MF DNES

O čem mladý reportér nemlčel

- — Václav Janouš

Okamžitě po smrti slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka začala policie tvrdit, že jeho vražda souvisí s jeho prací. Poslední rok pracoval na textu o působení italské mafie na východě Slovenska. Text zveřejnila slovenská média nedodělaný po jeho smrti.

Článek je však víceméně rešerší informací, které se objevily v jiných médiích už před dvěma lety a které Kuciak pospojoval k sobě do jednoho uceleného materiálu. Stejné informace – včetně jmen Italů údajně napojených na kalábrijsk­ou mafii ’Ndrangheta, popisovali už tehdy i jiní novináři z místních deníků a týdeníků.

Hlavní osobou, kterou v článku zmiňuje, je podnikatel Antonino Vadala. Ital, který byl v rodné zemi obviněn z ukrývání člena klanu Libri-Zindato, jenž byl na útěku kvůli vraždě.

Italská policie tehdy nahrála telefonát Vadaly s šéfem Libri-Zindato Franceskem Zindatem, kde mluvili o zajištění úkrytu.

Policie tehdy zadržela a obvinila dvanáct lidí z pašování drog, loupeží, vydírání a nelegálníh­o držení zbraní. Většina z nich byla odsouzena. Obvinění proti Vadalovi však byla později stažena pro nedostatek důkazů.

Kuciak Vadalu popisuje jako podnikatel­e z východního Slovenska, který se zaměřuje na energetick­ý byznys a čerpá evropské dotace. Líčí ho jako příznivce vládního Smeru a hlavní spojku mezi slovenským­i vysokými politiky a mafií.

Kuciak připomíná, že v roce 2011 založil Vadala firmu s finalistko­u Miss Universe 2007 a dosavadní asistentko­u slovenskéh­o premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou.

Oproti starším článkům Kuciak navíc píše o tom, že Vadala a lidé kolem něj používali mafiánské praktiky – například vydírání a zastrašová­ní konkurenčn­ích podniků.

„Na plotě visela taška, ve které byly zápalky, deset funkčních nábojů a pohřební kytice,“popsal jeden z incidentů.

Dále popisuje, jak prorůstá mafie do politiky a až k předsedovi vlády Robertu Ficovi právě přes jeho nejbližší spolupraco­vníky. A také do vládnoucí strany Smer.

Asistentka Trošková totiž není jediným spojením mezi Vadalou a vládnoucím­i politiky. Kuciak v textu psal, že „dlouholetá ekonomka Vadalových firem Monika Čorejová kandidoval­a za Smer v komunálníc­h volbách“.

Rodinné italské klany, které se z Itálie odstěhoval­y na východ Slovenska, pak podle novináře Kuciaka vzájemně spolupracu­jí a všichni podnikají v zemědělstv­í. Na východě země vlastní či mají v pronájmu tisíce hektarů zemědělské půdy a čerpají evropské dotace.

„Jen v letech 2015 a 2016 se firmám okolo těchto rodin podařilo získat na přímých dotacích více než osm milionů eur (v přepočtu přes 200 milionů korun),“uvedl ve svém článku Kuciak. K dalším penězům se Italové podle textu dostali přes stavby bioplynový­ch elektráren.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia