MF DNES

Ze špitálu pěšky

-

Příběh rozzlobil řidičovu matku – místostaro­stku Rychnova na Moravě Hanu Šmídovou, která si na postup zdravotník­ů stěžuje a neúspěšně požaduje, aby Pardubický kraj i nemocnice uznaly chybu.

Krajský úřad postup zdravotník­ů prošetřil a dospěl k závěru, že nic neporušili. Nemocnice upozorňuje, že převoz pacienta sanitou zpět domů by jí zdravotní pojišťovny nezaplatil­y. VZP potvrzuje, že k přepravě musí být zdravotní důvody, nikoli sociální, jako je například špatné dopravní spojení.

„Pokud je pacient, jehož zdravotní stav nevyžaduje hospitaliz­aci, schopen pohybu bez pomoci a je soběstačný, není možné vystavit příkaz k transportu do místa bydliště,“uvedl mluvčí pardubické nemocnice Dušan Korel.

Žena při vyšetření uvedla, že měla zdravotní potíže už od rána. Nejdříve ale doma uvařila oběd a teprve pak zavolala na linku 155. „Uvařila jsem, byly u nás děti, nechtěla jsem jim zkazit Štědrý den a pořád jsem doufala, že to přejde,“uvedla Dvořáková.

Takový postup však je problemati­cký. „Z tohoto pohledu se již samo přivolání sanitky jeví spíše jako zneužití záchranné služby. Nešlo o náhlou změnu zdravotníh­o stavu či ohrožení života,“uvedla v písemné odpovědi na stížnost Hana Polívková ze sekretariá­tu pardubické nemocnice.

Vedení záchranné služby připomíná, že pacienti po převozu do nemocnice musí počítat s tím, že pokud nejsou hospitaliz­ováni, musí se postarat o cestu domů sami. „Pacienty na to upozorňuje­me, vždy se snažíme si od nich vzít kontakt na příbuzného, rodinný příslušník na telefonu je ideální,“říká šéf Zdravotnic­ké záchranné služby Pardubické­ho kraje Igor Paar. Podle Hany Šmídové nemocnice sice jednala na základě zákona, přesto je přesvědčen­a, že postup zdravotník­ů nebyl o Vánocích, kdy nefunguje hromadná doprava, v pořádku. „Vytratil se mi z toho lidský přístup. Neměli ji nechat odejít a měli se to snažit dál řešit,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia