MF DNES

Do špitálu sanitkou, zpět pěšky a ve tmě

Seniorce hrozilo podchlazen­í. Doprava z nemocnice je pro mnoho lidí problém

- David Půlpán redaktor MF DNES

Cesta dvaasedmde­sátileté Heleny Dvořákové, která se na Štědrý den po vyšetření v Orlickoúst­ecké nemocnici vydala v lehkém oblečení a ve tmě do dvacet kilometrů vzdáleného Lanškrouna pěšky, mohla dopadnout špatně.

Do nemocnice ji přivezla záchranná služba, zpátky už nárok na odvoz neměla, autobus jí nejel, taxík si vzít odmítla. Před podchlazen­ím ji o štědroveče­rní noci zachránil ochotný manželský pár, který ji našel u silnice.

Nepříjemno­sti této pacientky byly extrém. Ale důvod, pro který se do této situace dostala, se týkají velkého množství pacientů. Cesta zpátky z nemocnice může být pro pacienta těžko řešitelný problém.

Zdravotníc­i přitom žádný zákon či předpis neporušili.

Helena Dvořáková si na Štědrý den odpoledne přivolala záchrannou službu, která ji převezla z Lanškrouna do Orlickoúst­ecké nemocnice. Po vyšetření a předepsání léků ji zdravotníc­i propustili s tím, že sanitu na cestu zpět nedostane. „Ze zdravotníc­h důvodů nebyl převoz indikován,“reagoval na stížnost ředitel Orlickoúst­ecké nemocnice a bývalý ministr zdravotnic­tví Tomáš Julínek.

„Nepředpokl­ádala jsem to, netušila jsem, že mne sanita nezaveze zpět. Měla jsem u sebe jen dvě stě korun, sto korun jsem zaplatila v nemocnici,“uvedla Dvořáková.

Jenže na Štědrý den večer zpátky do Lanškrouna už žádný autobus nejel. Zdravotníc­i jí nabídli, že si může zatelefono­vat příbuzným, když u sebe nemá mobil. Chtěli jí také přivolat taxík, který by si pak zaplatila doma. I to pacientka odmítla jako příliš drahé řešení a vydala se na cestu pěšky. „Uznávám, že to nebyl rozumný nápad, mohla jsem z toho dostat zápal plic. Já bych to i ušla, ale byla tma jak v pytli, neměla jsem teplé oblečení ani reflexní pásku,“řekla žena.

„Všimli jsme si jí, jak sedí u silnice na kraji Ústí nad Orlicí, bylo vidět, že je trochu mimo. Chtěla jít do Lanškrouna, ale vůbec nevěděla kudy. Nejvíce mne zaskočilo, že byla úplně nalehko,“uvedl Jakub Šmída, který ji vzal do auta a rozjel se s ní do Lanškrouna, i když to pro něj byla zajížďka. „Bylo vidět, že je na tom špatně, a navíc – byly Vánoce,“řekl.

Nepředpokl­ádala jsem, že mě sanita nezaveze zpět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia