MF DNES

NÁPADY NÁZORY víte, že...

-

Moc děkuji za ,Abecedu pokojových rostlin‘. Některé z nich také pěstuji a moje nejoblíben­ější je asi tchynin jazyk.

Opravdu vydrží téměř cokoli, jak píšete. Má malé nároky na zálivku a snáší spíš přeschnutí než mnoho vody. Trvalé přelití je pro něj začátek konce. Také s hnojením nepřehánět, jen málo a pouze přes léto.

Já ho mám určitě přes třicet let. Vždy když zcela zaplní květináč, tak se většinou dočkám úžasných květů, které velmi příjemně voní a vypadají tak trochu exoticky. Jakmile odkvetou, tak rostlinu přesadím. Přitom ji opatrně rozdělím na několik dílů a ty pak daruji dalším zájemcům. Květník nemá být příliš velký a na dno je dobré dát drenáž. Substrát volím těžší a s přídavkem písku. A pak už se jen těším, až mi za čas opět rozkvete. (viz foto) Velké díky za seriál o pokojových květinách. Souhlasím s názorem, že příroda v bytě byt oživí a že je krásný pohled na rozkvetlé nebo i stálezelen­é květiny. Neumím si představit mít v bytě umělou kytku, i když mnoho lidí to tak klidně má. Jsou spokojení, nemusejí zalévat, občas ji osprchují a hotovo. Nyní nemám v bytě okna, pouze široké dveře na lodžii, která také světla ubírá, a tak mám květiny různě stojící i na zemi. Ale než umělou kytku, tak si raději seberu větev borovice nebo teď na jaře nechám nakvést větvičku forzýtie, kterou mám již nyní na stole. Dřív jsem bydlela v rodinném domě a pěstovala hodně orchidejí, které nyní v mých dvou místnostec­h trpí tmou, tak je na čas vždy přenesu do světlíku, kde světlo načerpají a dají se do květu. Jen je nutné hlídat nenechavce. Zdravím všechny milovníky květin. Ve vašem časopise vítám jakýkoliv článek o květinách, v bytě i v zahradě.

Proto vám posílám foto, jak pěstuji několik let pokojovou květinku, přestože nevím, jak se jmenuje. Dostala jsem ji jako výpěstek a od té doby mi pravidelně kvete od léta až do Vánoc. První kvítky začnou v červenci na moje narozeniny. Chce celoroční nenáročnou péči a světlo. Na fotografií­ch jsou vidět jednotlivé fáze růstu. Pokud ji sestříhám v březnu – dubnu, pak určitě pokvete v létě. Dá se dobře řízkovat, už jsem ji rozdala v rodině i sousedkám. Pokud by bylo možné zjistit její jméno, byla bych za tuto informaci ráda.

Rostlina, kterou tak úspěšně pěstujete, se jmenuje blahokeř Clerodendr­um thomsoniae. Pochází z tropické oblasti v západní Africe a Kamerunu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia