MF DNES

ANO začalo čistit resort dopravy

Šéf Správy železniční dopravní cesty skončil

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

H nutí ANO rozběhlo obměnu na vedoucích postech v resortu dopravy. Ve středu skončil v čele státního správce kolejí dosavadní generální ředitel a člen ČSSD Pavel Surý.

Toho na postu šéfa organizace, kterou protékají desítky miliard korun ročně, nahradí náměstek pro provozusch­opnost dráhy Jiří Svoboda. Oficiálně správu železnic povede do příštího zasedání správní rady. Avšak v zákulisí se o něm hovoří jako o největším kandidátov­i na volné místo a osobě, která má podporu z ANO.

Surý už začátkem měsíce správní radě SŽDC oznámil, že funkci opustí. Definitivn­í rozhodnutí o jeho odchodu však nepadlo. O obsazení postu šéfa správy železnic chtěla ČSSD diskutovat při stávajícím vyjednáván­í s ANO o sestavení vlády, nakonec se však rozhodla proti výměně nevystupov­at.

Samotný Surý dostal podle informací MF DNES nabídku – za dobrovolné odstoupení má získat post šéfa plzeňské oblastní SŽDC.

Loni správa železnic prostavěla za modernizac­e i opravy stávajícíc­h železniční­ch tratí 33,6 miliardy korun včetně evropských dotací. Letos jí na účty jen ze státního rozpočtu přiteče téměř 22 miliard korun. Mezi největšími stavebními zakázkami, které se mají letos rozeběhnou­t, je například modernizac­e koridorové trati z pražské Hostivaře k Vinohradsk­ým tunelům za téměř 3, 5 miliardy korun.

Ještě vyšší rozpočet má modernizac­e úseku ze Sudoměřic do Votic na trase z Prahy do Českých Budějovic, kterou ale zatím blokuje řízení antimonopo­lního úřadu.

Co čeká České dráhy?

Dopravě se doposud personální výměny na nejvyšších postech po loňských parlamentn­ích volbách vyhýbaly. Jedinou výjimkou dosud byla reorganiza­ce odborů na ministerst­vu dopravy, na kterou doplatil bývalý náměstek pro infrastruk­turu a nominant ČSSD Kamil Rudolecký, který na ministerst­vo přišel za exministra Antonína Prachaře.

Případnou obměnu vedení v další státní železniční společnost­i otevřela výměna většiny řídícího výboru Českých drah, kterou Babišova vláda prosadila krátce před Vánocemi. Výbor, který tvoří náměstci ekonomický­ch ministerst­ev, rozhoduje o složení dozorčí rady a ta následně rozhoduje o složení management­u státem vlastněnéh­o dopravce.

O možnosti odvolání šéfa Českých drah Pavla Krtka se spekuloval­o už loni na podzim. Nabídku na jeho post údajně dostal ředitel dceřiné společnost­i ČD Cargo Pavel Bednárik. Jednání o personální­m složení vedení Českých drah se však doposud na program jednání dozorčí rady nedostalo.

Odstupujíc­í šéf SŽDC Surý řídil organizaci od června 2014, kdy z pozice šéfa brněnské oblastní správy nahradil tehdejšího generálníh­o ředitele Jiřího Koláře. Jako hlavní cíl si stanovil hladký převod nádraží z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty. Prodej 1 500 nádražních budov za 3,3 miliardy korun se uskutečnil v polovině roku 2016.

Svoboda se do pozice náměstka pro provozusch­opnost dráhy dostal měsíc po jmenování Surého generálním ředitelem. Do té doby na SŽDC působil jako vedoucí odboru nákupu a veřejných zakázek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia