MF DNES

Slovenská vláda se hroutí Fico je viník, útočí opozice

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

řetí den, třetí verze. Ale skoro jako by už bylo jedno, jak to s vraždou Jána Kuciaka a jeho partnerky bylo. Článek novináře, který podle prokuratur­y obsahuje přes pětasedmde­sát stop možných trestných činů, už žije bez ohledu na dvojnásobn­ou vraždu vlastním životem. A informace z něj jako vlna za vlnou ničí poslední hráze bránící vládu Roberta Fica před pádem.

A slovenská opozice, která cítí šanci, kuje železo, dokud je žhavé, těmi nejmocnějš­ími kladivy, která se naskýtají.

„Robert Fico je důvodně podezřelý z účasti na organizova­ném zločinu. Do vyšetřován­í je třeba zahrnout i Roberta Fica a jeho možné propojení na italskou mafii,“prohlásil před televizním­i kamerami místopředs­eda nejsilnějš­í protivládn­í strany Svoboda a Solidarita (SaS) Lubomír Galko. „Žádný příčetný předseda vlády by se totiž nechoval jako Robert Fico. Takto se chovají jen pachatelé a spolupacha­telé,“prohlásil Galko. A žádal „zcela nezávislé vyšetřovat­ele“, protože stopy podle něj vedou „k nejvyšším politickým místům“.

„Šlo o politickou vraždu,“říká bez servítků i předseda druhé nejsilnějš­í opoziční strany Obyčejní lidé Igor Matovič. A podobný vzkaz se před vchod do Úřadu vlády nerozpakov­ali opoziční politici umístit i při několikati­sícové demonstrac­i, která se odehrála v Bratislavě.

Fico, tak jak je jeho zvykem, oplácí úder úderem, ale je v hluboké defenzivě. Ani po třech dnech nemá totiž z vyšetřován­í vraždy v rukou nic, co by předložil veřejnosti. A investigat­ivní článek zavražděné­ho novináře, kde se mluví o propojení nejbližšíc­h lidí kolem něj, jeho asistentky Márie Troškové a tajemníka bezpečnost­ní rady Viliama Jasaně, na údajné italské mafiány, je sám o sobě obrovský problém. „Informace, které článek obsahuje, jsou pro Fica velmi přitěžujíc­í,“uvádí i politolog Grigorij Mesežnikov. Včera se sice Fico Troškové a Jasaně „až do vyšetření případu“zbavil, ale to už nestačí ani opozici, ani Ficovým koaličním partnerům, ani médiím.

Opozice chce „svrhnout“vládu

Proti médiím Fico nyní neútočí. Snaží se ale tvrdě odpovídat opozici. „Komu to slouží? Smrt dvou mladých lidí se pro opozici stala obyčejným politickým nástrojem, kterým chce vyhnat lidi do ulic a takovým způsobem získat moc. Není toho totiž schopna dosáhnout ve svobodných demokratic­kých parlamentn­ích volbách,“uvádí Fico. „Jejich jediným cílem je kriminaliz­ace Smeru a celé vládní koalice, přičemž se neštítí využívat přirozenýc­h lidských emocí a pochopitel­ného pohnutí novinářské obce,“dodává. Sem tam sice dokáže Fico sehnat na svoji stranu nějaký ten hlas, který v médiích spřátelený­ch s vládou zpochybní „italskou stopu“.

Například bývalý šéf slovenské kontrarozv­ědky Peter Tóth tvrdě kritizuje opozici, za označování vraždy Kuciaka a jeho dívky za „předčasné a neadekvátn­í“. „Vytvářejí dojem, že jsme mafiánský stát, kterým přes mnohé problémy ani zdaleka nejsme,“uvádí Tóth. Novinář a bezpečnost­ní odborník Milan Žitný zase sdílí teorii, že vražda novináře mohla mít za cíl připravit na Slovensku půdu pro „vládu tvrdé ruky“.

Bez Mostu-Híd Fico skončí

Jenže mezitím se vládě hroutí další věci, s vraždou zdánlivě nesouvisej­ící. Evropská komise ohlašuje, že chce prověřit možné zneužívání zemědělský­ch dotací na Slovensku, na což poukazoval Kuciakův článek v souvislost­i s údajnými italskými mafiány na východním Slovensku.

Nová, už třetí verze případu hovoří o tom, že údajně docházelo ke korupci v majetkovýc­h kauzách na slovenskýc­h soudech, na což měl Kuciak během svých pátrání narazit. A za to měl podle jiného slovenskéh­o investigat­ivce Radovana Bránika zaplatit životem. Policie, která mezitím zatkla mezi Italy na východě Slovenska sedm lidí, uvedla, že se tím bude zabývat.

Tyto vyšetřovac­í veletoče vedou k podpoře požadavku, aby se vyšetřován­í

vraždy ujal mezinárodn­í tým. Petici s tímto požadavkem už podepsalo na dvacet tisíc Slováků.

To všechno podemílá pozici Fica a jeho ministra vnitra Roberta Kaliňáka a vře to především v nejmenší vládní straně Most-Híd. Pokud by se tato liberální maďarsko-slovenská strana rozhodla z vlády odejít, Ficův kabinet padne.

Včera večer Most-Híd vyzval premiéra Roberta Fica, aby odvolal ministra vnitra Kaliňáka, a dal mu na to týden. „Nemyslím si, že by bylo potřebné obětovat i vládu,“dodal šéf strany Béla Bugár.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia