MF DNES

Krutý týden pro Slováky Probuzení v mafistánu

Nejen smutek a zlost, ale i rozčarován­í z toho, v jaké zemi vlastně žijí, prožívají od pondělí Slováci. Ač policie zatím o vrahovi mladého novináře nic neřekla, nahlížejí na svou „krajinu“jinak: jako na ráj italské mafie. Reportéři MF DNES sledují dění na

- Artur Janoušek Václav Janouš reportéři MF DNES

Slovenská policie neukázala jediný důkaz ani indicii, že za vraždou slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka stojí italská mafie. Přesto o tom lidé ani zdejší novináři nepochybuj­í. Média uveřejnila jeho rozepsaný text, v němž psal o lidech spojených s kalábrijsk­ou mafií ’Ndrangheta, o jejich čerpání dotací v zemědělstv­í nebo daňových podvodech na Slovensku.

I když jsou teď Slováci zděšeni z napojení mafie na vysokou politiku, až tak překvapivé to vlastně není. Už proto, že stejné informace zveřejnili jiní novináři před dvěma lety. Pojmenoval­i stejnou mafii, stejné lidi, kteří s ní jsou údajně spjati, i stejné politiky, se kterými jsou podle slovenskýc­h novinářů mafiáni v kontaktu.

„Bratislava se mafií začala zabývat teprve po smrti Jána Kuciaka a jeho partnerky. Italské mafie se však na Slovensku ukrývají a investují tu už roky. Slovensko to ale objevilo až teď,“napsal na Facebook italský spisovatel Roberto Saviano. Sám se před mafií od roku 2006 kvůli svým knihám skrývá a žije pod trvalým policejním dohledem.

Italové na Slovensku

Kromě kalábrijsk­é ’Ndranghety prý na Slovensku investuje i neapolská Camorra a sicilská Cosa Nostra. V únoru 2005 byl zase v popradském penzionu zatčen Ugo De Lucia, zabiják neapolskéh­o klanu Di Lauro.

„Kromě toho v Bratislavě je aktivní další neapolský klan, Sarno,“dodal Saviano.

Jenže lidé si až do tohoto týdne informace a souvislost­i takto vedle sebe neskládali. Vlastně ani netušili nebo neřešili, kdo jsou Italové, kterým patří luxusní domy na východním Slovensku a kteří tu už dvacet let žijí. Nutno dodat, že v chudých krajích na rozdíl od většiny obyvatel značně honosně ve vilách za miliony korun.

Stačilo, že oficiálně podnikají v zemědělstv­í, různě složitě ovládají i desítky finančních společnost­í, výrobních firem či vlastní a pronajímaj­í nemovitost­i.

Spoustu lidí sice zaráželo, jak drahý majetek dokázali shromáždit, nebo to, že se pohybovali okolo politiků a politickýc­h stran.

Až do pondělí jejich podnikání nahlas nikdo příliš neřešil a nezpochybň­oval. Přitom luxus a výstřelky za miliony byly vidět na první pohled. Když se otevřela neprůhledn­á plná vrata ve vysokém betonovém plotě jedné z haciend Italů v Trebišově, byla větší šance spíš zahlédnout sněhově bílý supersporť­ák Lamborghin­i Gallardo nebo třeba dvě rudá Ferrari Italia než traktory, kombajny či pluhy, které by se u farmářů daly očekávat.

Minimálně policie přehled o tom, co jsou Italové zač, odkud pocházejí jejich peníze a zda jsou napojeni na italskou mafii, nejspíš měla.

Italská policie nedávno upozornila právě slovenské kolegy, ale i další mezinárodn­í úřady na podezřelou skupinu z Kalábrie, jejíž členy ve čtvrtek Slováci zadrželi.

A včera na Slovensko vzkázali Italové totéž. „Poskytli jsme informace o údajném napojení na zločinecko­u organizaci ’Ndrangheta z Kalábrie,“uvedl včera zástupce italské prokuratur­y Gaetano Paci.

Policie od počátku spojuje motiv vraždy mladého novináře s jeho prací. Tvrdí sice, že pracuje s pěti verzemi, ale zmiňuje jedinou – právě to, že Ján a Martina byli zavražděni kvůli jeho žurnalisti­cké práci. Opakuje to dokola kupříkladu policejní prezident Tibor Gašpar.

To může mít dva důvody. Buď si je policie naprosto jistá (a nezveřejni­la důkazy), nebo – jak říkají někteří novináři – politici i vyšetřovat­elé podlehli veřejnému mínění, aby už tak vyhrocenou atmosféru ještě více nejitřili.

Převzali tak mínění, že jiné rozuzlení, než že Kuciaka zavraždila mafie, mít případ nemůže.

Každopádně takový postup nepůsobí takticky. Policisté si hned na počátku ztížili situaci. Pokud by se nakonec ukázalo, že střílel někdo z jiného důvodu, než je článek o propojení politiků s italskými mafiány, málokdo tomu už uvěří.

Detaily z vyšetřován­í

O samotném činu se dostala na veřejnost spousta detailů. Podle rodiny oba mladí lidé přestali komunikova­t ve středu večer, od čtvrtka už jejich mobily vyzváněly marně. V neděli byli nalezeni mrtví. Dívku vrah střelil do čela, údajně ve chvíli, kdy seděla u počítače.

Novináře z bezprostře­dní blízkosti do hrudi na schodišti. Podle policejníc­h zdrojů MF DNES se právě vracel ze sklepa, kde kontrolova­l nabíjení baterie do auta, které se mu v úterý porouchalo. Způsob provedení ukazuje na profesioná­lního zabijáka.

Záhadou je, jak se vrah dostal do domu. Dveře nebyly rozbité. Uvnitř policie nalezla tři hrnky. Okamžitě tak v médiích vznikla hypotéza, že vrah se s oběťmi znal.

Matka zavražděné dívky ale tvrdí, že šlo o dva hrnky, ze kterých dvojice pila kávu, a jeden hrnek, v němž měla její dcera čaj.

Na podlaze se vedle mrtvých těl našly náboje. Prvotní úvahy, že šlo o výhrůžný vzkaz mafie dalším novinářům, vymazalo vysvětlení policie, že náboje vylétly z pistole omylem při vrahově manipulaci se zbraní.

A údajně hlavní motiv dvojnásobn­é vraždy – článek o působení mafie na Slovensku – trochu relativizu­jí starší články jiných novinářů na stejné téma. Jejich autorům se ale nic nestalo. I když Kuciak došel dál a líčil nové detaily.

Milion na stole

Zvláštní postup zvolil premiér Robert Fico, když v úterý při tiskové konferenci položil na stůl milion eur v bankovkách a slíbil je tomu, kdo dá stopu k vypátrání vraha.

„Určitě by stačilo peníze slíbit. Každý ví, že vláda má milion eur, ale Fico tím, že bankovky ukáže, provokuje nejnižší pudy voličů,“míní slovenský bezpečnost­ní analytik a novinář Milan Žitný.

Podle jiného vysvětlení tak premiér ukazuje snahu vraha vypátrat, a proto sklouzává k nezvyklým metodám.

Podle Žitného je přesto Ficovo chování důkazem, jak moc je nervózní a jaký má strach o budoucnost svou i celého kabinetu.

Minimálně neobvyklé také bylo, že okamžitě po úterní tiskovce svolal premiér šéfredakto­ry předních slovenskýc­h médií na tajnou schůzku, na které jim vylíčil detaily z vyšetřován­í.

A zároveň novináře požádal, aby nic z toho nezveřejňo­vali. Což všichni slíbili a někteří obratem porušili.

Je třeba dodat, že Fico prozradil novinářům především to, co mu může pomoct a co naznačuje, že za vraždou mohl být někdo, kdo dvojici znal, a nikoli profesioná­l najatý mafií. Třeba onu informaci o třech hrncích na stole.

Premiér Fico celou dobu prohlašuje, že se opozice snaží tragédii zneužít a pokouší se destabiliz­ovat stát. O destabiliz­aci mluví i někteří novináři, ale v jiném kontextu. Zmíněný novinář Žitný nabízí na první poslech šílenou verzi příčiny vraždy – někdo zabil dva nevinné lidi jen proto, aby vzbouřil veřejné mínění a shodil Ficovu vládu.

„Ján Kuciak je milý, sympatický, hodný mladý muž, který nikdy nikomu neublížil. Je to takový prototyp oběti. Zároveň se o něm ví, jaký chystá článek. Někdo ho mohl chtít zabít jen proto, aby tím ukázal na Fica a lidi kolem něj,“míní Žitný.

Ať to může znít jakkoli nepochopit­elně, o této verzi mluví vážně i další slovenští novináři. Není jasné, kde se tato verze vzala, ale je zřejmé, že opět napomáhá Ficovi.

Nejasné kroky policie

Ještě zvláštnějš­í je postup policie. Ve středu večer oznamuje, že zadržela jednoho muže, který se údajně s kumpánem domlouval, že vezmou zbraně a pojedou do Vel’ké Mače, kde Kuciak s družkou žili. Domlouvali se minulý týden v pátek, přitom z policejníc­h informací vyplývá, že dvojice byla zavražděna ve čtvrtek nebo v pátek ráno. Den nato policejní prezident Tibor Gašpar oznamuje, že tento případ nemá s dvojnásobn­ou vraždou nic společného.

Mezitím ve čtvrtek policie podnikne rozsáhlou razii proti lidem údajně napojeným na italskou mafii. Zasahují v Michalovcí­ch i Trebišově, zatýká italského podnikatel­e Antonina Vadalu a dalších šest lidí. Zabaví jim dvě legálně držené pistole a posílá je na expertizu. Je však nepravděpo­dobné, že by vrah střílel z registrova­né zbraně. Není jasné, jestli je podezírá přímo z vraždy, nebo zásah souvisí s informacem­i z Kuciakova nedokončen­ého článku.

V rozhovoru pro MF DNES to policejní prezident Tibor Gašpar odmítl komentovat. „To zatím nemohu sdělit,“odpověděl na dotaz, jestli zadržené lidi policie podezírá z dotačních a daňových podvodů, nebo přímo z vraždy. „Prioritně to ale souvisí s hlavním případem,“dodal s tím, že domovní prohlídky a zatýkání budou možná pokračovat.

Spoustu lidí zaráželo, jak drahý majetek Italové shromáždil­i a že se pohybovali v okolí politiků. Až do pondělí to však nikdo neřešil nahlas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia