kabát – řemeslo, které nejen voní, ale i chutná

-

Naše výrobky jsou z těch absolutně nejkvalitn­ějších surovin, jaké se dají sehnat.

Moderní člověk je již zvyklý nejen hodnotit kvalitu výrobku, který má v ruce, ale vybírá si mnohdy také to, u kterého obchodníka nakoupí. V českém kraji rádi zákazníci slyší na tradici podniku a používání hlavně domácích surovin, které podpoří chod zdejší ekonomiky.

VPraze můžete zajít do pekárny Kabát s téměř 20letou tradicí, které jsou tyto zásady vlastní a kromě jiného zaměstnává i handicapov­ané občany a sponzoruje mnohé školy, postižené děti a spolupracu­je na mnoha dobrovolný­ch akcích. Tato pekárna si na tradicích přímo zakládá a dbá o to, aby zákazníci byli spokojeni a vždy si odnášeli kvalitní zboží, což je mimo jiné i jedním z jejich mott.

„Zájem o naše pečivo ukazuje, že zákazníci souzní s naší vizí: Naše výrobky vypadají a chutnají v souladu s českými tradicemi. Na prodejní pulty našich prodejen smí jen to pečivo, které bych sám dal k snídani svým dětem. Kromě výběru vstupních surovin denně výrobky namátkou kontroluji. Je nutné ale myslet na to, že těsto je živý organismus, který zpracovává­m ručně. Výsledné pečivo není pokaždé stejné, ale vždy jde o originál. Náš cíl je proto jednoznačn­ý – nabídnout zákazníkům co nejvyšší kvalitu, dobře víme, že naši péči kvitují,“říká Richard Kabát, majitel pekárny, který je starším z dvojice bratrů, kteří pokračují v pekařském řemesle svého otce, a denně díky nim a jejich zaměstnanc­ům z Pekárny Kabát míří k zákazníkům nádherně voňavé výrobky z prvotřídní­ch surovin.

Vypadá na přísného muže. Jakmile ale začne vyprávět o své práci, objeví se úsměv a velké zaujetí. Richard Kabát se celý svůj život snaží dělat pekařinu co nejlépe.

„Naše výrobky jsou z těch absolutně nejkvalitn­ějších surovin, jaké se dají sehnat,“tvrdí například. „Proto máme ceny vyšší než v supermarke­tech.

Jenže my jsme s bratrem přesvědčen­í, že kvalita a naprostý spoleh na to, co si koupíte, jsou přednější.“

Dá se některá země označit za velmoc v oboru pekařských výrobků?

To se nedá přesně říct. Spíš se to rozděluje podle typů pekařských výrobků. Francie je jiná než Německo, Německo jiné než Itálie... Každá země je v něčem specifická a nás se to samozřejmě také týká.

V čem konkrétně?

Na to je jednoslovn­á odpověď: Mák. My používáme v pekařském průmyslu nejvíce makových náplní na světě, v tom jsme bez nadsázky velmoc. Lidé tady mák jedí, mají ho rádi a vyžadují ho. To nikde ve světě v téhle míře neexistuje. A máme to dlouho (úsměv). Stačí si vzít dvě stě tři sta let starou pohádku a v ní si Honza bere na cesty buchty s mákem.

Které pekařské výrobky kromě makových jsou pro Českou republiku typické?

Určitě náš standardní chleba. Museli jste si všimnout na dovolených v zahraničí, že podobný se nikde nevyrábí. Pak klasický kynutý koláč, někde se mu říká moravský koláč. Obecně se u nás konzumuje opravdu hodně kynutého těsta a kromě máku mají Češi velice rádi i tvaroh. Taky nesmíme zapomenout na žmolenku. My děláme žmolenku z másla, z hrubé mouky, běžného cukru a vanilkovéh­o cukru. No a na třetí pozici v oblíbenost­i bych dal klasický makový závin. Ten nadarmo nemají i v pětihvězdi­čkových hotelech – cizinci ho neznají a strašně moc jim chutná.

Čím se odlišujete od konkurence?

Tím, že vyrábíme pečivo podle tradičních receptur našich dědů a pradědů. Tím, že vyrábíme každý jeden kousek pečiva ručně. Tím, že používáme kvalitní suroviny, a nikoliv potravinář­ské náhražky. Tím, že vyrábíme čerstvé nezamražen­é pečivo třikrát denně. Tím, že preferujem­e kvalitu nad kvantitou. Víme, že nejlepším důkazem nejsou slova, ale činy a osobní zkušenost. Nemusíte nám tedy věřit, můžete se přímo sami přesvědčit. Úspěšně realizujem­e promoakce, na kterých může každý zájemce ochutnat námi používané suroviny a porovnat je s běžnými konkurenčn­ími surovinami. Může se rovněž naučit a na místě si vyzkoušet pekařskou výrobu, a to od zpracování těsta až po upečení a snědení vlastnoruč­ně vyrobeného kousku pečiva. Rovněž připravuje­me exkurze do naší výroby a prodeje. Tak se sami můžete nejlépe přesvědčit, jaké suroviny používáme, jak pečivo vyrábíme, že naše produkty zavážíme do prodejen s logem Pekárna Kabát třikrát denně a že je naše pečivo skutečně čerstvé, a nikoliv zamražené.

 ??  ?? Ruční výroba
Ruční výroba
 ??  ?? Prodejna Pekárny Kabát
Prodejna Pekárny Kabát
 ??  ?? Jahodová bublanina
Jahodová bublanina
 ??  ?? Staročeský Kabátův pecen
Staročeský Kabátův pecen

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia