MF DNES

ČSSD v pasti referenda

O tom, zda jít, či nejít do vlády s ANO, rozhodne za poslance ČSSD celá členská základna.

- Jakub Pokorný Alžběta Šimková

Ke konci loňského roku měla sociální demokracie 18 967 členů.

Nikdo přesně neví, co si většina těchto lidí myslí o Andreji Babišovi, ale vedení ČSSD se přesto dobrovolně vložilo do rukou masy straníků.

Nový předseda ČSSD Jan Hamáček v Hradci Králové na únorovém sjezdu delegátům slíbil, že zorganizuj­e vnitrostra­nické referendum o tom, zda jít, či nejít s Babišem do vlády.

Většina v anketě oslovených poslanců ČSSD včera MF DNES potvrdila, že se výsledkem referenda bude řídit, až budou hlasovat o důvěře vládě Andreje Babiše. Celkem šest poslanců dalo najevo, že vezme výsledek referenda v úvahu. „Referendum bude hlas všech členů, a chci–li dál zůstat v sociální demokracii, tak se s tím musím ztotožnit,“řekla včera třeba poslankyně Alena Gajdůšková.

Další poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk poznamenal, že si jen těžko dokáže představit, co by musela jeho strana s ANO vyjednat, aby mohl problém se stíhaným Babišem „přehlédnou­t“.

Někteří na jasnou otázku odpověděli vyhýbavě. „Vy víte, jaký dostanete dárek k Vánocům? Nevíte? Já také nevím,“reagoval Roman Onderka. Poslanec Petr Dolínek odkázal včera MF DNES na svá dřívější

vyjádření, která jsou většinou v tom duchu, že „vzkazovat si něco přes média není jednání“.

Velký problém podpořit vládu s obviněným předsedou bude mít jistě i Milan Chovanec. Ten souhlas s obviněným premiérem vylučoval už ve svých předsjezdo­vých prohlášení­ch, a hnutí ANO by proto nejraději sebral i ministerst­va vnitra, spravedlno­sti a financí. Koalice ANO a ČSSD tolerovaná komunisty by měla 108 hlasů.

Poslanců za ČSSD je patnáct, takže jakmile osm z nich třeba s ohledem na referendum nebude chtít vládu podpořit, problém je na světě.

Pokud by stranická většina nakonec řekla „ne“, tak by předseda Jan Hamáček verdikt jen těžko obcházel. Takový vývoj je ale reálný.

Sociální demokracie se totiž také na sjezdu usnesla, že obviněný premiér je problém. „Pokud nebude tato překážka odstraněna, bude řada členů ČSSD hlasovat proti vstupu do této vlády,“myslí si poslanec a expremiér Bohuslav Sobotka.

Hlasovací pojistka

Spor o obviněného premiéra není jediný. Sociální demokracie po hnutí ANO chtěla před pár dny písemnou záruku, že ji nepřehlasu­je například pomocí hlasů opozice.

Babiš takové nároky odmítl, ale sociální demokraté se s tím zřejmě jen tak nesmíří. „Bez pojistky by ta koalice neměla smysl. Je důležité, jak se ty věci dělají společně a co se prosazuje. Dělat fíkový list by nemělo smysl,“myslí si Gajdůšková.

Prezident Miloš Zeman si přeje vládu s důvěrou do letních prázdnin, takže ČSSD a ANO čas ještě mají. „Jednání jsou na začátku. Teď se předseda začal s ANO bavit o programový­ch průnicích a příští týden budou sedět expertní týmy,“sdělil poslanec za ČSSD Jan Birke.

Několik týdnů bude muset koalice čekat i na výsledky referenda ČSSD, pokud socialisté nezvolí rychlejší metodu než minule.

Sociální demokracie už jedno referendum pořádala. Trvalo celý měsíc, protože členové hlasovali poštou.

Když MF DNES v prosinci porovnával­a programy stran, ANO mělo s ČSSD víc společného než s ODS. Na druhou stranu, socialisté třeba chtějí vrátit nemocensko­u i v prvních třech dnech nemoci, na což ANO neslyší. s přispěním Evy Pospíšilov­é

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Záruky Sociální demokraté chtějí od ANO zaručit, aby ministři hnutí nemohli ve vládě přehlasova­t ČSSD.
Foto: Petr Topič, MAFRA Záruky Sociální demokraté chtějí od ANO zaručit, aby ministři hnutí nemohli ve vládě přehlasova­t ČSSD.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia