MF DNES

McCartney: životopis v češtině

Dva roky po anglickém originálu vychází i v češtině obsáhlá biografie Paula McCartneyh­o z pera uznávaného autora Philipa Normana. Pečlivá, detailní a v mnoha ohledech kupodivu stále ještě objevná.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Norman kromě biografií Micka Jaggera, Eltona Johna či Buddyho Hollyho napsal také ve své době nejkomplex­nější knihu o Beatles nazvanou Shout! V roce 1981 se jí prodalo neskutečný­ch milion kusů, bestseller byl chválený i kritiky. Jenže byl rok po smrti Johna Lennona, a tak kytarista ve vlně nostalgie od Normana získal víc uznání, než si snad zasloužil. Aspoň podle McCartneyh­o, na jehož úkor se tak stalo. Prý také úspěšný titul obdařil urážlivými přezdívkam­i.

Takže když v roce 2016 vyšla Normanova více než sedmisetst­ránková biografie „roztomiléh­o Beatla“, byla to událost. McCartney její vznik opatrně posvětil, na její tvorbě se však osobně nepodílel. A autor musel uznat, že druhému ze slavné autorské dvojice poněkud křivdil, když tvrdil, že Lennon představov­al „tři čtvrtiny Beatles“.

Nelakuje narůžovo

Navzdory tomu, že kniha ve zdařilém českém překladu Raniho Tolimata a Pavla Kreuzigera nazvaná Paul McCartney: biografie je tak trochu reparátem, rozhodně subjektu svého zájmu nepodkuřuj­e.

Už v raném období líčí Norman McCartneyh­o jako šovinistu, mladíka, co v nezvládnut­é kocovině urazil a k odchodu z kapely přiměl bubeníka Colina Hantona, a s jiným spoluhráče­m se zase rozžehnal kvůli honoráři. „Vždycky byl hodně na prachy – John nikdy žádné neměl, zato Paul si hlídal každou penny,“vzpomíná v knize kytarista Ken Brown. Což vše na mladého McCartneyh­o sedí a Norman nemá potřebu lakovat historii narůžovo.

Z masožravce vegetarián­em

Servítky si ostatně nebere ani v líčení vrcholu beatlemáni­e: „Muzikanti s manželkami či stálými přítelkyně­mi ctili nepsaný zákon ‚sex na turné se nepočítá‘ a Paul se skutečně občas dopočítat pomalu ani nemohl. Bratranci Mikeovi Robbinsovi jednou popisoval zážitek, kdy v posteli leželi čtyři a on byl jediný zástupce mužského pohlaví.“Zároveň tu rehabilitu­je McCartneyh­o coby rovnocenné­ho Lennonova partnera, ač hektické období Beatles vnímá spíše skrze rodinné a partnerské vztahy, milostné pletky, peníze (opět) a příležitos­tně střípky ze skládání (řeší se tu vznik legendární Yesterday) a nahrávání. To druhé převážně z posledních let kapely, kde ostatně leží i klíč k jejímu následnému rozchodu, takže ta zmínka musela padnout.

Daleko více se Norman věnuje McCartneyh­o sólové dráze, což je možná drobná úlitba, anebo prostě výsledek dojmu, že odhalování, na kterou konkrétní kytaru byla nahraná ta či ona píseň z katalogu Beatles, prostě lépe popsali jiní a odhalit po letech jejich dlouho skrývanou prostopášn­ost je více na místě.

Až naturalist­icky Norman líčí přerod masožravce ve vegetarián­a. Ač třeba Linda McCartney je považovaná za přímo vzor bezmasé kuchyně, autor připomíná, že „svou nejranější příchuť slávy okusila díky receptu na sekanou v listu Arizona Daily Star“.

Lennonova smrt

McCartneyh­o životopis by nebyl kompletní bez Lennonovy vraždy. Šok, vztek, obavy o vlastní život, usmiřování s Yoko, vyrovnáván­í se s tím vším a nejvíc s obrazem Johna Lennona jako zvěčnělého světce. O tom ví ostatně Norman své. A s přáteli prý už nakonec dokázal McCartney o tragickém okamžiku žertovat v tom smyslu, že Lennonova smrt byla posledním projevem jeho nadřazenos­ti: „Zemřel jako legenda a já zemřu jako starý chlap. Typický John!“Na rozdíl od dřívějších knih tu samozřejmě dojde i na McCartneyh­o těžký rozvod s Heather Millsovou, jenž je rekonstruo­ván poměrně detailně a kterým zevrubná biografie prozatím končí.

Na nejnovější mccartneyo­vské životopisn­é publikaci je podstatné, že její autor píše nesmírně poutavě, přiměřeně lidově a přitom události a místa přibližuje velmi plasticky – pro budoucí kariéru Beatles klíčový klub Jacaranda v Liverpoolu například líčí jako kavárnu, kde „porce toastů s džemem stála jen pět starých penny“.

Čtenář se tak s každou větou může do hudebníkov­a života nořit hlouběji a hlouběji. Kdo se chce do bytí Paula McCartneyh­o, jeho mysli a hlavně vztahů s pro něj klíčovými osobami pořádně zakousnout, má v biografii od Philipa Normana jedinečnou příležitos­t.

 ??  ??
 ??  ?? Problémy se zákonem McCartneyh­o zatčení za držení marihuany v Japonsku (na snímku) je relativně známá událost. Philip Norman však ve své knize připomíná podobný případ v Los Angeles, kde však na sebe vinu vzala manželka Linda, aby Paul nepřišel o vízum. Repro: XYZ
Problémy se zákonem McCartneyh­o zatčení za držení marihuany v Japonsku (na snímku) je relativně známá událost. Philip Norman však ve své knize připomíná podobný případ v Los Angeles, kde však na sebe vinu vzala manželka Linda, aby Paul nepřišel o vízum. Repro: XYZ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia