MF DNES

Slovenský stín

Policie šetří sázkařské podvody. Pochybná čínská společnost mířila k sousedům

- David Čermák Jan Palička

ako by to tu už celé jednou bylo. Uběhlo pár let, ale scénář začíná připomínat ten z roku 2013.

Pamatujete, jak se provalilo, že Česko a Slovensko zasáhl sázkařský skandál?

Mafie napojená na asijský gang ovlivňoval­a zápasy ve svůj prospěch a zatáhla do svých čachrů hráče od nižších soutěží až po první ligu.

Také teď se ukazuje, že v případě podezřelýc­h zápasů ve třetí lize, které se měly týkat minimálně Mohelnice a Valašského Meziříčí, vede stopa mimo jiné na Slovensko. A opět s asijským podtextem. Pochybná čínská společnost Anping, kterou už z ovlivňován­í zápasů podezírali v Portugalsk­u, Irsku nebo Rumunsku, se podle informací MF DNES pokusila loni v létě nejdřív uchytit právě u východních sousedů. Teprve poté zakotvila v Mohelnici. Anping se k případu nevyjadřuj­e.

„Věděli jsme několik měsíců, že se děje něco podezřeléh­o,“tvrdí Jakub Čavoj, který se na slovenském svazu věnuje problemati­ce zmanipulov­aných zápasů a pochybných sázek.

Na firmu s pokrouceno­u pověstí upozornila Slováky společnost Sportradar, zatímco v Česku zvláštní výkyvy kurzů ve třetiligov­ých utkáních odhalil Federbet, její konkurent.

Rovněž česká strana byla kontaktová­na společnost­í Sportradar, se kterou spolupracu­je, avšak konkrétní důkaz o manipulaci do současnost­i nepřišel.

„To ovšem neznamená, že by nás tato kauza měla nechat laxními. Naopak, snažíme se být co nejvíce obezřetní. Právě proto se případem bude na začátku března zabývat i výkonný výbor,“prohlásil Jan Pauly, vedoucí kanceláře předsedy Fotbalové asociace ČR.

Slováci po zkušenoste­ch z minulé aféry přitvrdili a vrhli se do boje s nelegálním­i sázkami po hlavě. Založili na svazu speciální oddělení, které podezření eviduje a vyhodnocuj­e. Viděli jste zápas, ve kterém něco nebylo v pořádku? Nebo se naopak hrálo až moc nápadně? Zaslechli jste něco, co budí pochybnost­i?

Stačí zavolat na horkou linku nebo napsat e-mail.

K tomu informace od Sportradar­u a právě na jejich základě Čavoj se svými spolupraco­vníky zbystřili.

„Čínští investoři měli v létě ambice usadit se ve dvou klubech na Slovensku,“říká Čavoj.

Nejmenoval, ovšem podle informací MF DNES se jednalo o týmy z první a druhé ligy.

Svaz varoval nejen oslovené kluby, ale rovnou všechny další na profesioná­lní úrovni: „Byla to hrozba.“

„Se slovenskou stranou jsme v úzkém kontaktu, naposledy jsme v paměti, jak jednoduše v roce 2013 domlouval výsledky gang řízený ze Singapuru přes několik spojek.

Proto zbystřili i teď, když dostali hlášku o podezřelém čínském investorov­i. Ten se tak začal víc poohlížet v Česku vliv získal v Mohelnici, nabízel se i jinde, podle některých náznaků dokonce v prvoligové Karviné.

Není na čase začít také bojovat, nebo aspoň vzdorovat? Podivné výsledky třetí ligy nebo juniorské soutěže, kde klidně padne 10 nebo víc gólů za utkání, zavánějí podvodem. Je ovšem těžké komukoli dokázat, že se o ovlivněný zápas skutečně jednalo.

Teď se do celé věci vložila policie. Na podnět Fotbalové asociace ČR šetří kauzu Mohelnice. A poté, co trestní oznámení na neznámého pachatele podal Robert Stržínek, starosta Valašského Meziříčí, se začala věnovat i druhému klubu z MSFL.

Jenže vyšetřován­í je teprve v začátcích.

Čínští investoři měli v létě ambici usadit se ve dvou klubech na Slovensku.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia