MF DNES

Praha 10 bojuje s přívaly aut. Pomoci mohou zóny

Radnice zadala studii, která má zhodnotit současný stav parkování na území Prahy 10. Hotová bude koncem roku, následně zastupitel­é o zavedení zón placeného stání rozhodnou.

- TEXT: MATĚJ LUDVÍK

Postupné rozšiřován­í parkovacíc­h zón na území Prahy přesouvá problém s odstaveným­i auty mimopražsk­ých řidičů stále dál od centra města. Zatím poslední radnicí, která ohlásila zavedení tohoto opatření, je od 1. července Praha 4. To může mít negativní dopad zejména na Prahu 10, která dosud parkování nereguluje. Největší obavy pak mají zejména obyvatelé Vršovic na severozápa­dě městské části, kde je situace ohledně parkování už dnes kritická a hledáním volného místa tráví řidiči každodenně desítky minut.

Tento problém se nyní snaží řešit vedení Prahy 10, ke zlepšení ze dne na den však dojít nemůže. Aby pražský magistrát na základě požadavku radnice zóny rozšířil i sem, musí nejprve vzniknout studie, která mapuje aktuální stav parkování a nesmí být starší více než dva roky.

Analýza měla vzniknout už dříve, její zadání vedení Prahy 10 odložilo kvůli tomu, že se posunul start parkovacíc­h zón v Praze 4.

„Naším cílem je nechat zpracovat studii až poté, co bude v okolních městských částech definitivn­ě usazen provoz zón placeného stání, abychom zaznamenal­i případný dopad jejich zavedení,“upozorňuje radní Prahy 10 pro dopravu Martin Hejl (ODS). Analýza automobilo­vého provozu se navíc provádí pouze v jarním či podzimním období, protože v letních měsících, kdy si vybírá většina lidí dovolené, nemá dostatečno­u vypovídají­cí hodnotu.

Dopravní průzkum proto skončí až se závěrem roku. „Je potřeba mít dokonalý přehled o stabilizov­ané dopravní situaci a co nejdříve navrhnout řešení, tedy zda parkovací zóny zavést a kde. Na základě studie pak může příští zastupitel­stvo kvalifikov­aně rozhodnout, neboť studie bude hotova k projednání nejdříve v prosinci tohoto roku,“vysvětluje Hejl a poukazuje na fakt, že obyvatelé Prahy 10 budou vybírat nové zastupitel­e v komunálníc­h volbách už letos na podzim. PRAHA 4 ZAVEDE ZÓNY U METRA Zadání studie v této době, kdy ještě v okolních městských částech nejsou změny dokončeny, by bylo zbytečné také podle předsedy výboru pro dopravu Viktora Lojíka (TOP 09). „Potřebujem­e průzkum, který bude reflektova­t definitivn­í situaci. Navíc je nutný i proto, že bez něj by magistrát zóny placeného stání v Praze 10 nezavedl,“dodává Lojík.

Regulace parkování v Praze 4 se od letošního července dotkne celé severní poloviny Prahy 4. Po dohodě s radnicí zavede magistrát zóny v první vlně podél trasy metra C mezi stanicemi Vyšehrad a Kačerov, v okolí tramvajový­ch linek v Nuslích a Podolí i v ulicích sousedícíc­h s Prahou 2 a 5, kde už opatření platí. Jako hlavní důvod tohoto kroku vedení radnice uvedlo, že se městská část stala odstavným parkoviště­m pro řidiče z dalších městských částí i středních Čech.

Parkovací zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 na území Prahy 1 a následně je magistrát rozšířil i na Prahu 2, 3 a 7. Od roku 2016 platí zóny v novém režimu také v Praze 5, 6 a 8.

 ?? FOTO: YAN RENELT, MAFRA ?? ZNAČKY PLATÍ NAPOSLEDY ZAVEDLY PARKOVACÍ ZÓNY MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5, PRAHA 6 A PRAHA 8.
FOTO: YAN RENELT, MAFRA ZNAČKY PLATÍ NAPOSLEDY ZAVEDLY PARKOVACÍ ZÓNY MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5, PRAHA 6 A PRAHA 8.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia