MF DNES

Klaus a Valachová vedou válku o školství

-

Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Nudy se nemusí bát členové sněmovního školského výboru. Ještě nestihli důkladně přečíst novelu, kterou předložila ODS v čele s předsedou výboru Václavem Klausem ml., a už jim na stole přistává protinávrh.

Pod ním je podepsaná ČSSD, a především bývalá ministryně školství a dnes poslankyně Kateřina Valachová. Právě její stopu chce Václav Klaus vygumovat ze školské legislativ­y. A opakovaně prohlašuje, že by chtěl školskému výboru každé dva týdny předkládat novou novelu, jejímž cílem má být jediné – zrušit, co bylo nedávno zavedeno.

Pro první kolo už si vymezili hřiště. Utkají se nad legislativ­ou, která se týká mateřských školek.

Novela, kterou na konci ledna předložila ODS, chce rušit například teprve od září platící povinnou předškolní docházku nebo garanci místa ve školkách pro dvouleté děti. Podle nynějšího zákona by měly mít nárok na mateřinku od roku 2020. Tuto změnu schválila Poslanecká sněmovna v minulém složení bez větších potíží na jaře 2016. Tedy když byla ministryní školství právě Valachová.

„Já jsem navrhl tuto novelu celou zrušit a vrátit to do původního stavu. Dovedu si představit, že to neprojde úplně celé, ale za každý kousek budu rád. Považuji to za správné,“říká Václav Klaus ml.

Sociální demokracie tomu chce kontrovat technickým­i úpravami, které mají usnadnit zavádění do praxe.

Mimo jiné chce posunout přijímání dvouletých o rok kvůli pomalejším­u náběhu evropských peněz. Od roku 2020 by nárok měly jen ty děti, které třetího roku věku dosáhnou již záhy, a to do konce kalendářní­ho roku. Chtějí také umožnit obcím zakládat pro dvouleté dětské skupiny. Jejich zřízení je totiž podle sociálních demokratů méně náročné a umožňují provoz podstatně méně početných tříd.

„Chceme udržet modernizač­ní kroky, které chce Klaus zrušit,“komentoval­a návrhy sociálních demokratů poslankyně Alena Gajdůšková (ČSSD).

„Na výbor to ještě nepřišlo, takže návrh komentovat nemohu. Ale vzhledem k tomu, že je tam vůdčí osobností paní Valachová, umím si to představit,“říká Klaus ml.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia